Buđ u prodavnici povrća: kako eliminisati i zaštititi od nje

Mikroskopska gljiva koja izaziva trulež u biljkama je buđ. Buđ u prodavnici povrća je uobičajena pojava koja dovodi do odumiranja uskladištenih proizvoda i ozbiljnih finansijskih gubitaka. Kako zaštititi prodavnicu povrća od buđo, koje preventivne mere postoje i koji je razlog za pojavu gljivica?

Spore buđi su svuda prisutne: u zemljištu, vodi, prenose se kroz vazduh zajedno sa prašinom. Često su spore već prisutne na ubranim korenima i plodovima, ali nisu opasne sve dok gljiva nije izložena povoljnim uslovima rasta. Buđ raste posebno aktivno u toplim i vlažnim prostorijama sa ustajalim vazduhom. Na usevima se pojavljuje kondenzacija, aktivira spore, počinje rast micelijuma, koji postepeno uništava kožicu i kroz stomate i pore prodire u plod. Buđ menja biohemiju povrća: akumuliraju amonijak, opasne toksine. Buđ stvara “otvorena vrata” za bakterije: usev je pogođen raznim bolestima povrća u povrtarnici, što ubrzava odumiranje proizvoda.

Kolonija buđi raste eksponencijalno, pa je važno što pre osloboditi skladište povrća od buđi.

Koja je opasnost od buđi za skladištenje povrća?

Koja je opasnost od buđi za skladištenje povrća?

Pojava plesni u prodavnici povrća je opasna za proizvode, za osobu i za sam prostor. Glavna šteta koju izaziva gljiva povezana je sa:

  1. Smrt useva.

Pokvareno povrće i voće se ne mogu koristiti, uništavaju se, što dovodi do ozbiljnih finansijskih gubitaka.

  1. Kršenje sanitarno-higijenskih uslova rada.

Buđ je opasna ne samo za korijenske usjeve, već i za ljude. Spore buđi izazivaju akutne alergije, hronične respiratorne bolesti. Mikotoksini dovode do poremećaja više nervne aktivnosti i često uzrokuju smrt u visokim koncentracijama. Ako osoba jede voće zaraženo truležom, razvija simptome teškog trovanja.

  1. Smanjenje životnog veka prodavnice povrća.

Buđ raste ne samo na povrću i voću: dobro se razvija na bilo kojoj površini, postepeno ih uništava. Kolonije buđi ubrzavaju propadanje drvenih konstrukcija i koroziju metala. Kao rezultat toga, narušava se čvrstoća potpornih konstrukcija, povećava se habanje temelja, postoji rizik od kolapsa prodavnice povrća.

Otkrivanje gljivice je prilično jednostavno: u prostoriji se pojavljuje karakterističan truli miris, što ukazuje na formiranje buđi. U ovom slučaju, preporučuje se da se buđ odmah uništi u prodavnici povrća.

Kako osloboditi prodavnicu povrća od buđi?

Kako osloboditi prodavnicu povrća od buđi?

Uništavanje buđi je mukotrpan i dugotrajan zadatak. Prvo, morate sortirati sve uskladištene proizvode, odvojiti pogođene korenaste useve od zdravih. Potom , njima je potrebno dodatno čišćenje od gljivica – oni se operu, a zatim osuše.

Kolonije buđi koje se pojavljuju na podu, zidovima ili drugim površinama se prvo uklanjaju mehanički (pomoću strugača). A onda je cela prodavnica povrća podvrgnuta hemijskom tretmanu. Poslednji korak je otklanjanje uzroka koji su doveli do rasta gljivice – zaštita povrtarnice od buđi.

Pošto je glavni razlog za razvoj gljivica buđi visoka vlažnost vazduha u kombinaciji sa zonama njegove stagnacije, potrebno je normalizovati indikatore temperature i vlažnosti u prostoriji i uspostaviti stalnu razmenu vazduha. Odvlaživači se efikasno nose sa ovim zadacima.

Oni zagrevaju vazduh i potom ga teraju u povrtarnicu, usled čega se u njoj stvara i održava zdrava mikroklima. Ugljen-dioksid se blagovremeno uklanja, provetrava se cela prostorija, čak i ako se proizvodi skladište u rasutom stanju, a ne u kontejnerima ili drugim kontejnerima.

Ali odvlaživači imaju nekoliko nedostataka. Da biste oslobodili skladište povrća od buđi, potrebno je da povežete opremu na električnu mrežu, a što je uređaj moćniji, to će više trošiti električnu energiju. Ovo zahteva poseban dalekovod i znači povećanje troškova električne energije. Održavanje prodavnice povrća postaje skupo.

Da li postoje efikasni, ali ekonomični načini da se prodavnica povrća zaštiti od buđi? U Evropi i SAD koristi se oprema na solarni pogon.

Zaštita skladišta povrća od buđi

Uređaji na solarni pogon se aktivno koriste u evropskim zemljama i dobijaju popularnost u Rusiji. Oni su autonomni, ne zahtevaju priključak na električnu mrežu. Oni ne stvaraju rizike od kratkog spoja, njihova instalacija ne zahteva poseban kabl za napajanje, a u procesu rada ne troše skupe energetske resurse – potrebna je samo besplatna solarna energija.
Dodatna prednost je ekološka prihvatljivost: ne utiču na životnu sredinu, pomažući u očuvanju korisnih svojstava poljoprivrednih proizvoda.
Buđ se neće pojaviti u prodavnici povrća, a vlasniku neće biti potrebni ozbiljni troškovi.

Uklonite vlagu iz skladišta povrća

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav