Vlažnost vazduha: kako meriti i kako regulisati

Koncept “vlažnosti”

Vlažnost vazduha je ukupna količina vodene pare u vazduhu u određenoj prostoriji (ili atmosferi, globalno govoreći). Ona može biti:

 • apsolutna – ova vrednost se stalno menja;
 • relativna – ovaj indikator nam je poznat iz vremenske prognoze, on pokazuje koji procenat vlage nedostaje u atmosferi pre nego što počne da se kondenzuje na površinama.

Na ovaj indikator utiču: lokacija prostorija, njegova namena, priroda imovine koja se u njoj čuva, klimatski i vremenski uslovi. Merenje vlažnosti vazduha vrši se na osnovu prirode prostorije.
Postoji nekoliko tipova uređaja za merenje vlažnosti, a mi ćemo se fokusirati na dva: profesionalni i kućni.

Merenje vlažnosti vazduha kod kuće

Merenje vlažnosti vazduha kod kuće

Najjednostavnije kućne metode za merenje vlažnosti uključuju:

 • čaša vode. Princip rada je jednostavan: nakon što čašu napunite vodom, stavite je u frižider na nekoliko sati tako da se tečnost ohladi na skoro nulu, ali ne zamrzne, a zatim je unesemo u prostoriju koja nas zanima.

a)ako je vazduh suv, zidovi stakla se zamagljuju, a nakon toga su skoro suvi;
b)vazduh sa prosečnom vlažnošću: staklo se zamaglilo, a nakon 10-12 minuta kondenzat je ispario;
u)visoka vlažnost – kapi vode teku niz zidove stakla.
Uzgred, sa istim uspehom možete koristiti običnu plastičnu bocu napunjenu hladnom vodom.

 • Termometar. Po principu rada, metoda je prilično bliska profesionalnim mjeračima vlažnosti. Temperaturu u prostoriji merimo običnim živinim termometrom, zapišemo dobijenu vrednost, nakon čega obmotamo glavu termometra vlažnom gazom (vatom), a nakon 10-12 minuta napravimo novi indikator. Rezultujuća temperaturna razlika biće prosečan procenat vlažnosti.

Profesionalni uređaji za merenje vlažnosti

Ako govorimo o profesionalnim uređajima za merenje vlažnosti u zatvorenom prostoru, onda to uključuje:

 • termohidometri;
 • psihrometri.
Profesionalni uređaji za merenje vlažnosti

Hidrometri mere vlažnost, termohidrometri su složeniji instrument koji meri i temperaturu.

 1. Kosa: Merni uređaji zasnovani na sintetičkoj “kosi” koja menja dužinu u zavisnosti od vlažnosti. Jedan kraj je pričvršćen za oprugu, drugi – za kazaljku za biranje, što omogućava očitavanje i najmanjih promena indikatora. Takav uređaj je prilično precizan i jednostavan za upotrebu.
 2. Film: organski film menja svoja fizička svojstva u zavisnosti od vlažnosti vazduha: smanjuje se kada se smanjuje, a rasteže kada se povećava. Vrednosti su prikazane na brojčaniku. Hidrometri se koriste u prostorijama sa niskim temperaturama.

Psihrometri su najprecizniji uređaji za merenje vlažnosti. Sastoji se od dva termometra. Jedno suvo, fiksira temperaturu vazduha. Drugi je uronjen u rezervoar sa vodom da bi se označila temperatura vlažnog okruženja. Dobijena razlika će biti željena vlažnost u prostoriji.

Prilikom merenja vlažnosti u stanu ili kući, treba imati na umu da rad klima uređaja, grejanja, ventilacije i nape smanjuju ukupni indikator i povećavaju njegovo prisustvo u prostoriji sa otvorenim akvarijumima, ukrasnim fontanama, velikim brojem biljaka. , ili redovno mokro čišćenje.

Kako učiniti indikator vlažnosti udobnim

Optimalni nivo vlažnosti vazduha u stambenim prostorijama je 65%, bez obzira na godišnje doba. Donja granica indikatora je 30-40%. Za ostale prostorije garaža, kupatila, saune, plastenika, proizvodnih radionica i skladišta, indikatori su regulisani građevinskim propisima.

Ako su indikatori ispod norme, postavljaju se specijalni ovlaživači. Ali praksa pokazuje da problem nije niska, već visoka vlažnost. Poznato je letnjim stanovnicima, vlasnicima garaža i podruma, vlasnicima kupatila – vlaga izaziva razvoj kolonija plesni, pojavu mokrih mrlja, završne obrade natapanja, truljenje nosivih konstrukcija i plafona.

U evropskim zemljama – Nemačkoj, Španiji, Francuskoj – od 80-ih godina KSKS veka, solarni kolektori se koriste za smanjenje vlažnosti. Uređaji zagrevaju i provetravaju prostorije svaki put kada su izloženi sunčevim zracima. U Rusiji su se takvi uređaji pojavili 2014. godine.

Solar Fox je izumeo, testirao i lansirao na tržište analog evropskih uređaja – vazdušni solarni kolektor. Ima sve prednosti strane opreme:

 • garantovano uklanjanje vlage i buđi;
 • lako se instalira;
 • ekološki;
 • univerzalan;
 • radi u bilo kojoj klimatskoj i geografskoj zoni;
 • štedi novac na ventilaciji i štiti zgradu.

Ali pored toga, oprema Solar Fox je jeftinija od evropske.

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav