Solarna energija za prevenciju buđi u podrumu

Solarna energija za prevenciju buđi u podrumu

Jednoćelijska gljivica koja raste na vlažnim i tamnim mestima naziva se “buđ”. Ukupno je poznato 8 porodica gljiva, neke vrste se koriste u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Ali kada se u podrumu pojavi buđ, od nje se ne očekuje ništa dobro: opasno je za ljude i životnu sredinu.
Buđ se razvija iz spora prisutnih u zemljištu. Spore se nose zajedno sa prašinom i ulaze u ljudski stan. Ako su uslovi u prostoriji pogodni za razvoj gljivice – vlažna je, nema priliva svežeg vazduha, nema dovoljno sunčeve svetlosti – iz zigote se razvija kolonija plesni. Zbog toga je u podrumu kuće lako pronaći buđ: obično nema dobro uspostavljene ventilacije i grejanja u podrumskim prostorijama, kanalizacione i vodovodne cevi cure, a vazduh je vlažan zbog blizine podzemnih voda. Kondenzacija se akumulira na zidovima podruma, voda impregnira građevinske i završne materijale, stvaraju se svi uslovi za brzi razvoj buđi.

Bela buđ u podrumu: zašto je opasna?

Lako je otkriti buđ u podrumu po karakterističnom mirisu vlage i pečuraka. Na zidovima, podu i plafonu pojavljuju se crne, bele, sive ili žute mrlje. Rastući, buđ uništava građevinske i završne materijale, smanjujući njihov vek trajanja. Ako se na cevovodu pojavi buđ, to ubrzava koroziju metala, korodira zaptivke na spojevima, cevi počinju da cure, vodovod i kanalizacija ne uspevaju.
Ali bela i crna buđ u podrumu ugrožavaju ne samo stanje kuće, opasno je i za ljude. Mnoge vrste buđi su toksične: ispuštaju u vazduh otrove, koji čak i u malim koncentracijama izazivaju mučninu, povraćanje, glavobolju i remete funkcionisanje nervnog sistema. Bela buđ u podrumu je poznati alergen. Njegove spore iritiraju sluzokožu respiratornog trakta i izazivaju hronični rinitis i bronhitis. Neke vrste crne buđi koje se nalaze u podrumu mogu da zaraze oslabljene organizme, a posebno su opasne za decu i starije osobe.
Glavna šteta od buđi u kući:

 • stvaranje nezdravog okruženja opasnog za ljude i kućne ljubimce;
 • smanjenje radnog veka građevinskih i završnih materijala;
 • uništavanje inženjerskih instalacija sprovedenih u podrumu.

Jednostavni načini za uklanjanje buđi u podrumu

Ako osetite miris buđi u svom podrumu, preporučuje se da preduzmete korake da je eliminišete. Prvo treba otkriti koloniju: crne ili sive mrlje i pruge na spojevima temeljnih ploča, pored cevovoda, na mestima najveće vlage. Prvo se mehanički uklanja kalup pomoću strugača, a zatim se cela prostorija dezinfikuje – na taj način ne samo da možete uništiti buđ u podrumu, već i da se oslobodite većine spora.

Jednostavni načini za uklanjanje buđi u podrumu

Da biste se zaštitili od ponovnog pojavljivanja opasne gljivice, potrebno je stvoriti uslove nepovoljne za njen rast. Na primer, u podrumu postavite lokalnu ventilaciju, uz pomoć koje će biti moguće regulisati temperaturu i vlažnost vazduha. Promišljen sistem:

 • uklanja višak vlage iz vazduha;
 • sprečava stvaranje kondenzata i vlage građevinskih materijala;
 • eliminiše stagnirajuće vazdušne mase.

Ako je podrum svež i suv, nema potrebe za uništavanjem buđi – neće se pojaviti.
Da bi se stvorila jeftina i efikasna ventilacija u podrumu, koristi se oprema na solarni pogon – alternativa tradicionalnim električnim grejačima ventilatora i odvlaživačima. Princip rada uređaja je jednostavan: zagrevaju vazduh koji dolazi sa ulice i dovode ga u prostoriju. Topli svež vazduh isušuje prostoriju i istiskuje izduvne gasove koji se ispuštaju kroz ventilacione šahte. U prostorijama se uspostavlja zdrava mikroklima koja nije pogodna za rast gljivica. Ali, za razliku od električne opreme ili uređaja koji rade na benzin i gas, solarni uređaji ne troše skupe energetske resurse i imaju niz drugih važnih prednosti.

Solarna energija za prevenciju buđi u podrumu

Solarna energija za prevenciju buđi u podrumu

Za rad solarne opreme nisu potrebni nikakvi nezamenljivi energetski resursi: struja, ugalj, dizel ili gas, koristi se samo solarna energija. Zbog toga, uređaji ne moraju biti priključeni na električnu mrežu ili druge priključke na njih: instalacija je vrlo jednostavna i izvodi se bez prethodne izrade projektne dokumentacije. Zbog toga možete instalirati solarne kolektore za zaštitu podruma od buđi u bilo kom trenutku, čak i nakon puštanja kuće u rad, bez potrebe za skupim ili dugotrajnim puštanjem u rad.
Oprema na solarni pogon:

 1. Autonoman i uspešno primenjen na udaljenim i neelektrifikovanim objektima;
 2. Otporan je na vatru i radi bez ljudske kontrole;
 3. Jednostavno odabran i montiran;
 4. Ne troši nezamenljiva sredstva i ne opterećuje porodični budžet – njegov rad je besplatan;
 5. Ekološki prihvatljiv i siguran za životnu sredinu.

Uređaj se automatski uključuje svaki put kada ga sunce obasja. Kao rezultat prisilne ventilacije, u prostorijama se uspostavlja zdrava mikroklima, uvek se održava pozitivna temperatura, a buđ se neće pojaviti u podrumu.

Oslobodite se buđi u podrumu

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU

Podijeli svoju ljubav