Vlažnost u skladištu: odakle dolazi i kako je eliminisati

Vlažnost u skladištu mora biti u skladu sa standardima navedenim u SNiP 31-04-2001. U zavisnosti od vrste uskladištenih proizvoda i površine skladišta, predviđene su različite vrednosti sadržaja vlage. Na primer, vlažnost vazduha u skladištu za alkoholna pića ne bi trebalo da prelazi 85% (standardi su preuzeti iz SNiP 31-04-2001).
Sam parametar se kreće u proseku od 45% do 65%.

Zašto je kontrola važnosti u magacinu prioritet?

Ako se prekorače normalne vrednosti, formira se višak vlage, što dovodi do ubrzanog kvarenja proizvoda u skladištu, aktivnog rasta kolonija plesni i zdravstvenih problema među zaposlenima.
Niska vlažnost takođe dovodi do negativnih posledica. Na primer, u skladištu papira, zbog niske vlažnosti, papir gubi elastičnost, lepak postaje krhak, a proizvod postaje neupotrebljiv.
Da bi skladište ispunilo svoj glavni zadatak – da obezbedi sigurnost materijalnih sredstava – treba voditi računa o zaštiti od vlage.

Kako se vratiti sa visoke vlažnosti u skladištu u normalu

Kako se vratiti sa visoke vlažnosti u skladištu u normalu

Razmotrimo nekoliko načina:

  • prirodna ventilacija;
  • električni ventilatori;
  • industrijski odvlaživači;
  • autonomni sistemi lokalne drenaže i ventilacije.

Prirodna ventilacija se zasniva na delovanju gravitacionih sila. Za prirodnu ventilaciju dovoljno je otvoriti i zatvoriti vrata i kapije. Pri tome ne može biti govora ni o kakvoj ventilaciji velikih prostorija. Sistemi neravnomerno raspoređuju vazduh. Njihov rad se ne može automatizovati.

Električni ventilatori se koriste kao oprema za prisilnu ventilaciju za kontrolu vlažnosti u skladištu. Broj ventilatora zavisi od površine skladišta. Treba napomenuti da je negativna tačka zbog priključenja na elektroenergetsku mrežu, pored plaćanja električne energije, opasnost od pada napona, požara i kvara sistema.

Princip rada industrijskih odvlaživača zasnovan je na adsorpciji pare sadržane u atmosferi u velikim količinama. Takva oprema će se efikasno nositi sa zadatkom ako je, na primer, skladište poplavljeno i potrebno je hitno otkloniti posledice. Tržište nudi modele različitih kapaciteta. Loša strana je i dalje ista zavisnost od napajanja. Pored toga, za malo skladište ovo rešenje je preskupo.

Isplativo rešenje problema vlažnosti u skladištu od 25 do 150 m2

Kako se osloboditi vlage u skladištima u Evropi i SAD? Ljudi u ovim zemljama su navikli na pametno trošenje, brzo usvajaju nove tehnologije i primenjuju ih u životu. Rusija ne zaostaje mnogo: stoga vlasnici skladišta postavljaju autonomne sisteme za ventilaciju i odvlaživanje koji rade na solarnu energiju. Uređaj se zove vazdušni solarni kolektor.
Uređaji su predstavljeni na inostranom i ruskom tržištu od sredine 20. veka. Odlikuju se:

  • autonomija rada – modeli kolektora su opremljeni termostatima i higrometrima, senzorima vlažnosti koji pomažu da se uređaj uključi i isključi na vreme;
  • pristupačnost – električni ventilatori i odvlaživači rade samo tamo gde postoje dalekovodi, solarni kolektori – tamo gde sija sunce. Ne treba im izlaz;
  • sigurnost – uređaj kolektora je jednostavan, nije u opasnosti od požara ili kratkog spoja;
  • ekološki prihvatljivost – uređaj ne emituje štetne supstance i dodatno filtrira vazduh u prostoriji.

Normalna vlažnost u skladištu je zadatak ventilacionog sistema. Da bi bio ekonomičan i efikasan je da koristite opremu koja se lako instalira i ne zahteva mesečno plaćanje.

Rešavanje problema viška vlage u magacinu

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav