Ventilacija u industrijskoj zgradi

Ventilacija u industrijskoj zgradi

Ventilacija u industrijskim prostorijama stvara stabilnu razmenu vazduha, dovod svežeg vazduha i uklanjanje otpadnih vazdušnih masa. U industrijskim zgradama uspostavlja se zdrava mikroklima i:

  • uspostavljaju se optimalni uslovi temperature i vlažnosti za održavanje radnih procesa;
  • eliminišu se rizici povezani sa prekoračenjem dozvoljene vlažnosti vazduha i njegovim zagađenjem;
  • uslovi rada su u skladu sa Zakonom o radu Ruske Federacije.

Standardi za projektovanje i izradu ventilacije industrijskih prostorija

Karakteristike projektovanja ventilacije industrijskih prostorija propisane su u SNiP 41-01-2003, a higijenski zahtevi za parametre vazduha u SanPiN 2.2.4.548-96. Optimalnim uslovima rada na radnim mestima u industrijskim prostorijama smatraju se temperature od 16 do 25º C sa relativnom vlažnošću vazduha ne većom od 60% i brzinom vazduha do 0,3 m/s.
Industrijski ventilacioni sistemi stvaraju i održavaju optimalne i bezbedne uslove rada. Ovo je važno ako se tokom proizvodnje oslobađaju isparljivi, opasni po ljudsko zdravlje gasovi i druga jedinjenja.

Ventilacija u industrijskim prostorijama: vrste sistema

Ventilacija industrijskih prostorija se klasifikuje prema sledećim kriterijumima:

  • Organizacija razmene vazduha: prirodna ili prinudna.
  • Servisno područje: opšta ili lokalna ventilacija u industrijskoj zgradi.
  • Namena: snabdevanje ili izduvavanje.

Svaka vrsta ima prednosti i nedostatke. Rad prirodne ventilacije zasniva se na promaji vazdušnih masa. Na njegovu efikasnost utiču površina prostorije, lokacija radnih mesta i opreme u njoj, razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature i pritiska i brzina vetra spolja. Stvaranje prirodne ventilacije ne zahteva velika ekonomska ulaganja, ali se ne može predvideti, zavisi od godišnjeg doba. Zbog toga se u industrijskim prostorijama koristi prisilna ventilacija.
Mehanička ventilacija radi uz pomoć opreme i uređaja koji kontrolišu temperaturu i vlažnost vazduha u prostoriji i vrše prinudno kretanje vazdušnih masa. Pumpa svež vazduh i uklanja izduvne gasove. Potpuno je nezavisan od spoljašnjih vremenskih uslova i omogućava vam da podesite optimalnu temperaturu i vlažnost u prostoriji i regulišete brzinu razmene vazduha. Ali njegovi nedostaci uključuju visoku potrošnju energije, zavisnost od spoljnih izvora napajanja, skupu instalaciju i popravku.

Korišćenje solarne energije u savremenim ventilacionim sistemima

Korišćenje solarne energije u savremenim ventilacionim sistemima

Da bi se nadoknadili nedostaci sistema prisilne ventilacije u industrijskim prostorijama, koristi se oprema na solarni pogon. Rešenje omogućava:

  • učiniti lokalnu ventilaciju u industrijskoj zoni nezavisnom od mreže;
  • optimizovati količinu potrošene energije: smanjuju se troškovi energije za ventilaciju;
  • smanjiti troškove ugradnje i održavanja ventilacione opreme.

Upotreba ventilacionih uređaja na solarni pogon postaje popularno rešenje za uređenje ventilacije u industrijskim zonama u SAD, Kanadi, evropskim zemljama. Sve više se bira i u Rusiji za povećanje efikasnosti čitavog sistema ventilacije u industrijskim područjima. Solarni ventilacioni sistemi su jeftini, laki za instalaciju i upotrebu.
Ventilacija u industrijskoj zgradi koja se napaja solarnom energijom ima sve prednosti sistema prisilne ventilacije – kontrolu indikatora temperature i vlažnosti, ravnomernu cirkulaciju vazdušnih masa, nezavisnost od spoljašnjih vremenskih uslova – ali bez njihovih nedostataka.

Kupite solarni kolektor za proizvodni objekat

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav