Mikroklima u zatvorenom prostoru: norme za stanovanje, merenje, stvaranje pravih uslova

Mikroklima je kompleks fizičkih uslova unutrašnjeg okruženja zgrade koji utiče na razmenu toplote u telu i na stanje zdravlja ljudi. Jednostavno rečeno, mikroklima stambenih prostorija je okruženje u kojem osoba boravi u svom domu.
Mikroklimatske karakteristike u prostoriji:

  • vlažnost;
  • temperatura;
  • brzina vazduha;
  • temperatura površina opreme, ogradnih konstrukcija, kao i predmeta nameštaja.

Norme mikroklime i njihovo merenje

Glavne zahteve za mikroklimu u dnevnim sobama postavljaju odobreni regulatorni dokumenti: GOST, SanPiN.

Mikroklima u zatvorenom prostoru: norme za stanovanje, merenje, stvaranje pravih uslova

GOST 30494 određuje optimalne indikatore mikroklime u stambenim prostorijama, javnim, domaćim i administrativnim zgradama. Standard definiše opšte uslove za moguće i pogodne indikatore mikroklime i načine njenog kontrolisanja.

SanPiN 2.1.2.1002-00 i 2.1.2.2645-10 definišu sanitarne zahteve koji se moraju poštovati tokom izgradnje, projektovanja, restrukturiranja, pored toga, održavanje stambenih zgrada i prostorija koje su namenjene za kontinuirani boravak. Ovi sanitarni standardi ne utiču na turističke objekte, na primer, hotelske komplekse, hostele, druga mesta stanovanja (staračke domove, sirotišta itd.)

Parametri grejanja, ventilacije i klimatizacije takođe su postavljeni SNiP 41-01.

Dozvoljeni standardi mikroklime u stambenim prostorijama: za topli period godine, temperatura odgovarajuće mikroklime u prostorijama je 23-25 ​​stepeni Celzijusa, au hladnom – 20-22 stepena; vlažnost vazduha u toplom periodu – 60-30%, u hladnom – 45-30%; u toplom periodu godine, brzina vazduha ne bi trebalo da prelazi 0,25 m / s, u hladnoj sezoni – ne više od 0,1 – 0,15 m / s.

Merenje mikroklime se vrši pomoću:

  • hidrometri;
  • termometri;
  • termografi;
  • psihrometri i drugi instrumenti.

Ekonomične opcije za održavanje normalne mikroklime

Širom Evrope, Kanade i Sjedinjenih Država, ugodna mikroklima u kući se održava uz pomoć sunčeve energije. Obično se koriste solarni kolektori – oni ventiliraju i suše prostoriju tako što guraju prethodno filtriran vazduh sa ulice u prostoriju.
Solarna energija je dostupna u bilo kom delu Rusije, a njeno korišćenje je besplatno. Ovo je očigledna ušteda. Pored toga, uređaji su sigurni, jednostavni za ugradnju i mogu autonomno održavati pravu mikroklimu u kući, bez obzira na godišnje doba.

Poboljšajte mikroklimu u kući

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav