Ventilacija potkrovlja

Ventilacija potkrovlja

Potkrovlje je prostor između krovne površine, plafona gornjeg sprata i spoljašnjih zidova.
Potkrovlje su:

  • Otvoren (kombinuje sisteme toplih i hladnih potkrovlja).
  • Toplo (nije termički izolovano od glavne zapremine zgrade).
  • Hladno (termički izolovano od glavne zapremine zgrade).

Poslednje dve vrste su najčešće.

Vrste ventilacije potkrovlja

Sistem ventilacije potkrovlja obezbeđuje razmenu toplote kroz mešanje temperature vazduha i krova. Ventilacija može biti:

  • prirodni;
  • veštački.

U prvom slučaju, dovoljno je napraviti šivenje sa prazninama. Na primer, ventilacija hladnog potkrovlja je obično prirodna.
Materijal od kojeg je napravljen krov takođe utiče na cirkulaciju vazduha: šcrep omogućava prirodnu ventilaciju potkrovlja, dok metalne ili keramičke pločice ne. Čvrsto šivanje kosina takođe podrazumeva dodatne mere za organizovanje ventilacije.

Indikatori pravilno uređene ventilacije potkrovlja

Možemo pretpostaviti da je ventilacija potkrovlja privatne ili stambene zgrade pravilno uređena ako su ispunjeni sledeći uslovi:

  • odsustvo buđi i kondenzacije na krovu (relativna vlažnost treba da varira između 45-60%);
  • temperatura na celom krovu je izjednačena (treba da bude približno jednaka temperaturi vazduha u prostoriji; normalnom sobnom temperaturom se smatra 20-25 ° C);
  • udobna unutrašnja klima.

Do čega dovodi loša ventilacija potkrovlja?


Ako ventilacija nije pravilno uređena, onda nastaju problemi koji dovode do:

  • smanjenje životnog veka krova i kuće u celini;
  • pogoršanje mikroklime u celom stambenom ili nestambenom prostoru.

Buđ, gljivice i kondenzacija koje se stvaraju na krovu usled niskih temperatura dovode do truljenja drvenih konstrukcija. Situacija se pogoršava ako se višak vlage ne ukloni iz prostorije. Zbog toga je efikasna ventilacija potkrovlja kupatila preduslov za njegov dug radni vek.
Ako se krov zagreje na previsoku temperaturu (leti do 100 °C), prostorija postaje preterano vruća. Ovo negativno utiče ne samo na dobrobit stanovnika, već i na stanje kuće: drveni podovi se isušuju i deformišu.

Kako se osloboditi viška vlage i buđi na tavanu, kako izjednačiti temperaturu?
Ovi problemi se mogu izbeći i ispraviti pravilnim podešavanjem toplotne izolacije i ventilacije prostorije. Alternativa prirodnoj ventilaciji u našem vremenu je oprema koju pokreće energija vetra ili sunca. Ovo moderno rešenje je već dokazalo svoju efikasnost: mnogi stanovnici evropskih zemalja ili SAD postavljaju solarne kolektore za ventilaciju potkrovlja u privatnoj kući ili kupatilu. Ova oprema je apsolutno sigurna – nije povezana na električnu ili drugu mrežu; ekološki prihvatljiv i ekonomičan – jer radi na obnovljivu energiju sunca.
U Rusiji se vazdušni solarni kolektori sve više koriste za ventilaciju.

Izaberite solarni kolektor

KATALOG
Podijeli svoju ljubav