Grejanje kuće za privremeni boravak

Podešavanje inženjerskih sistema seoske kuće nije lak zadatak, posebno ako nije namenjen stalnom boravku. Međutim, većina vlasnika seoskih kuća bi volela da ih poseti ne samo u toplim letnjim danima, već i zimi, a onda pitanje organizovanja grejanja prostora dolazi u prvi plan.

Teška pitanja zagrevanja privremenih koliba

Teško je implementirati udoban sistem grejanja za privremeni boravak namenjen periodičnim posetama tokom hladnih sezona zbog nedostatka stalne kontrole. Česti procesi zamrzavanja i odmrzavanja imaju destruktivni efekat na strukturu, smanjujući njen vek trajanja.

Grejanje kuće za privremeni boravak

Neki inženjerski sistemi, na primer, vodovod i kanalizacija, takođe treba da održavaju konstantnu pozitivnu temperaturu. Tačke za unos vode i spoljne komunikacije su obično izolovane ili smeštene na dovoljnoj dubini da se zimi ne smrzavaju, dok su izlazi cevi na površinu „slaba karika“.

Samoregulišući grejni kablovi su dobro rešenje za ovaj tehnički problem, ali zahtevaju neprekidno napajanje, što nije uvek izvodljivo. Ista poteškoća je prisutna u radu krovnih sistema protiv zaleđivanja.

Na „gladno“ i hladno zimsko vreme negativno reaguju i individualni biološki prečistači, koji postepeno zamenjuju tradicionalne septičke jame sa tržišta. Kršenje uobičajenog režima dovodi do činjenice da se sa pojavom toplote kvalitet rada takvih sistema značajno pogoršava.

Popularno sredstvo za grejanje improvizovanih kuća

Grejanje peći je uobičajena opcija grejanja. Sa stambenom površinom do 70 kvadratnih metara. Ovaj metod je prilično efikasan i ekonomičan.

  • Peć od cigle je dizajnirana za stalni boravak van grada, pouzdana je i sposobna da stvori jedinstvenu mikroklimu u stambenoj zoni. Za kratke posete, ova opcija nije dovoljno pogodna: biće potrebno dosta vremena za zagrevanje kuće.
  • Metalne peći od livenog gvožđa ili nerđajućeg čelika sa specijalno dizajniranim dimnjacima brzo zagrevaju prostorije, ali odaju toplotu samo tokom sagorevanja ogrevnog drveta, a takođe snažno sagorevaju kiseonik.

Električni uređaji su odlični grejači prostora. Postoji veliki izbor opcija za grejanje pomoću ove vrste energije.

  • Konvektori obezbeđuju dobro mešanje vazdušnih slojeva i ravnomerno zagrevanje. Bezbedni su za upotrebu, a modeli sa termostatom održavaju podešenu temperaturu u odsustvu vlasnika i ne dozvoljavaju zamrzavanje kuće.
  • Infracrveni grejači ekonomično troše električnu energiju, zagrevaju predmete u prostorijama i zidovima, glatko stvaraju ugodan temperaturni režim. Ne isušuju vazduh i ne mešaju ga.

Rešavanje problema kako jeftino zagrejati privremenu zgradu podrazumeva korišćenje gasa kao izvora toplotne energije i zahteva prisustvo glavnog gasovoda. U sredinama gde je dostupan, ovaj tip grejanja je jedan od najekonomičnijih i najpouzdanijih.

Autonomno grejanje privremenog skloništa je takođe dostupno korišćenjem besplatnih alternativnih izvora energije. Za njihovu upotrebu razvijene su toplotne pumpe, sistemi geotermalnog grejanja i solarni kolektori na bazi solarnih panela.

Vazdušni kolektori za zagrevanje prostora dobijaju sve veću popularnost jer obezbeđuju nesmetano snabdevanje toplotom i značajno smanjuju troškove grejanja. Oni su bezbedni i mogu se koristiti u odsustvu vlasnika, stalno održavaju ugodnu temperaturu u prostorijama i čine povratak u seosku kuću prijatnim i lakim u bilo koje doba godine.

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav