Crna Gora smanjila PDV na ugradnju solarnih panela na 7%

Skupština Crne Gore je usvojila izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost i Zakona o planiranju i izgradnji kojima se PDV na instalaciju solarnih panela smanjuje na sedam odsto, dok se procedura za izgradnju solarnih elektrana pojednostavljuje.

Ranije je bilo najavljeno da će PDV na solarnu opremu biti ukinut, ali je sada smanjen sa 21 na sedam odsto na prodaju, instaliranje i uvoz.

Predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, Milutin Đukanović, izjavio je da su uvođenjem izmena uvedene dve novine: nema urbanističko-tehničkih uslova za solarne elektrane snage do 1.000 kW, dok je PDV na solarnu opremu smanjen sa 21 na sedam odsto.

НДС на установку солнечных батарей в Черногории

Time se značajno pojednostavljuje procedura izgradnje solarnih elektrana i za oko 12 odsto se smanjuje njihova cena.

Elektroprivreda Crne Gore je veoma zainteresovana da ugradnja solarnih panela bude što lakša i jeftinija, s obzirom na to da je glavni instalater ovih postrojenja u Crnoj Gori. Nedavno je objavila javni poziv za nastavak projekta Solari.

Predlagač izmena Zakona o PDV-u je Demokratski front, koji okuplja stranke Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Radnička partija. Oni su tražili da se porez smanji na nulu kako bi se građanima i privredi olakšalo instaliranje solarnih sistema u vremenu energetske krize i enormnog rasta cena električne energije na evropskom tržištu.

Vlada nije podržala ni izmene Zakona o planiranju i izgradnji jer je smatrala da se na ovaj način neće pojednostaviti i olakšati izgradnja solarnih elektrana.

Međutim, Vlada Crne Gore, a pre svega Ministarstvo finansija, nisu podržali smanjenje PDV-a na nulu uz obrazloženje da evropske direktive propisuju mogućnost niže stope, ali ne i njeno ukidanje, kao i da se mora voditi računa o prihodima budžeta u 2023. Zbog toga su predlagači odlučili da promene predlog i da se porez smanji sa 21 na sedam odsto.

Originalni članak je ovde.

Podijeli svoju ljubav