Buđ u hangaru i načini za njeno uklanjanje

Buđ je mikroskopska gljiva koja može rasti na bilo kojoj površini. U procesu rasta, buđ u vazduh ispušta supstance toksične za ljude i spore alergena, a uništava i površine sa kojima dolazi u kontakt. Stoga, buđ u hangaru postaje pretnja opremi, osoblju i samim prostorijama.
Buđ u hangaru se pojavljuje kada se krše standardi grejanja i ventilacije. Idealni uslovi za rast gljivice su visoka vlažnost i vlažan vazduh. Najčešće se buđ pojavljuje u blizini vodovodnih ili kanalizacionih cevi, na mestima gde se kondenzat akumulira, u tamnim uglovima, na krovnim elementima koji propuštaju. Koliko je opasna gljivica i kako osloboditi hangar od buđi?

Opasnost od buđi u hangaru

Plijesan u hangaru i načini uklanjanja

Spore buđi su prisutne u zemljištu, vodi i prenose se kroz vazduh zajedno sa prašinom. Jednom u povoljnim uslovima, gljiva počinje aktivno da raste. Obrasla kolonija buđi odiše karakterističnim mirisom vlage i gljivica, što je lako za otkrivanje buđi u hangaru.
Uklanjanje buđi iz hangara postaje najvažniji zadatak, jer pojava ove gljivice uzrokuje značajnu štetu. Postoje rizici za:

  • Opremu i mašine (mašine, utovarivači, alati).

Gljivica pojačava koroziju materijala, smanjuje njihovu snagu i uništava strukturu. Oprema se brže kvari, zahteva često održavanje ili zamenu. Finansijski troškovi održavanja tehničke baze značajno rastu.

  • Ljude.

Buđ u hangaru predstavlja najveću pretnju za ljude. Spore buđi su jak alergen. Oni izazivaju hroničnu astmu, bronhitis, traheitis, oštećenu funkciju pluća. Neke vrste buđi (kao što je aspergilus) proizvode smrtonosne toksine koji utiču na unutrašnje organe i takođe utiču na ćelijsku strukturu. Nemojte raditi u prostoriji kontaminiranoj buđom.

  • konstrukcije hangara.

Buđ oštećuje noseće grede, one nisu u stanju da izdrže težinu hangara, pojavljuju se pukotine u konstrukciji, postoji opasnost od urušavanja. Još jedna pretnja je oštećenje izolacije instalacije i nastali kratki spojevi.

Generalno, pojava buđi u hangaru dovodi do:

  • kršenje uslova skladištenja robe i tereta;
  • značajno smanjenje životnog veka opreme i zgrada;
  • povećanje rizika od požara, kolapsa, problema sa komunalnim uslugama;
  • kršenje sanitarnih i epidemioloških standarda i opasnost po život ljudi.

Kako ukloniti buđ iz hangara?

Kako ukloniti plijesan iz hangara?

Uklanjanje buđi iz hangara je dugotrajna i finansijski skupa procedura. Prvo, kolonije se uništavaju mehanički pomoću specijalnih strugača. Zatim se sve površine tretiraju posebno odabranim hemijskim sastavima. Teže je rešavati sporove, za to se preporučuje čišćenje svih predmeta koji se nalaze u hangaru, kao i solarizacija. Sledeći korak je zaštita hangara od buđi.
Mnogo je lakše sprečiti pojavu gljivice nego osloboditi hangarsku sobu od nje. Da biste to uradili, dovoljno je stvoriti efikasnu ventilaciju, koja normalizuje vlažnost vazduha i isključuje zone njegove stagnacije.

Efikasna i jeftina kontrola buđi u hangaru

Prirodna ventilacija ne može da se nosi sa zadacima odvlaživanja vazduha, pa su vlasnici hangara primorani da instaliraju dovodne i izduvne sisteme ili odvlaživače. Vazduh se dodatno zagreva, usled čega višak vlage isparava. Kondenzacija se ne formira, voda se ne akumulira u uglovima, građevinski materijali i toplotna izolacija se ne vlaže – nisu stvoreni neophodni uslovi za rast opasne gljivice.

Ali električna oprema ima svoje nedostatke. Ključna je povećana potrošnja energije, što povećava troškove održavanja hangara. Pored toga, stvara se dodatno opterećenje na instalaciji, povećava se rizik od kratkog spoja, a često su potrebni dodatni vodovi.

Upotreba opreme na solarni pogon omogućava vam da ekonomično rešite problem buđi i sprečite pojavu gljivica. Ovo je moderna alternativa električnim odvlaživačima vazduha koja ne opterećuje budžet preduzeća.

  1. Solarna oprema se jednostavno montira, a njena instalacija ne zahteva izradu projektne dokumentacije ili koordinaciju sa energetskim kompanijama.
  2. Uređaji su autonomni, ne zahtevaju priključak na električnu mrežu.
  3. U procesu rada, uređaji ne troše plative energetske resurse – troškovi održavanja se ne povećavaju.

Istovremeno, solarna oprema vam omogućava da kreirate efikasnu ventilaciju u industrijskim i pomoćnim prostorijama bilo koje veličine i kvadrature. Kolektori zagrevaju i suše vazduh, stvaraju prinudnu cirkulaciju, zbog čega se izduvni gasovi blagovremeno uklanjaju i eliminiše se rizik od stagnirajućih zona. U hangaru se neće pojaviti buđ, a njen vlasnik ne snosi nikakve dodatne troškove za održavanje uređaja ili njihovu upotrebu.

Uklonite buđ u hangaru

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav