Buđ u kući za goste: problem, njegovi uzroci i rešenja

Visoka vlažnost u prostoriji dovodi do taloženja vodene pare na zidovima, prozorima, nameštaju. Voda se akumulira na podu i u šavovima između građevinskih materijala, u kući za goste se pojavljuje buđ.
Najčešće se gljivica nalazi iza kanalizacionih i vodovodnih cevi, u kupatilima, u kuhinji. Ali može rasti i na zidovima i plafonima. Kolonije izgledaju kao prljavo sive, crne ili žute mrlje, u prostoriji se pojavljuje neprijatan, uporan miris zemlje, ustajala voda. Ovo odmah utiče na atraktivnost kuće u očima gostiju: gosti počinju da odbijaju stanovanje, profit hotelskog kompleksa pada. Ali posledice pojavljivanja gljivice u gostinjskoj kući ne završavaju se tamo.

Posledice rasta buđi

Ako se u kući za goste pojavila buđ, to dovodi do:

  • Kršenje sanitarnih i epidemioloških standarda i problemi sa SES-om i drugim regulatornim organima: buđ predstavlja rizik po zdravlje ljudi.
  • Povećani rizici od požara: gljivica utiče na električne instalacije, može doći do kratkog spoja, što će sigurno primetiti sledeći požarni pregled.
  • Pogoršanje estetskih svojstava: kuća izgleda neuredno, često morate da izvršite kozmetičke popravke, a ovo je dodatna investicija.
  • Smanjenje performansi kuće: buđ ubrzava propadanje drvenih greda i koroziju metalnih nosećih konstrukcija. Sa velikom kolonijom gljivica, kuća se može jednostavno srušiti.

Rešavanje problema

Buđ u kući za goste: problem, njegovi uzroci i rešenja

Da biste uklonili gljivicu iz kuće za goste, moraćete da:

  • Uklonite sav nameštaj.
  • Promenite materijale na kojima je kolonija buđi rasla: zamenite tapete, presvlake nameštaja, očistite drvene i metalne konstrukcije.
  • Tretirajte sve površine dezinfekcionim sredstvima.
  • Provetrite predmete za domaćinstvo koji su bili u kući i izvršite njihovu insolaciju.

Ali borba protiv plesni neće biti efikasna ako ne eliminišete glavni uzrok njegovog izgleda – visoku vlažnost. Možete se nositi sa tim stvaranjem prisilne ventilacije.
Oprema mora da podržava cirkulaciju vazdušnih struja. U ovom slučaju, vazduh će se osušiti, kondenzat će ispariti, a zone stagnacije će biti ventilirane. Pansion neće stvoriti uslove pogodne za rast gljivice. Ako je u nekim prostorijama (na primer, u kupatilu) nivo vlažnosti i dalje povećan, preporučuje se dodatno instaliranje autonomnih odvlaživača.

Minimiziranje troškova u borbi protiv buđi u kampu

Mehanički ventilacioni sistemi rade na principu termalnih ventilatora: suše vazduh (zagrevajući ga), a zatim ga raspršuju kroz prostorije, održavajući tokove u stalnom kretanju. Jedini nedostatak opreme je velika potrošnja energije tokom rada. Potrošnja električne energije raste, što utiče na troškove održavanja pansiona.
Možete optimizovati troškove zamenom električne opreme energetski efikasnim uređajima, kao što su solarni kolektori. Oni obnavljaju vazduh u prostoriji, zagrevaju ga, ali se ne priključuju na električnu mrežu i koriste besplatnu energiju sunca. Postiže se željeni rezultat: normalizacija vlažnosti i prevencija buđi, a troškovi održavanja kuće za goste se ne povećavaju.

Sumirajući

Da ne biste gubili vreme i trud na borbu protiv gljivica u kućama za goste, dovoljno je uspostaviti efikasnu ventilaciju. Ovo se može uraditi uz pomoć vazdušnih solarnih kolektora – moderne alternative konvencionalnoj električnoj opremi.
Buđ se neće pojaviti u kući za goste, a troškovi njenog održavanja se neće povećati.

Podijeli svoju ljubav