Grejanje zimske bašte

Grejanje zimske bašte

Zimska bašta je prostorija za postavljanje egzotičnih, zatvorenih, neotpornih biljaka. Njegova svrha je da obezbedi flori tačan nivo osvetljenja, temperature i vlažnosti vazduha u bilo koje doba godine. Grejanje zimske bašte uzima u obzir potrebe gajenih biljaka.

Prema vrsti grejanja, zimske bašte se dele na:

  • periodično zagrevanje.

Grejanje održava stabilnu unutrašnju temperaturu tokom zimske sezone. Oprema se periodično uključuje kada termometar padne ispod postavljene granice.

  • redovno zagrevanje.

Sistem grejanja zimske bašte radi tokom celog jesensko-zimskog perioda. U prostoriji se uspostavlja stabilna visoka temperatura, pogodna za uzgoj egzotičnog cveća.

Kakvo grejanje treba da bude u zimskoj bašti?

Standardi temperature i vlažnosti vazduha u zimskoj bašti zavise od vrste uzgajanih biljaka, njihovih potreba i životnog ciklusa. Prilikom projektovanja sistema grejanja u zimskoj bašti uzima se u obzir mogućnost kontrole vlažnosti i temperature. Primenjuju se sledeći sistemi:

  • Grejanje na struju.

Realizuju ga grejači, “topli podovi” i split sistemi. Prednost rešenja je njegova mobilnost: oprema se može instalirati bilo gde. Ali biolozi ne preporučuju grejanje na struju, posebno za velike zimske bašte. Električni grejači i klima uređaji isušuju vazduh, narušava se nivo vlažnosti, a biljke venu. Vazduh u prostoriji se neravnomerno zagreva. Formiraju se zone visokih i niskih temperatura. Grejanje u zimskoj bašti direktno zavisi od stabilnosti električne mreže, a ako struja nestane, biljke će uginuti.

Kakvo grejanje treba da bude u zimskoj bašti?
  • Grejanje vode.

Zimska bašta je priključena na opšti sistem grejanja kuće, u prostoriji je postavljena pozitivna temperatura. Ali mogućnost njegove regulacije nestaje: u zimskoj bašti će biti koliko i u drugim prostorijama. Ako su cveću potrebni posebni uslovi, ova opcija nije pogodna.

  • Grejanje vazduha.

Postavljena je oprema za prinudnu cirkulaciju zagrejanog vazduha. Zimska bašta se brzo zagreva, vlasnik reguliše temperaturu i vlažnost u prostoriji. Lako je stvoriti ugodne uslove za biljke. Sistem vazdušnog grejanja zimske bašte je nezavisan od sistema grejanja u ostalim prostorijama.

Korišćenje solarne energije za grejanje zimskih bašta

Odabirom kakvog grejanja treba da bude u zimskoj bašti, njegov vlasnik se zasniva ne samo na potrebi da stvori uslove udobne za floru, već i na njegove ekonomske mogućnosti. Solarna energija smanjuje troškove zagrevanja prostora. Uz njegovu pomoć stvaraju se ekološki prihvatljivi i autonomni sistemi grejanja. Među njihovim prednostima:

  • nezavisnost od snabdevanja gorivom i električne mreže;
  • smanjeni troškovi grejanja – solarna energija je besplatna;
  • jednostavnost ugradnje – oprema na solarni pogon se lako instalira;
  • mogućnost stvaranja efikasnog sistema grejanja bez vezivanja za elektrifikaciju, centralno grejanje i druge komunalne usluge.

Grejanje zimske bašte na solarnu energiju pogodno je za održavanje indikatora temperature i vlažnosti vazduha, njihovu brzu promenu po potrebi. Postrojenja su zaštićena od uginuća u slučaju prekida u snabdevanju gorivom ili električnom energijom.

Kupite solarni kolektor za zimsku baštu

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav