Ventilacija potkrovlja: problemi, poteškoće i rešenja

Vlasnici privatnih kuća dobro znaju situaciju kada je u potkrovlju leti veoma vruće, a zimi neverovatno vlažno. To znači da ventilacioni sistem ili ne radi ispravno ili uopšte ne radi.
Zašto je toliko važno organizovati kvalitetnu ventilaciju potkrovlja, jer mnogi smatraju da je ova prostorija pomoćna, pogodna za skladištenje stvari, ali ništa više.
Uprkos činjenici da najčešće potkrovlje nije stambeni prostor, sa stanovišta tehničkih karakteristika arhitekture zgrade, to je jedna od najvažnijih struktura. Pravilna ventilacija u njoj je ključ za snagu cele kuće, jedan od primarnih faktora u stvaranju zdrave mikroklime u prostorijama.

Vrste potkrovlja: kako to utiče na ventilaciju?

Postoje dve vrste potkrovlja:
1. Toplo. Koristi se kao stambeni ili dodatni korisni prostor. Oprema takve prostorije nosi brojne poteškoće u dizajnu: potrebno je izvršiti ventilaciju na celoj površini krova. Postoje dve vrste ventilacije:
a) polaganje potrebnih slojeva između rogova. U slučaju pretvaranja prostorije u toplo potkrovlje, ponekad je potrebno da ih ogradite daskama ili kontra šinama.
b) za krovove nestandardnih oblika i veličina koriste se difuzione membrane za uspostavljanje ispravne razmene gasa u prostoriji.
Istovremeno, bez obzira na vrstu prostorije i oblik krova, važno je uzeti u obzir materijal premaza, jer on određuje odluku o kreiranju određenog dizajna ventilacije.

Ventilacija potkrovlja: problemi, poteškoće i rešenja

2. Hladni tavani. Oni su najpopularniji i relativno jednostavni u smislu organizovanja optimalne ventilacije. Ovde je izbor određen isključivo oblikom krova.
a) za obične zabatne krovove, dovoljno je pravilno postaviti ventilacione otvore, obezbeđujući im rešetke, kako bi se sprečilo da male ptice, slepi miševi i golubovi uđu u potkrovlje kroz njih. Istovremeno, važno je izolovati kanale, a ako se kao krovni materijal odabere metalna pločica koja dobro sakuplja kondenzat, potrebno je napraviti i dodatnu parnu barijeru.
b) kod dvoslojne krovne konstrukcije ventilacija se vrši pomoću nadstrešnica: vazduh ulazi kroz kanale u krovnoj oblogi, a izlazi kroz prostor u blizini slemena, odozgo. Najinteresantniji zadatak ovde su doline. Ako su dostupni, potrebno je obezbediti tačkaste aeratore vazduha, a ako je krovna konstrukcija ravna, onda je potrebno ugraditi visoke mlaznice i dodatne ventilatore.

Ako je krov kuće zasnovan na drvenoj konstrukciji, onda od kvaliteta ventilacije tavanskog prostora zavisi ne samo sigurnost stvari, već i snaga samog krova. Visoka vlažnost šteti organskim materijalima uništavajući njihovu strukturu. Istovremeno, vlasnici malih kuća često veruju da je za održavanje dobre atmosfere dovoljno otvoriti prozore i vrata, puštajući vazduh u kuću na prirodan način. Međutim, takva razmena vazduha je neefikasna, jer zavisi od vremenskih uslova.
Pored toga, ventilacija potkrovlja podrazumeva uzimanje u obzir zahteva i SNiP – građevinskih kodova i propisa koji regulišu standarde za izgradnju stambenih prostorija i organizaciju prostora u njima.

Problemi neprovetrenog tavanskog prostora

Dakle, potkrovlje je prostor neposredno ispod krova. Ova prostorija je najviše izložena štetnim uticajima sezonskih klimatskih promena. Čini se da nema razloga za brigu, jer ovo nije dnevna soba, a skladištenje stvari ne zahteva posebne uslove. Istovremeno, leti, od stalnog izlaganja sunčevoj svetlosti, krov se toliko pregreva da ponekad nema šta da se diše u celoj kući.
Zimi se formira led, koji je opasan ne samo spolja, pri izlasku, već i štetan za strukturu samog objekta. Ovo je dodatna, često znatna, težina na krovu.
Situacija nastaje i kada od temperaturne razlike nastane vlaga, a sa njom i neprijatan miris, kondenzacija, buđ, gljivice. Čak i jednostavno skladištenje stvari postaje teško, a da ne pominjemo opremanje potkrovlja za biblioteku ili teretanu.
Da li se ovi problemi mogu izbeći? Da, ali je neophodno uspostaviti odgovarajuću ventilaciju potkrovlja.

Kako stvoriti ne samo efikasnu, već i racionalnu ventilaciju?

Zaista, pored osnovnih troškova električne energije, ne mogu svi priuštiti da plate ventilaciju. Ovo posebno važi za letnje stanovnike koji sezonski žive u privatnim kućama, ali imaju iste probleme kao i vlasnici vikendica koji gledaju svoju kuću tokom cele godine.
Pored toga, ne razumeju svi fiziku, rad ventilacionih sistema i mogu eliminisati smetnje u njegovom radu.

Srećom, tehnološki napredak stvara nove ekonomične i racionalne ideje koje zamenjuju standardna rešenja u domaćinstvu.

Dakle, kolektor koji pokreće solarna energija biće dobar alat za stvaranje prave atmosfere kućne udobnosti. Ova tehnologija je došla iz Evrope. Pruža udobnost uz minimum napora i troškova.
Solarni kolektor je kompaktan i ne zahteva posebne veštine za ugradnju i održavanje.
Ona apsolutno vatrostalna jer radi na suncu, a ne na struju. Ovo je veoma važan faktor, posebno za seoske kuće, gde je opterećenje električne mreže neredovno iz sezone u sezonu, odnosno gde je rizik od oštećenja električne instalacije visok. To važi i za neelektrifikovane objekte, gde jednostavno nema struje.
solarni kolektor ekološki radi na obnovljivom izvoru energije i uopšte ne stvara štetne emisije.
I, naravno, takav uređaj omogućava vam da značajno uštedite na računima za struju i gas, što je važan aspekt formiranja porodičnog budžeta.

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav