Korišćenje solarne energije u ventilacionim sistemima potkrovlja

Ventilacija potkrovlja

Potkrovlje je stambeni prostor koji se nalazi ispod krova. Ventilacija potkrovlja je neophodna za potpuno korišćenje tavanskog prostora, štiti krov od preranog habanja. Tople i vlažne vazdušne mase iz cele kuće dižu se u potkrovlje. Nedostatak odgovarajuće ventilacije u stambenom potkrovlju dovodi do stvaranja kondenzacije na plafonu. Krovna izolacija se vlaži, zbog čega opadaju njene termoizolacione karakteristike, kuća gubi toplotu, a zimi se povećavaju troškovi grejanja.
Višak vlage stvara rizik od korozije metalnih elemenata krova. Stvaraju se povoljni uslovi za rast buđi i gljivica. Ovo možete sprečiti ako pravilno provetrite potkrovlje.

Stope ventilacije u stambenom potkrovlju

Standardi ventilacije potkrovlja i zahtevi za mikroklimu u zatvorenom prostoru postavljeni su u SNiP 2.04.05-91 i 2.08.01-89. Ventilacija u stambenom potkrovlju treba da održava temperaturu od najmanje 20ºC tokom hladne sezone pri relativnoj vlažnosti od 55%. Brzina razmene vazduha je 30 kubnih metara na sat za svaku odraslu osobu.
Da biste pravilno provetrili potkrovlje, morate uzeti u obzir njegovu površinu, materijale zidova i krova, geometriju. Što je složeniji oblik potkrovlja, više proračuna zahteva prirodnu ventilaciju potkrovlja. Za svakih 100m2 potrebno je 0,2m2 izduvnih i dovodnih otvora.

Prisilna ili prirodna ventilacija potkrovlja?

Postoje dve glavne vrste ventilacije: prirodna i prisilna. Rad prirodne ventilacije potkrovlja zasniva se na kretanju vazduha usled razlike u temperaturi i pritisku unutar i izvan zgrade. Vazdušne mase ulaze u potkrovlje kroz ventilacione kanale, prirodne praznine i pukotine, a izduvni vazduh se uklanja kroz ventilacione otvore. Brzina razmene vazduha zavisi od površine poprečnog preseka rudnika, njihovog ugla nagiba, brzine i pravca vetra i vremenskih uslova. Rad prirodne ventilacije je heterogen, uz nju je nemoguće uspostaviti stroge indikatore vlažnosti vazduha. Da bi se nadoknadili postojeći nedostaci, prirodna ventilacija je dopunjena uređajima za prisilnu cirkulaciju vazduha.
Mehanička ventilacija u stambenom potkrovlju kreirana je pomoću opreme: dovodnih i izduvnih ventila, ventilatora, split sistema, solarnih kolektora. Oni potiskuju vazduh u potkrovlje i preusmeravaju ustajale vazdušne mase. Neki sistemi unapred pripremaju vazduh: čiste ga od prašine, uklanjaju višak vlage, povećavaju temperaturu. Uz pomoć mehaničke ventilacije, lako je regulisati indikatore temperature i vlažnosti u potkrovlju i uspostaviti povoljnu mikroklimu.
Nedostaci opreme za prisilnu cirkulaciju vazduha uključuju njihovu zavisnost od spoljnih izvora energije, oštro povećanje opterećenja na elektroenergetskoj mreži, skupu instalaciju i popravku. Ovi nedostaci se mogu delimično nadoknaditi ugradnjom uređaja na solarni pogon.

Korišćenje solarne energije u ventilacionim sistemima

Korišćenje solarne energije u ventilacionim sistemima

Oprema na solarni pogon je dokazala svoju efikasnost u SAD, Kanadi, evropskim zemljama i sve više se koristi u Rusiji i ZND.
Prednosti solarne ventilacije:

  • nezavisnost od tradicionalnih izvora energije – struje, uglja, dizela, benzina;
  • široka dostupnost i besplatno korišćenje solarne energije;
  • jednostavna instalacija koja ne zahteva izradu projektne dokumentacije;
  • ekološka prihvatljivost rešenja i mogućnost njegove implementacije u udaljenim, neelektrifikovanim naseljima.

Ventilacija potkrovlja uz pomoć solarne energije optimizuje količinu potrošene električne energije, pomaže u smanjenju iznosa na računima kompanija za prodaju energije. Zbog toga se solarna energija koristi u sektoru stambeno-komunalnih usluga za potrebe snabdevanja toplom vodom, grejanja i ventilacije prostorija.

Kupite solarni kolektor za potkrovlje

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav