Buđ u bungalovu: uzroci, posledice, rešenje

Buđ u bungalovu: uzroci, posledice, rešenje

Mikroskopska gljiva koja raste na skoro svakoj površini naziva se buđ. Njegov izgled u stambenim prostorijama nije neuobičajen: kolonije utiču na presvlake nameštaja, zidne materijale i skrivaju se iza vodovodnih cevi. Posebno je česta buđ u bungalovima u primorskim područjima. Tome doprinosi vlažna topla klima, prirodna završna obrada, neredovno čišćenje, zatvaranje prostorija nakon završetka turističke sezone, nedostatak grejanja. Ali glavni razlog za pojavu gljivica u bungalovu je neefikasna ventilacija.

Često, prilikom projektovanja kuća, vlasnici odbijaju da instaliraju dovodne i izduvne sisteme kako ne bi trošili novac na izradu projektne dokumentacije, kupovinu opreme i njeno održavanje. Rezultat takve uštede je stalna vlaga u prostoriji i više se ne treba pitati otkud buđ u bungalovu.

Šta preti buđi?

Pojava gljivice u bungalovu krši sanitarne i higijenske standarde: kuća za goste postaje nenaseljiva. Ali sami gosti neće želeti da ostanu u takvoj prostoriji: izgleda neuredno, vazduh miriše na vlagu i trulež. Rast buđi dovodi do:

  • Oštećenje završnih materijala: tapete se odmiču od zidova, boja se raspada, pod počinje da škripi i trune, prostoriji je potrebna popravka.
  • Dotrajali tekstil: zavese, posteljina, presvlake nameštaja. Sve ovo takođe treba zameniti.
  • Korozija potpornih konstrukcija: bungalov gubi snagu, postaje opasan za život.
  • Stvaranje situacije opasnosti od požara: izolacija žica puca, kabl je izložen, povećava se rizik od kratkog spoja.
  • Gljivica šteti ne samo okolini, već i osobi. Sporovi izazivaju razvoj hronične astme, respiratornih bolesti, alergija, dovode do akutnog toksičnog trovanja.

Kontrolni organi će sigurno zatvoriti opasan objekat i kazniti hotel, što će dovesti do gubitaka i ozbiljnog udarca po ugled. Da biste to izbegli, potrebno je zaštititi bungalov od gljivica.

Kako ukloniti buđ iz bungalova?

Prvi korak je da razumete odakle dolazi. Njegove spore su prisutne svuda, ali počinju da se razvijaju tek kada uđu u povoljno okruženje: vlažno, tamno, pljesnivo. Mehanička ventilacija efikasno se nosi sa ovim problemima: ubrzava vazdušne mase u prostoriji, održava ih u pokretu i normalizuje vlažnost vazduha.
Drugi korak je eliminisanje uzgojenih kolonija. Za ovo vam je potrebno:

  • Iznesite sav nameštaj zahvaćen gljivicom iz kuće za goste: potrebna mu je insolacija.
  • Prokuvajte tekstil (zavese, posteljinu) ili operite dezinfekcionim sredstvom.
  • Zamenite oštećene elemente ukrasa (npr. tapetu) novim. Ako je buđ negde ugrizla u zidove ili pod: pažljivo ostružite metalnim četkama, tretirajte površinu zaštitnim jedinjenjem.

Treći korak je da se uverite da se buđ ne pojavi u budućnosti. Efikasan metod zaštite od gljivica: stvaranje dobrog ventilacionog sistema.

Ventilacija kao metoda zaštite bungalova od buđi

Organizacija ventilacije kao preventivna mera će jednom zauvek zaboraviti na problem vlage, i njegovu glavnu posledicu – buđ. Da biste to uradili, ne morate da kupujete skupu električnu opremu: možete stvoriti jeftinu, ali efikasnu ventilaciju ako koristite uređaje na solarni pogon. Ovo će se osloboditi kolonija gljivica i optimizirati troškove održavanja.

Upotreba solarnih kolektora vazduha je popularna praksa u evropskim zemljama. Njihova instalacija ne zahteva izradu projektne dokumentacije, koordinaciju sa regulatornim organima i ne stvara opterećenje na elektroenergetskoj mreži. Sakupljači rade autonomno, nije im potrebna stalna ljudska kontrola. Ovo je ekološki prihvatljiva i tiha oprema koja ne narušava udobnost gostiju.

Buđ u bungalovu dovodi do ozbiljnih gubitaka. Da biste ih sprečili, vredi razmisliti o stvaranju dobro osmišljenog sistema ventilacije. Ovo se može uraditi uz minimalnu potrošnju korišćenjem uređaja na solarni pogon.

Uklonite buđ iz kuće za goste

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav