Ventilacija industrijskih prostorija: izbor ekonomskog sistema

Udobni i bezbedni uslovi rada su važan aspekt efikasnosti proizvodnje. Ventilacija industrijskih prostorija nije samo zakonom propisana neophodnost, već i jedan od ključnih pokazatelja brige poslodavca za organizaciju procesa rada zaposlenih.
U tom slučaju kako učiniti proces brzim, ekonomičnim i efikasnim?

Načini ventilacije industrijskih prostorija

Načini ventilacije industrijskih prostorija

Postoje dve glavne vrste ventilacije u radnim prostorijama:

  1. Prirodno – klasični princip rada, zasnovan na razlici u temperaturi, dok vazduh može slobodno da cirkuliše po prostoriji. Ako govorimo o organizaciji procesa proizvodnje u korisnom prostoru gde se istovremeno nalazi mnogo ljudi, postaje jasno da čak i uz veoma dobru razmenu vazduha, jedna takva ventilacija nije dovoljna, već je neefikasna. Osim toga, otvoreni prozori i vrata izazivaju promaju, koja je uzrok bolovanja zaposlenih.
  2. Mehanički – ugrađeni sistem veštački stvara protok vazduha, čime se obezbeđuje zdrava mikroklima. Nije iznenađujuće što je ovaj metod najpopularniji.

Zauzvrat, sistem mehaničke ventilacije se dele na tri tipa:
a) opšta razmena – pomaže u organizovanju razmene vazduha u celoj prostoriji
b) lokalni – doprinosi prečišćavanju vazduha na mestu, na primer, to može biti respirator ili napa za roštilj (restoranski).
c) hitne – u slučaju hitne potrebe za čišćenje vazduha od ispuštanja pare ili štetnih materija. Za razliku od prethodna dva, ona je obavezna, bez obzira na vrstu proizvodnje i obavljenog posla.
Prilikom instaliranja sistema važno je uzeti u obzir glavne faktore organizacije toka posla.
Pre svega, ovo je površina sobe i visina plafona. Dalje, potrebno je utvrditi broj zaposlenih koji su prinuđeni da borave duže vreme u zatvorenom prostoru, kao i konkretno vreme boravka osoblja u prostoriji. Treći odlučujući faktor je vrsta i štetnost obavljenog posla.
Za male i srednje industrije, gde je potrebna i lokalna ventilacija, rešenje sa električnim ventilatorima je neisplativo. To uključuje poteškoće sa implementacijom sistema, dobijanjem dozvola, održavanjem. Kako bez poteškoća ventilirati takve prostorije?

Autonomna ventilacija industrijskih prostorija:
ispravno, profitabilno, pogodno

Od početka 20. veka vlasnici malih industrija u Evropi i SAD za ventilaciju koriste energiju sunca i vetra.
Uređaji na solarni pogon ne samo da štede novac na računima za struju, već i održavaju zgrade i osoblje bezbednim od požara i doprinose zaštiti životne sredine. Naravno, snaga kolektora se mora odabrati pojedinačno, u zavisnosti od potreba i situacije.
Oprema ovog tipa se lako postavlja, podešava i održava.
Upotreba solarnog kolektora u proizvodnji omogućiće da se reguliše vlažnost vazduha i spreči stvaranje kondenzata, kao i da se stvori ugodna mikroklima za zaposlene – obezbedi osoblju čist svež vazduh.
Sve ovo u 21. veku je integralni pokazatelj efikasnog proizvodnog procesa.

Pogledajte katalog opreme

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav