Buđ u stakleniku

Mikroskopska gljiva – buđ – može doneti mnogo nevolja baštovanu. Buđ u stakleniku je gotovo sigurno smrt useva i sadnica, duga bolest odraslih biljaka i potreba za ozbiljnim troškovima za borbu protiv gljivica. Uzgajivači znaju da je lakše sprečiti infekciju nego ubiti buđ u stakleniku.

Buđ u stakleniku

Kao i svaka gljiva, buđ se razvija iz spora kada uđu u podlogu za uzgoj. Prekomerna vlažnost, nedovoljan protok svežeg vazduha – povoljni uslovi za bilo koju vrstu plesni. Stoga, gljiva brzo raste u stakleniku: spore su već sadržane u tlu, stalno zalivanje i zagrevanje ubrzavaju rast micelija. Na površini zemlje pojavljuje se “puhasti” premaz, ili sivo-žute mrlje, uspostavlja se pljesniv miris vlage i pečuraka. Ovo je alarmni signal: ako se kalup u stakleniku ne ukloni na vreme, biljke će početi da venu.

Buđ u stakleniku je opasnost

Gljivične bolesti teško podnose i voćne i ukrasne kulture. Bela buđ u stakleniku pokriva tlo u ravnom sloju, ometajući razmenu prirodnog gasa: koreni biljaka se guše i trunu. Potrebna je hitna aeracija zemlje i poboljšanje korijenskog sistema. Ali buđ nije samo opasna.

Crna buđ u stakleniku ukazuje na razvoj biljne bolesti. To može biti žuta, pepelnica, siva plesni ili druga bolest. U zavisnosti od vrste gljivice, utiče na listove, stabljike, cvetove, plodove. Biljke prestaju da se razvijaju, odbacuju lišće i, ako se tretman ne započne, umiru. Posebno je opasna buđ u stakleniku kod kuće za sadnice – oni praktično ne mogu da se odupru gljivici i brzo umiru. Ako buđ inficira seme, ono gubi vitalnost.

Ali buđ je štetna ne samo za floru: crna buđ u stakleniku postepeno truje ljudsko telo, narušavajući centralni nervni sistem, respiratorni sistem. Spore gljivica mogu izazvati teške alergijske reakcije i napade astme. Zbog toga je toliko važno ukloniti buđ u stakleniku i sprečiti njegov razvoj.
Glavna oštećenja od buđi:

  • smrt biljke;
  • gubitak useva i sadnica;
  • stvaranje uslova koji ugrožavaju zdravlje ljudi.

Mere kontrole buđi

Buđ u stakleniku

Uobičajene metode ubijanja plesni u stakleniku ne rade: nemoguće je koristiti većinu dezinfekcionih sredstava, jer neće ubiti samo gljivicu, već i same biljke. Gornji sloj zemlje se uklanja i zamenjuje svežim, preporučuje se dodavanje posebnih aditiva (na primer, ugalj). Ali to treba učiniti pažljivo kako ne bi poremetili kiselinsko-baznu ravnotežu zemlje.
Ako su neke biljke već zahvaćene buđom, potrebno ih je izlečiti, ili iskopati i spaliti. Uklanjanje buđi zahteva vreme i trud, zahteva finansijske troškove i može dovesti do delimičnog gubitka useva. Zbog toga se preporučuje da unapred razmislite kako sprečiti pojavu buđi u stakleniku kod kuće.

Stvaranje lokalne ventilacije je jedan od načina da se spreči razvoj kolonije gljivica. Pravovremeno uklanjanje zasićenog i ustajalog vazduha štiti staklenik od nekontrolisanog rasta buđi. Uređaji na solarni pogon su se dobro dokazali – ne zahtevaju električni priključak (a staklenici često nisu elektrificirani), ne narušavaju životnu sredinu: ne emituju u vazduh izduvne gasove koji bi štetili biljkama.

Za stvaranje lokalne ventilacije u stakleniku pomoću solarne opreme, kupuje se jedan ili više kolektora. Broj uređaja zavisi od površine staklenika. Postavljaju se na sunčanoj strani zgrade ili na krovu. Svaki put kada sunce udari u kolektor, on se automatski uključuje i počinje svoj rad: zagreva vazduh, uklanja višak vlage iz njega, a zatim ga isporučuje u staklenik. Dodatni plus: pozitivna temperatura se održava u stakleniku čak i u hladnoj sezoni.
Ali glavna prednost je što solarni  kolektori stvaraju uslove u stakleniku koji nisu pogodni za razvoj buđi i srodnih gljivičnih bolesti.

Solarna energija za zaštitu useva

Oprema za solarnu energiju se aktivno koristi za razvoj poljoprivrede i proizvodnje domaćih useva u Americi, Kanadi i evropskim zemljama. Takođe postaje popularan u Rusiji i ZND zbog prednosti koje pruža:

  • nezavisnost od struje, tečnog goriva, uglja;
  • isplativost – skupi energetski resursi se ne troše, odnosno uređaji rade besplatno;
  • ekološki prihvatljivost.

Jednako važno, solarna oprema ne stvara promaju i prekomernu aktivnost vazduha koja bi štetila biljkama. I kalup u stakleniku se više neće pojaviti.

Oslobodite se buđi u stakleniku

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav