Crnogorska kompanija EPCG pokreće projekt solarnog elektrana snage 47 MW u Nikšiću

Državni proizvođač uglja i električne energije Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) dobila je od vlade urbanističko planiranje i tehničke zahteve za projekat solarnog elektrana sa vršnom snagom od 47 MW u Nikšiću. Ranije, firma osnovana pre samo četiri meseca postigla je isti cilj u izgradnji solarnog parka snage od 186 MW, takođe na teritoriji drugog po veličini grada Crne Gore.

Odlazeća vlada Crne Gore nastavlja da izdaje urbanističke planove i tehničke zahteve za velike investicije u solarnu energiju. Da bi prešli na sledeću fazu, developeri moraju da dobiju odobrenja i potvrde od različitih regulatornih tela i ministarstava, uključujući operatere električnih mreža.

projekt solarnog elektrana snage 47 MW u Nikšiću

Državno kontrolisana EPCG je poslednja kompanija koja je dostigla ovaj cilj. Dobila je zeleno svetlo za izgradnju fotovoltaičkog parka snage 47 MW u Nikšiću. To je drugi po veličini grad u zemlji, gde se nalazi njeno sedište.

Ovaj lokalitet se nalazi blizu Stubo, na severu Krupac jezera, nekoliko kilometara severozapadno od Nikšića. Očekivana godišnja proizvodnja iznosi 61,7 GWh, kako je navedeno u dokumentu. EPCG poseduje zemljište.

Komunalno preduzeće upravlja jedinom ugljenom elektranom na Balkanu – Pljevlja. Ranije je EPCG dobila urbanističke planove i tehničke zahteve za projekt malih hidroelektrana na jezeru Otilovici, iz kojeg snabdeva objekat vodom.

Energetski park Rudine iz Podgorice namerava da instalira fotovoltaički sistem snage 186 MW takođe u blizini Nikšića.

Prošle nedelje, vlada je takođe objavila urbanističke planove i tehničke zahteve za Energetski park Rudine. Firma osnovana u maju ima sedište u glavnom gradu Podgorici.

Parcela površine 131 hektara nalazi se na periferiji sela Rudine, zapadno od Nikšića. Prema podacima vlade, potencijalna vršna snaga projekta solarnih elektrana iznosi 186 MW. Zemljište je u privatnom vlasništvu.

Crna Gora nema solarnih elektrana velikog kapaciteta, iako se projekti mere u gigavatima.

Podijeli svoju ljubav