Vlažnost na tavanu: šta to preti?

Vlažnost u potkrovlju narušava toplotnu izolaciju kuće, pogoršava stanje krova i čini prostoriju neupotrebljivom. Pre nego što uklonite visoku vlažnost na tavanu, morate pronaći razloge za njegov izgled.

Moisture in the attic

Prema zahtjevima, standardi vlažnosti u potkrovlju su 65-75%. Ako se ovaj indikator prekorači, na zidovima se formira kondenzacija, a građevinski i završni materijali apsorbuju višak vlage iz vazduha i bubre. Zašto raste vlaga na tavanu?

 1. Neispravnost hidroizolacije krova.

Prvi i najočigledniji razlog je krov koji prokišnjava. Nedostatak hidroizolacije ili njen loš kvalitet dovode do vlaženja potpornih greda i toplotnoizolacionog sloja tokom kiše i topljenja snega. Pronalaženje problema sa hidroizolacijom krova je lako: voda će početi da kaplje sa tavanskog plafona, pojaviće se mrlje od vlage.

 1. Kršenje propisa o ventilaciji.

I ovaj razlog spada u kategoriju najčešćih. Obično se vlažnost u potkrovlju povećava zbog nedostatka dovoljne razmene vazduha. Topli vazduh iz cele kuće diže se do tavana i ovde se akumulira, a zbog dnevne temperaturne razlike kondenzat se taloži na zidovima. Vlažnost stalno raste, soba postaje vlažna i zagušljiva. Ako na tavanu nađete vlagu i kondenzaciju, postojeća ventilacija se ne nosi sa svojim zadatkom.

Posledice visoke vlažnosti

Porast vlage u potkrovlju može dovesti do mnogih neželjenih posledica.

 • Buđ i trulež.
  Visoka vlažnost i ustajali vazduh su savršen recept za razvoj buđi. Kolonije se formiraju svuda, uništavajući i sam tavan i stvari koje su na njemu uskladištene. Ali što je najgore, buđ može biti smrtonosna za ljude, izazivajući hronične alergije i akutno trovanje.
 • Smanjenje toplotne efikasnosti kuće.
  Ako se visoka vlažnost u potkrovlju ne ukloni na vreme, pre svega će patiti toplotna izolacija krova. Počeće da upija vodu, što će drastično smanjiti njegovu efikasnost. Kuća će početi da gubi toplotu i hladi, krov će se smrzavati i led, više energije će se trošiti na grejanje prostorija, a računi za grejanje će se povećati. Dugo izlaganje visokoj vlažnosti na toplotnoizolacionom sloju će dovesti do njegovog preranog kvara.
 • Uništavanje nosećih konstrukcija krova.
  Visoka vlažnost dovodi do truljenja drveta i korozije metala. Čvrstoća potpornih krovnih konstrukcija počinje da opada, i kao rezultat toga, krov može jednostavno da se sruši pod sopstvenom težinom.

Visoka vlažnost u potkrovlju izaziva i mnogo manjih neprijatnih posledica. Na primer, završna obrada se brzo pogoršava, postoji rizik od kratkog spoja, u prostoriji se pojavljuje neprijatan miris. Stoga, vlasnik kuće treba da razmisli: kako ukloniti visoku vlažnost u potkrovlju?

Kako se osloboditi kondenzacije na tavanu?

Efikasna borba protiv viška vlage sastoji se od dva koraka: eliminisanje uzroka njenog povećanja i stvaranje dobre ventilacije. Ako se potkrovlje pokvasi od vlage zbog krova koji curi, potrebno je ojačati hidroizolaciju krova. Tada možete početi da odvodite prostoriju i zaštitite je od dalje kondenzacije.
Za to se koriste infracrveni grejači, toplotni pištolji, električni odvlaživači. Svi oni zagrevaju vazduh u prostoriji i suše ga. Ali ovo je privremena mera, ako nema otklonjenog sistema prisilne ventilacije.

Kako se riješiti kondenzacije na tavanu?

Prirodna ventilacija nije dovoljna: efikasnost njenog rada zavisi od vremenskih uslova, tako da nije u stanju da obezbedi punopravnu razmenu vazduha u potkrovlju. Klimatske jedinice rešavaju ovaj problem. Ali oni takođe imaju svoje nedostatke:

 • Komplikovana veza.

Često postavljanje instalacije zahteva izradu složene projektne dokumentacije, a to su dodatni troškovi: finansijski i vremenski.

 • visoki troškovi.

Savremeni sistemi su efikasni, ali često ih njihova cena čini neprivlačnim rešenjem.

 • Potrošnja skupih resursa.

Ovo je jedan od najvećih nedostataka ventilacione opreme. Zahtevaju električnu vezu (i često zaseban vod). A tokom rada ventilacije, potrošnja električne energije naglo raste, što odmah utiče na račune energetskih kompanija. Održavanje takve ventilacije je skupo.

Kako ukloniti visoku vlažnost na tavanu uz minimalne troškove? Uređaji na solarni pogon postaju moderna alternativa električnoj opremi.

Efikasna kontrola vlage u potkrovlju

Solarni kolektori rade na principu ventilacije vazduha: zagrevaju i potiskuju vazduh u prostorije, održavajući njegovu stalnu cirkulaciju. Tokom njihovog rada obnavljaju se norme vlažnosti u potkrovlju, obezbeđuje se priliv svežih i uklanjanje stagnirajućih vazdušnih masa.
Uređaji na solarni pogon su atraktivni iz više razloga:

 • jednostavnost instalacije i povezivanja;
 • autonomija;
 • ekološka prihvatljivost;
 • rade isključivo na besplatnoj sunčevoj energiji.

Njihova upotreba ne opterećuje porodični budžet, a vlažnost u potkrovlju se održava na nivou pogodnom za čoveka.

Uklonite višak vlage sa tavana

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav