Karakteristike ventilacije potkrovlja u stambenim zgradama

Dizajnerske karakteristike stambenih zgrada zahtevaju posebnu pažnju oko ventilacionog sistema. Za kvalitetnu razmenu vazduha u stambenim prostorijama potrebno je ne samo racionalno dizajnirati ventilacioni sistem kuće, već i osigurati da su potkrovlje i podrum u ispravnom stanju.

Često se tavanskim prostorima ne pridaje značaj, ali su izuzetno važni, posebno kada se ima u vidu da je ventilacija potkrovlja stambene zgrade odgovorna ne samo za udobnost stanara gornjih spratova, već i za bezbednost stanara, celu strukturu.

Posledice nepravilne ventilacije

Posledice nepravilne ventilacije

Nepoštovanje standarda ventilacije potkrovlja u stambenoj zgradi dovodi do sledećih posledica:

  • Kršenje ventilacije tokom leta. Pod jakim suncem, krov se pregreva, zbog čega se vazduh u potkrovlju zagreva. Ako razmena vazduha nije pravilno organizovana, onda život u stanovima gornjih spratova leti postaje neprijatan, zbog čega su stanari primorani da snabdevaju sobe dodatnim sistemima za klimatizaciju.
  • Iscrpljivanje stanova gornjih spratova zimi. Zbog temperaturne razlike u stanu, vlažnost raste, stvara se kondenzacija. Ova situacija je posebno poznata vlasnicima plastičnih prozora. Kondenzacija oštećuje tapete, aparate i nameštaj, izaziva buđ, gljivice i mikroorganizme štetne po zdravlje. Nažalost, u ovoj situaciji, organizacija dodatnog grejanja prostorije ne spašava situaciju.

U potkrovlju stambene zgrade visoka vlažnost :

  • Kondenzacija je razlog za sporo uništavanje objekta, pomoć za razvoj korozije unutar armirano-betonskih elemenata i truljenje drvenih konstrukcija.
  • Razvoj buđi i gljivica koje ulaze u stanove kroz ventilacione šahte i izazivaju razne bolesti.
  • Kršenje sistema prirodne ventilacije cele zgrade.
  • Brzo habanje toplotnoizolacionih materijala, pregrevanje ili hipotermija stanova.

Ventilacija tavanskih prostora u novogradnji i u kućama sekundarnog stambenog fonda

S obzirom na pitanje kako napraviti ventilaciju u potkrovlju stambene zgrade, treba uzeti u obzir ne samo potrebu za projektovanjem visokokvalitetne prirodne ventilacije, već i troškove koji su potrebni za organizovanje i održavanje sistema veštačke ventilacije (snabdevanje , izduvni ili kombinovani).
Savremeni ritam života se veoma razlikuje od onog u vreme sovjetskog režima, kada je izgrađena većina stambenih zgrada. Ovi objekti su projektovani za drugačiji nivo buke i zagađenja vazduha, a za izgradnju su korišćeni drugi materijali i tehnologije. Ovo je uticalo i na stvaranje ventilacionih sistema.
Što se tiče novih zgrada, u nekim slučajevima se odmah postavlja dodatna veštačka ventilacija, koja postaje uslov za udoban život u zatvorenom prostoru i garancija sigurnosti doma u budućnosti.

Najjeftiniji način za rešavanje problema ventilacije potkrovlja u stambenim zgradama

Održavanje standardne mehaničke ventilacije je dodatno opterećenje na elektroenergetskoj mreži, povećanje plaćanja električne energije za opšte kućne potrebe.

Naravno, savremena tehnologija može pružiti efikasnu alternativu. Solarna energija je omogućila stvaranje modela solarnih kolektora, koji postaju nezaobilazni pomoćnici u organizovanju ventilacije kako u kućama u izgradnji, tako i u postojećem stambenom fondu.

Zbog svojih kompaktnih dimenzija, kolektor ne zauzima mnogo prostora. Jednostavnost i estetika dizajna minimiziraju troškove održavanja. Upotreba obnovljivog resursa – solarne energije – je:

  • mogućnost poboljšanja kvaliteta života;
  • doprinos ekologiji regiona i grada;
  • značajne uštede u električnoj energiji koja se troši za opšte kućne potrebe.

Prisustvo pravilno organizovane ventilacije u potkrovlju će izbeći ugradnju dodatnih sistema za kontrolu klime u stanovima, pomoći će u smanjenju potrebe za grejanjem prostora zimi, minimizirati opterećenje električne mreže i kotlarnica i omogućiti korišćenje tavanskog prostora za potrebe administracije (na primer zakupnina) i stanovnika.

Oprema za ventilaciju potkrovlja

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav