Ventilacija u privatnoj kući

Ventilacija u privatnoj kući stvara i održava zdravu mikroklimu. Zahvaljujući tome, u sobama se uspostavlja udobna vlažnost i stabilna temperatura, bez obzira na godišnje doba izvan kuće. Sistem ventilacije u privatnoj kući obezbeđuje priliv svežeg vazduha i uklanjanje izduvnih vazdušnih masa. Uz njegovu pomoć, rešava se pitanje visoke vlažnosti u pomoćnim prostorijama – u kuhinji i u kupatilima. Regulisanjem uslova temperature i vlažnosti sprečava nastanak kondenzacije, ne raste buđ u kući, zidovi i podovi ne vlaže, ne gube snagu i izdržljivost.
Ali sve zavisi od kvaliteta ventilacije u kući.

Norme pravilne ventilacije u privatnoj kući

O pravilnoj ventilaciji privatne kuće govori se u SNiP 2.04.05 – 86 i delimično u SNiP 2.04.05-91. Zahtevi za dobru ventilaciju su:

  • odvojeni radni kanali za dnevne i pomoćne prostorije, kupatila, bazen;
  • obezbeđivanje ravnomerne cirkulacije vazduha u svim prostorijama i lokalima;
  • priliv svežeg vazduha u količini od 30 kubnih metara za svaku odraslu osobu u prostoriji.

Za to se u privatnim kućama koriste ventilacioni sistemi različitih tipova. Prirodna i prisilna ventilacija su široko rasprostranjene.

Prirodna i prisilna ventilacija u privatnoj kući

Prirodna ventilacija u stambenoj zgradi funkcioniše tako što stvara promaju vazdušnih masa usled razlika temperature i pritiska unutar i izvan prostorija. Svež vazduh ulazi u kuću kroz ventilacione šahte, prirodne praznine, a izduvni vazduh se uklanja kroz njih. Prirodna ventilacija je projektovana u fazi izgradnje vikendice, a parametri njenog rada zavise od:

  • presek i ugao nagiba ventilacionih šahtova;
  • lokacija ventilacionih otvora u prostorijama;
  • broj i snagu radijatora ili druge opreme za grejanje;
  • godišnje doba, temperatura okoline, pravac i brzina vetra.

Prirodna ventilacija u privatnoj kući je nestabilna i nepredvidiva, ne nosi se uvek sa uklanjanjem viška vlage. Zbog toga je dopunjen opremom za prisilnu cirkulaciju vazduha.
U privatnim kućama prisilna ventilacija se stvara pomoću ventilatora, split sistema. Oni uduvaju vazduh u prostorije i regulišu njegovu vlažnost i temperaturu. Postiže se potpuna zamena vazdušnih masa u prostorijama, uspostavlja se zdrava mikroklima, eliminiše se buđ i neprijatni mirisi. Ali oni stvaraju veliko opterećenje na elektroenergetskoj mreži, troše mnogo energije – računi kompanija za prodaju energije rastu. A u slučaju vanrednog nestanka struje, kuća ostaje bez radne ventilacije. Oprema za ventilaciju na solarni pogon može delimično eliminisati ove nedostatke.

Korišćenje solarne energije

Ventilacija u privatnoj kući

Da bi se stvorila odgovarajuća ventilacija u privatnoj kući, sve se više koristi oprema na solarni pogon. Ventilacioni uređaji su pouzdani, izdržljivi, jednostavni za ugradnju. Oni su potpuno autonomni, omogućavaju vam da kreirate prisilnu ventilaciju koja ne zavisi od mreže. Ovo je pogodno za udaljena naselja, kuće koje se grade u neelektrificiranim selima. Oprema za solarnu energiju se koristi u privatnim kućama ne samo u južnim, već i u severnim regionima naše zemlje, a velika popularnost rešenja je zbog dostupnosti uređaja, odsustva potrebe za razvojem složenih projekata.
Ventilacija u privatnoj kući zasnovana na solarnoj energiji stvara autonoman i ekološki prihvatljiv sistem koji ne zahteva stalne finansijske injekcije. Obezbeđuje stalnu razmenu vazduha u stambenim i pomoćnim prostorijama, eliminiše prekomernu vlažnost i stvara zdravu mikroklimu.

Kupite solarni kolektor za privatnu kuću

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav