Priprema vikendice za proleće po svim pravilima

Krajem jeseni, letnji stanovnici napuštaju svoje baštenske parcele i kuće, ostavljajući ih licem u lice sa elementima. Na krovu se skuplja sneg, zidovi i krov su pod ledom, a vodovod se smrzava. Pravilna priprema za prvo odmrzavanje će zaštititi kuću od vlage i sprečiti pojavu buđi. Preporučljivo je započeti pripremne radove što je ranije moguće.

Obim rada: procena štete

Obim rada: procena štete

Glavni neprijatelj seoske kuće je vlaga. Posebno često napada neogrevne vikendice. Sa početkom hladnog vremena, zidovi i krovovi se smrzavaju, a prvo odmrzavanje led pretvara u lokve. Voda delimično prodire u mikropukotine i praznine, a kada se otapanje završi, ponovo postaje led i deformiše premaze. Stoga, priprema vikendice za proleće obično počinje provetravanjem kuće i temeljnim odvodnjavanjem.

Podrum i potkrovlje

Podrum je ranjivo mesto zbog zatrpanog položaja i blizine podzemnih voda. Ako u bašti nema dobre drenaže, otopljena voda će poplaviti podzemlje. Pre svega, proverava se njegovo stanje: ako je poplavljena, voda se ispumpava, sve uskladištene stvari se iznose na sunce. Zatim morate kvalitetno osušiti prostoriju kako vlaga ne bi nastavila da uništava zidove i temelje.

Još jedna „slaba karika“ je krov ili potkrovlje. Čak i u zagrejanoj kući često su poplavljeni vodom sa krova kada se sneg topi. Postupak pripreme potkrovlja u proleće za sezonu je isti kao i za podrum: provetrite, uklonite sav nameštaj i dobro osušite.

Dnevne sobe i pomoćne prostorije

Manje pate od vlage. Priprema letnje kuće u proleće za sezonu za dnevne sobe često se svodi na generalno čišćenje: operite podove i zidove, obrišite prašinu, uklonite paučinu koja se nakupila u uglovima, operite prozore. Nameštaj i tepihe se preporučuje da se iznesu na sunce, izbace, dobro osuši (čak i ako ne izgledaju vlažni) – to će ubiti spore plesni i odbiti insekte koji su se možda naselili u presvlakama.
Nakon što je letnja kuća poprimila udoban i živ izgled, došao je red da se proveri stanje inženjerskih sistema: izvrši probni rad vodovodne i električne mreže sa minimalnim opterećenjem. Obratite pažnju na stanje cevovoda i strujnih kablova – ako ima curenja ili varnica. Ako sve funkcioniše kako treba, priprema seoske kuće za proleće je završena, prelazimo na baštensku parcelu.

Priprema zemljišta

Priprema zemljišta

Približan plan za pripremu tla u zemlji u proleće za sezonu je sledeći:

  1. Otpuštanje gornjeg sloja.
  2. Đubrenje u zemljište: imajte na umu da se organski materijal (treset, stajnjak) nanosi na već zagrejanu zemlju, ali se fosfati i drugi minerali koriste odmah, čim se sneg otopi.
  3. Raspad cvetnih leja i kreveta, provera stanja staza.

Ako na lokaciji postoje staklenici, oni su ventilirani. Često, zbog nedovoljne cirkulacije vazduha, gornji sloj tla u plastenicima je prekriven buđu. U ovom slučaju se uklanja i zamenjuje svežim zdravim zemljištem.

Priprema voćnaka

Kada radite pripremne radove u zemlji u proleće, ne zaboravite da proverite kako su voćke i žbunje prezimile. Uklonite mrtve, slomljene ili jednostavno neodržive grane, pogledajte integritet kore na deblu, ako je slomljena, očistite ovo područje i pokrijte posebnom mešavinom. Ali belu je bolje ostaviti do marta, kada se sneg potpuno otopi i nastupi toplo, suvo vreme.

Za pomoć letnjem stanovniku: oprema koja pojednostavljuje negu letnje kuće

Da biste pripremili vikendicu za prolećnu sezonu, bilo je lako i brzo, koristite tajne i opšte preporuke. Na primer:

  1. Da nameštaj ne apsorbuje prašinu, pokrijte ga u jesen, a zatim u proleće ostaje samo da uklonite i operete zaštitnu tkaninu.
  2. Ispraznite sistem za navodnjavanje i vodosnabdevanje pre zime: tada se neće smrzavati i cevi neće pucati.
  3. Pokrijte grmlje i male voćke: neće se slomiti pod težinom snega i neće umrijeti ako udare preveliki mrazevi.

Ali postoje savremeni načini da se pojednostavi prolećno čišćenje u zemlji. Na primer, upotreba vazdušnih solarnih kolektora. Ovaj uređaj radi na principu grejača ventilatora i rešava sledeće zadatke:

  • odvodne prostorije: podrum, potkrovlje će se brzo osušiti;
  • eliminiše ustajali vazduh u dnevnim sobama;
  • sprečava rast buđi održavanjem zdrave mikroklime;
  • održava pozitivnu temperaturu u kući zimi: neće se smrzavati, a u proleće neće biti kondenzata i lokvi rastopljene vode.

Sve ovo pojednostavljuje pripremne sezonske radove, a sama vikendica će dobro preživeti mraz. Vazdušni solarni kolektori ne zahtevaju priključenje na električnu mrežu (rade koristeći solarnu energiju), stoga se koriste bez kontrole čoveka. Uređaji automatski ventiliraju i zagrevaju kuću tokom cele zime, a u proleće vlasnici dolaze u letnju kuću, kojoj praktično nije potrebno čišćenje i popravka.

Što ranije i bolje pripremimo vikendicu za proleće, sezona sadnje će početi produktivnije, a prinos će biti veći u jesen.

Pogledajte opremu za seosku kuću

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav