Vlažnost na tavanu i kako je eliminisati

Nemoguće je održavati optimalnu vlažnost u potkrovlju bez stvaranja dobre ventilacije. Višak vlage u vazduhu dovodi do kondenzacije, buđi, brzog propadanja nameštaja i završnih obrada i nezdrave mikroklime. Prema važećim građevinskim propisima, standardi vlažnosti u potkrovlju se kreću od 65% do 75%. Ovo su najudobniji uslovi za osobu. Međutim, višak vlage je opasan ne samo za blagostanje – zbog toga što su performanse cele kuće značajno smanjene.

Uzroci viška vlage u potkrovlju

Vlažnost na tavanu i kako je eliminisati

Kondenzacija i vlaga na tavanu se pojavljuju iz sledećih razloga.

 1. Kršenje prirodne ventilacije i nedostatak dovodnih i izduvnih sistema.

Prema fizičkim zakonima, pod krovom se akumulira topao i vlažan vazduh iz cele kuće. Prirodna ventilacija ne može da se nosi sa punopravnom razmenom vazduha između prostorije i ulice zbog velike vremenske zavisnosti. Tople izduvne vazdušne mase stagniraju u potkrovlju, zidovi i nameštaj počinju da upijaju višak vlage ili ona ispada u obliku kondenzata zbog dnevne temperaturne razlike.

 1. Problemi sa hidroizolacijom krova.

Problemi sa hidroizolacijom krova takođe dovode do viška vlage u potkrovlju. Ako nije napravljen po tehnologiji ili je dotrajao i potrebna je popravka, tokom kiše ili topljenja snega voda sa krova ulazi u potkrovlje. Na plafonu se pojavljuju sirove mrlje, kapi se spuštaju niz uglove i između zidnih panela.
Nakon otkrivanja uzroka vlage u potkrovlju, potrebno je početi da ga eliminišete, pošto višak vlage dovodi do brojnih ozbiljnih problema.

Problemi zbog visoke vlažnosti

Višak vlage u potkrovlju dovodi do neželjenih posledica.

 • Kršenje zdrave mikroklime.
  Ustajali vlažni vazduh je idealan uslovi za razvoj patogena.
 • Pojava vlage.
  Gljiva takođe voli vlagu – kolonije buđi aktivno počinju da rastu na zidovima i plafonu. Oslobađa supstance koje su toksične za čoveka, a njegove spore izazivaju razvoj hroničnih bolesti.
 • Uništavanje krova.
  Stalni kontakt sa vodom izaziva koroziju krova – metalni elementi postaju zarđali i gube snagu.
 • Progib (ili urušavanje) krova.
  Prve stradaju drvene grede. Oni apsorbuju višak vlage na tavanu i počinju da trunu. Posle nekog vremena, trulo drvo se jednostavno lomi pod težinom krova.
 • Mokra izolacija.
  Toplotnoizolacioni sloj (naročito ako je mineralna vuna, bazaltne ploče, drugi paropropusni materijali) apsorbuje višak vlage. Ovo značajno povećava koeficijent toplotne provodljivosti i kuća počinje da gubi toplotu. Kao rezultat, potkrovlje postaje hladnije, krov se smrzava, a više energije se troši na zagrevanje prostorija.

Da biste izbegli takve probleme, potrebno je održavati vlažnost u potkrovlju na optimalnom nivou.

Kako normalizovati vlažnost na tavanu?

Kako normalizovati vlažnost na tavanu?

Da bi se održao nivo vlažnosti u potkrovlju, dovoljno je eliminisati curenje krova i stvoriti efikasnu ventilaciju u prostoriji. Pošto prirodna ventilacija ne može da se nosi sa punom razmenom vazduha, preporučuje se ugradnja sistema prisilne cirkulacije.

Sistemi za ventilaciju vazduha su se dobro dokazali. Oni zadaju dvostruki udarac višku vlage u potkrovlju: prvo, eliminišu vlažne vazdušne mase, a drugo, dodatno isušuju prostoriju. Oprema radi na sledeći način: uređaj usisava svež spoljašnji vazduh, zagreva ga (višak vlage se uklanja tokom procesa grejanja), a zatim ga pumpa u prostorije. Istovremeno, izduvni ventil počinje da radi, koji uklanja izduvni vazduh iz prostorije. Uspostavljena je stalna cirkulacija, a problemi kondenzata i vlage mogu se zauvek zaboraviti.

Međutim, ovde postoji i mana. Takvi sistemi troše veliku količinu električne energije i često zahtevaju poseban vod za njihovo povezivanje. Uređaji su sami po sebi skupi, a potrošnja električne energije može se višestruko povećati. Stoga, mnogi vlasnici kuća biraju alternativne metode za uklanjanje vlage u potkrovlju. Na primer, korišćenje solarne energije.

Jeftino uklanjanje kondenzata i vlage u potkrovlju

Solarna oprema radi na istom principu kao i električni odvlaživači, sa jedinom razlikom što ne troše nezamenljive energetske resurse. Uređaji se postavljaju na sunčanoj strani kuće ili na krovu, montaža je jednostavna i ne zahteva složene pripremne radove, izradu projektne dokumentacije. Lakoća ugradnje je još jedna prednost solarne opreme.

Uređajima nije potrebna električna veza i automatski se uključuju svaki put kada sunce udari u panel. Oni greju, filtriraju i uduvaju svež vazduh u prostoriju u potkrovlju, održavajući cirkulaciju. U prostoriji se uspostavlja normalna vlažnost, zdrava mikroklima, eliminišu se neprijatni mirisi.

Upotreba opreme za solarnu energiju ne opterećuje porodični budžet, omogućava vam da napravite ventilacioni sistem koji ne zavisi od struje ili goriva. Istovremeno, vlažnost u potkrovlju će se održavati na optimalnom nivou, u skladu sa sanitarno-higijenskim i građevinskim zahtevima.

Oslobodite potkrovlje vlažnih prostora

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav