Grejanje potkrovlja stambenih i nestambenih prostorija: poređenje opcija

Grijanje potkrovlja stambenih i nestambenih prostorija

Nedovoljno zagrevanje potkrovlja često je povezano sa nepromišljenom toplotnom izolacijom krova, neefikasnim radom sistema grejanja ili činjenicom da je prvobitno postavljen u projektu kao “hladna” prostorija. Vremenom se na tavanu koji se stalno smrzava osećaju:

  • Karakteristike toplotne izolacije krova se pogoršavaju.
  • Nosači i podne grede su prekriveni kondenzatom i počinju da “plaču”.
  • Višak vode teče na niže spratove, formirajući neestetske mrlje na plafonima i uništavajući završnu obradu.

Na tavanu je vlažno: noću se zidovi i krov promrzavaju i zamagljuju, a sa dnevnim porastom temperature zasićeni su otopljenom vodom. Ovo ubrzava propadanje zgrade i dovodi do pojave buđi.
Sve ovo postavlja pitanje za vlasnika privatne kuće: kako zagrejati potkrovlje i zaštititi ga od uništenja?

Metode zagrevanja

U početku je neophodno eliminisati gubitke toplote (ako ih ima): zatvorite pukotine, razmislite o toplotnoj izolaciji. Pažnja: ovo će narušiti rad prirodne ventilacije, pa razmislite o mehaničkom uređaju.
Drugi korak je izbor autonomnog grejača. Brojni vlasnici kuća rešavaju problem zagrevanja potkrovlja centralnim grejanjem: spajanje prostorije na kotao. Međutim, ovo zahteva promenu termičkog dizajna (uz njegovo odobrenje), povećanje kapaciteta kotla (potrošnja na kupovinu nove opreme i cevi) i ne dovodi uvek do cilja. Rashladna tečnost, koja stiže do potkrovlja, daje značajan deo toplote, a njegova temperatura nije dovoljna da u potpunosti zagreje prostoriju.

Kako zagrejati potkrovlje sa autonomnim uređajima i uštedeti novac?

Proizvođači termičke opreme nude mnoga rešenja: razlikuju se po snazi, složenosti instalacije i efikasnosti. „Efikasnost“ se odnosi na odnos troškova grejanja (količina utrošenih resursa i njihov iskaz u novčanom smislu) i performansi. Često vlasnici privatnih kuća, razmišljajući o grejanju tavanskog prostora, fokusiraju se na jeftinoću kupljene opreme i jednostavnost ugradnje, zaboravljajući da ona mora u potpunosti da se nosi sa svojim zadatkom, ispunjava bezbednosne zahteve i bude zgodna u svakodnevnoj upotrebi.
Uporedili smo prednosti i nedostatke najpopularnijih domaćih autonomnih grejača.

Vrsta opremegrejač uljaIR opremaVazdušni razvodnik
Princip radaRazmena toplote između rashladne tečnosti (ulja) i okolineStvaranje infracrvenog zračenja koje zagreva predmete u prostorijiZagrevanje vazduha i održavanje njegove konstantne cirkulacije po celoj zapremini prostorije
PrednostiNiska cena. Raznovrsni modeli različitih kapaciteta. Jednostavna veza.Ravnomerno zagrevanje prostorije. Mogućnost izbora modela željene snage. Jednostavna veza.Ujednačeno zagrevanje prostorije bilo koje konfiguracije i površine. Jednostavna instalacija bez potrebe izrade projektne dokumentacije. Radite na besplatnoj solarnoj energiji. Nema opasnosti od požara. Mogućnost korišćenja bez kontrole čoveka: zagreva potkrovlje dok nema nikoga kod kuće.
nedostatkeNiska efikasnost: soba se zagreva samo pored grejača. Velika potrošnja energije: uz stalnu upotrebu, ovaj način grejanja potkrovlja je jedan od najskupljih. Pogoršanje mikroklime: vazduh postaje suv, sa velikom količinom ugljen-dioksida.Visoka cena opreme. Velika potrošnja energije: neefikasno rešenje za trajnu upotrebu. Nemoguća upotreba bez kontrole ljudi zbog opasnosti od kratkog spoja.Smanjenje relativne vlažnosti vazduha.

Ovo poređenje pokazuje da upotreba električne opreme za grejanje potkrovlja uvek ima značajan nedostatak: što je veća snaga uređaja, veća je potrošnja električne energije i skuplji je njegov rad. Ako je nosač toplote gas, onda se povećava rizik od požara. Kako bi smanjili troškove autonomnog grejanja prostora i ne bi rizikovali život i zdravlje, vlasnici nekretnina prelaze na bezbedne i jeftine izvore: posebno na solarnu energiju.

Rezimirajući

Održavanje udobne mikroklime u potkrovlju je lako postići odabirom energetski efikasne opreme: na primer, vazdušnog solarnog kolektora. Ravnomerno zagreva prostorije bilo koje veličine i radi čak iu odsustvu vlasnika, jer ne zahteva električni priključak i ne stvara dodatno opterećenje na kablovima za napajanje.
To je ekološki prihvatljivo, jeftino i efikasno grejanje potkrovlja.

Izaberite grejač za potkrovlje

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav