Grejanje u bazenu

Grejanje u bazenu

Bazen je veštačka konstrukcija za sportske aktivnosti, medicinske i preventivne procedure i rekreaciju na vodi. Bazeni se dele na javne i privatne, udobnost korišćenja oba zavisi od operativnih karakteristika bazena, od načina na koji je grejanje bazena projektovano.

Klasifikacija bazena je raznolika. Po lokaciji se razlikuju otvoreni i zatvoreni bazeni, po vrsti cirkulacije vode – skimer i preliv, po vrsti konstrukcije – montažni, stacionarni i banjski. Ali prilikom projektovanja bilo kog bazena, ključno pitanje je da se obezbede uslovi za bezbedno korišćenje konstrukcije, posebno grejanje bazena.

Sistem grejanja bazena je neophodan za:

  • održavanje unutrašnje temperature udobne za vodene sportove;
  • sprečavanje rizika od prehlade usled niskih temperatura;
  • sprečavanje prevremenog hlađenja vode.

Dizajn grejanja privatnog bazena

Metode zagrevanja privatnog bazena se biraju u fazi projektovanja strukture. Prema SNiP 2.08.02-89, temperatura vazduha treba da bude 1-2º C viša od temperature vode. Za zatvorene bazene varira između 26 – 29ºS. Ako je bazen namenjen za SPA procedure, kupanje dece mlađe od 10 godina, onda su indikatori ispravne temperature u bazenu:

  • voda do 32º C;
  • vazduh – do 34ºS.

Grejanje prostorije u bazenu održava uspostavljeni temperaturni režim u bilo koje doba godine.

Načini zagrevanja bazena u privatnoj kući

Izbor grejanja u bazenima uzima u obzir dužinu i dubinu konstrukcije, vrstu cirkulacije vode i druge karakteristike. Klasično rešenje je radijatorsko grejanje. Rashladna tečnost se zagreva pomoću kotla i cirkuliše kroz cevi, odajući toplotu kroz radijatore. Prenos toplote zavisi od karakteristika radijatora, njihovog broja u prostoriji i temperature rashladne tečnosti.

Sistem radijatorskog grejanja bazena zahteva cevovod i njegovu vezu sa kotlarnicom. Temperatura vazduha zavisi od kvaliteta kotla. Značajan nedostatak sistema je to što ne dozvoljava fleksibilan pristup regulisanju temperature vazduha u određenoj prostoriji: isti temperaturni režim je postavljen u svakoj prostoriji kuće.

Stoga je za mnoge poželjno autonomno grejanje bazena u privatnoj kući. Među njegovim prednostima:

  • mogućnost podešavanja željene temperature u prostoriji, bez obzira na temperaturu u drugim prostorijama kuće;
  • povećanje energetske efikasnosti: smanjuje se opterećenje sistema centralnog grejanja kuće.

Stručnjaci često primećuju još jedan minus grejanja radijatora: sa nedovoljnom cirkulacijom vazduha u prostoriji, postavlja se neujednačena temperatura. Zidovi i pod ostaju hladni, smanjuje se udobnost korišćenja bazena.

Sistem grejanja zasnovan na ravnomernoj prisilnoj cirkulaciji zagrejanog vazduha u prostoriji pomaže da se to izbegne. Topli vazduh održava ispravnu temperaturu u bazenu, ravnomerno zagreva sve delove prostorije, zagreva zidove i pod.

Energetski efikasno zagrevanje vazduha u bazenima

Sistem grejanja mora biti:

  • bezbedan za upotrebu;
  • autonoman;
  • ekonomičan.

Korišćenje solarne energije za grejanje privatnih bazena postiže ove ciljeve. Solarna oprema nije priključena na mrežu, radi autonomno i bez prekida. Ovo povećava njegov ekonomski efekat: smanjuju se troškovi plaćanja računa kompanijama za prodaju energije.
Pošto je solarna energija dostupna i besplatna, lako je koristiti za grejanje bazena u vikendicama, placevima i kućama koje nisu priključene na mrežu.

Kupite solarni kolektor za bazen

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav