Grijanje vazduha: Šta se događa, gde se koristi, šta je jedinstveno

Vazdušno grejanje je inženjerski sistem koji radi u korist čovečanstva od pamtiveka. Prva dostignuća u ovoj oblasti pripadaju Rimljanima koji su koristili vazduh i vodu zagrejane u peći koja cirkulišu šupljinama u podu i zidovima zgrada. Savremene opcije grejanja vazduha se široko koriste u prostorijama domaće, komercijalne i industrijske svrhe različitih količina.

Kako funkcioniše vazdušno grejanje

Vazdušno grejanje zgrada uključuje upotrebu vazdušne mase kao rashladne tečnosti. Postavlja se elementom grejanja, nakon čega se filtrira i dostavi nazad u sobu. Mešanje vazduha prisilno je pomoću ventilatora.
Vazduh može poslužiti i kao primarni rashladnik i sekundarno, ako se zagreva kada prolazi kroz izmenjivač toplote vode. U zidovima i pod suspendovanim plafonima kanali su obično opremljeni.
Različiti energijom za funkcionisanje grejača i njenog tipa može se odabrati prema njegovim preferencijama i dostupnosti određenih resursa. Filteri za čišćenje vazduha koji se koriste za upravljanje uređajima za grejanje vazduha zahtevaju redovnu zamenu.Pored toga, mogu se koristiti specijalizovani sistemi filtracije:

 • elektronski;
 • Antinokotin.

Sistemi grejanja vazduha: snažne i slabosti

Sistemi grejanja vazduha: snažne i slabosti

Prednosti sistema grejanja vazduha su prilično značajne.

 1. Glavna prednost grejanja vazduha je njegova ekonomska izvodljivost. Njegov trošak je u proseku 30% niži za sistem grejanja vode.
 2. Grejanje vazduha se kontroliše direktno ručno ili automatski, što vam omogućava da smanjite troškove plaćanja resursa koji se koristi za rad sistema grejanja.
 3. Instalacija jedinica za grejanje vazduha je jeftinija od instaliranja opreme za korišćenje vode kao rashladne tečnosti.
 4. Vazdušno grejanje kuća i ostalih stambenih prostorija omogućava vam da stvorite estetsku unutrašnjost, jer je spolja nepotrebna: sistemi cevi i baterija, gde se ne koriste prljavština i prašina.
 5. Većina opcija za grejanje uređaja za sisteme grejanja vazduha dozvoljena je samostalno, njihovo pokretanje se može izvršiti u bilo koje doba godine (uključujući temperaturu ispod 0 ° C).
 6. Uređaji za grejanje vazduha istovremeno rade kao ventilacija, što značajno smanjuje troškove opreme inženjerskih struktura sobe. U ovom sistemu grejanja možete da integrišete klima uređaje kanala koji pružaju, ako je potrebno, hlađenja soba.
 7. Upotreba grejanja za vazduh omogućava vam da brzo postavite temperaturu u sobi bez obzira na sezonu.
 8. Željeni temperaturni režim u prostorijama različitih svrha može se unapred dizajnirati, nezavisno izračunati potrebne parametre. Sistemi grejanja vazduha industrijskih prostorija omogućavaju vam da kreirate visoku -actinu mikroklimu potrebnu u skladu sa regulatornim dokumentima.

Svetska praksa operativnih uređaja za grejanje vazduha nije otkrila ozbiljne nedostatke u njihovom funkcionisanju. Univerzalno se koriste u SAD-u, Kanadi i evropskim zemljama. U Rusiji je danas upotreba sistema grejanja vode zgrada ostaje tradicionalna opcija, iako imaju mnogo niže efikasnosti, skupo na materijale i opremu, a takođe će zahtevati profesionalni pristup dizajnu i ugradnji.

Koje su metode grejanja vazduha?

Klasifikacija sistema grejanja vazduha uzima u obzir:

 • Vrsta izvora energije koja se koristi za njihov rad;
 • Lokacija uređaja za grejanje;
 • karakteristike dizajna sistema;
 • Metoda cirkulacije vazduha;
 • prisustvo rekupereratora;
 • Metoda grejanja vazduha.

Način cirkulacije vazduha ima značajan uticaj na energetski intenzitet sistema grejanja:

 • Grejanje vazduha u kombinaciji sa isporukom ventilacije je skupa opcija, jer je potrebna moćna oprema za zagrevanje velikih količina uličnog vazduha;
 • Postupak grejanja vazduha sa potpunom ili delimičnom recirkulacijom uključuje grejanje vazduha iz sobe bez priliva spoljnih atmosferskih masa ili sa neznatnom upotrebom.

Sistemi grejanja vazduha, u zavisnosti od izvora energije, imaju različitu efikasnost.

Sistemi grejanja vazduha, u zavisnosti od izvora energije, imaju različitu efikasnost.
 1. Električni sistemi su u potpunosti zavisni od neprekidnog snabdevanja zgrade električnom energijom. Planirano ili hitno isključivanje, kao i relativne visoke troškove resursa – ozbiljne nedostatke električnog grejanja vazduha.
 2. Gasni sistemi su jedan od ekonomski privlačnijih, ali je potrebna gasna linija za njihov rad.
 3. Sistemi za drvo i sistemi uglja imaju i prednosti i nedostatke. Oni zahtevaju oslobađanje mesta za skladištenje goriva i imaju nisku efikasnost, međutim, omogućavaju postizanje neke autonomije i nezavisnosti od prisustva gasa i električne energije.
 4. Solarno grejanje vazduha omogućava vam da koristite besplatnu energiju solarne toplote i svetlosti, dostupne u bilo kojoj tački na svetu. Sistemi ovog tipa rade putem intermedijarnog grejanja vode ili uparene sa električnim grejačem.

Upotreba kolektora vazduha za grejne prostorije

Grejanje bilo koje sobe može biti delimično ili u potpunosti izvršeno zbog upotrebe solarnih kolektora. Nedostatak sistema za grejanje vazduha ovog tipa nedostatak je sile sunčevog zračenja u nekim regionima Rusije ili obilje oblačnih dana. Rešenje problema je upotreba baterija ili rezervnih uređaja za grejanje.
Upotreba heliopanela za organizovanje kuća za grejanje vazduha i ostale stambene zgrade drugih država pokazala se. Oni su veoma cenjeni za mogućnost stvaranja potpuno autonomnih i vatrootpornih sistema inženjerskog grejanja. Grijanje vazduha bazena, staklenika, povrća i ostali specijalizovani objekti koristeći obnovljivi izvor energije postaju sve popularniji.

Gledajte katalog grejnih uređaja

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav