Buđ u industrijskoj zgradi

Buđ u industrijskoj zgradi

Mikroskopska gljiva koja raste na zidovima, podovima, plafonima u stambenim i industrijskim prostorijama je buđ. Ako u prirodi kolonije buđi obavljaju važne i korisne funkcije, onda je buđ u industrijskoj zgradi neprihvatljiva. Njegov rast remeti tehnološki proces, stvara nepovoljne uslove za rad i dovodi do pogoršanja kvaliteta proizvoda.

Postoje stotine tipova buđi, ali za veću pogodnost, sva raznolikost je podeljena u tri kategorije prema ljudskom uticaju: alergijski plesni, patogeni i toksični plesni. Poslednja kategorija je najopasnija. Njegovi predstavnici oslobađaju mikotoksine u vazduh, narušavaju normalan metabolizam u tkivima. Moguće posledice zavise od koncentracije mikotoksina, od obične glavobolje i mučnine do plućnog edema i smrti.

Pojava buđi u industrijskim prostorijama: odakle dolazi?

Buđ se razvija iz mikroskopskih spora prisutnih u vodi, zemljištu i vazduhu. Ali da bi rast započeo, spore moraju ući u povoljno okruženje. Toplota, vlažnost, ustajale vazdušne mase su najatraktivniji uslovi za razvoj buđi. Zbog toga je njegov izgled obično povezan sa nedovoljnom ventilacijom i visokom vlažnošću.

Odakle dolazi buđ u industrijskoj zgradi? Još jedan čest uzrok: zamrzavanje radionica. Ako u njima nema grejanja ili je nedovoljno, u hladnoj sezoni zidovi i pod se smrzavaju, a sa početkom odmrzavanja se odmrzavaju. Formira se višak vlage, impregnirajuća toplotna izolacija, građevinski materijali. I u njima počinje da raste buđ. Stoga, čak i ako se prostorije ne koriste tokom hladne sezone, nije dozvoljeno da se zamrznu.

Još dva razloga zbog kojih se buđ pojavila u industrijskoj zgradi su nedovoljna hidroizolacija uz blisku pojavu podzemnih voda ili cevovod koji curi. Šta god da je osnovni uzrok, ako je radionica topla i suva, gljivica se u njoj neće pojaviti.
Posledice rasta buđi u industrijskim prostorijama:

 • kršenje sanitarnih i higijenskih uslova rada;
 • stvaranje životne sredine opasne po zdravlje radnika i rizika od razvoja akutnog trovanja;
 • gubitak energetske efikasnosti objekta;
 • smanjenje veka trajanja zgrade;
 • kršenje tehnološkog procesa;
 • šteta na sirovinama i povezani finansijski gubici;
 • kršenje uslova skladištenja gotovih proizvoda, oštećenje njegove prezentacije.

Buđ u industrijskim prostorijama: kako se riješiti?

Buđ u industrijskoj zgradi

Postoje dve metode uticaja na koloniju plesni: mehanički i hemijski. Obično se koriste zajedno: prvo očiste zidove i pod od gljivica, a zatim se zahvaćena područja dodatno tretiraju hemikalijama. Ali ako se plesan proširio na nekoliko prostorija, cela zgrada je pogođena njime, ove mere nisu dovoljne. Čak i nakon eliminacije glavnih kolonija, biće mnogo spora koje će ponovo početi da klijaju. U ovom slučaju, potrebno je potpuno dezinfikovati prostoriju, na primer, pomoću ozoniranja.

Odgovarajući na pitanje kako se otarasiti plesni u industrijskoj zgradi, važno je razumeti kako sprečiti njegovu ponovnu pojavu. Da biste to uradili, eliminišite višak vlage, zone stagniranja vazduha i hladne tačke. Mogu se koristiti električni odvlaživači, ali njihova upotreba u proizvodnim radnjama ima svoje nedostatke. Uređaji rade na ograničenom prostoru, a ako je radionica prostrana, moraće da se ugradi mnogo odvlaživača, što podrazumeva velike finansijske troškove. Osim toga, oni rade na skupoj struji, povećavaju opterećenje električne mreže i stvaraju rizik od kratkog spoja tokom napona.

Stvaranje ventilacije i grejanja koji održavaju zdravu mikroklimu je najjeftiniji način za sprečavanje buđi u industrijskoj zgradi. Oprema na solarni pogon može se koristiti za nadogradnju postojećih sistema.

 1. Pogodno za ugradnju u prostorije bilo koje veličine.
 2. Ne zahteva priključak na električnu mrežu.
 3. Ne troši skupe izvore energije (gas, ugalj, dizel).
 4. Ekološki prihvatljiv i siguran za ljude i životnu sredinu.
 5. Pruža zaštitu od buđi u industrijskom okruženju.

Solarna energija za zaštitu industrijskih prostorija od buđi

Princip rada solarne opreme je jednostavan. Sunčevi zraci zagrevaju vazduh koji ulazi u uređaj i istovremeno uklanja višak vlage iz njega. Uz pomoć ventilatora, pripremljene vazdušne mase se unose u prostorije, gde počinju da cirkulišu i odaju toplotu podu i zidovima. U radionici se uspostavlja pozitivna temperatura i zdrava mikroklima. Ustajali vazduh se uklanja kroz ventilacione otvore.

Kada se oprema napaja solarnom energijom, pozitivna temperatura u prostoriji se održava čak iu hladnoj sezoni. Stoga je uz njegovu pomoć lako stvoriti efikasan sistem grejanja koji ne zahteva nikakve dodatne troškove. Problem sa smrzavanjem radionica će biti rešen, a rizik od razvoja buđi iz ovog razloga biće eliminisan.
Plijesan u industrijskim prostorijama se pojavljuje brzo, ali je problematično riješiti se. Mnogo je lakše sprečiti stvaranje gljivica stvaranjem efikasnih sistema za ventilaciju i grejanje na solarni pogon.

Oslobodite se buđi u industrijskoj zgradi

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav