Buđ u privatnoj kući: uzroci i metode otklanjanja

Gljivice su izuzetno česte u prirodi. U prirodnim uslovima, ovi mikroorganizmi obavljaju mnoge funkcije, obezbeđujući tok najsloženijih procesa metabolizma i energije u biosferi. Ali pojava gljivica u privatnoj kući je opasna po zdravlje članova porodice i integritet materijala i pojedinačnih delova koji su služili za izgradnju i dekoraciju.

Buđ u privatnoj kući

Klasifikacija mikroorganizama plesni u privatnoj kući

 1. Toksične gljive– kolonije sposobne da luče supstance opasne za ljudski metabolizam. Ova grupa uključuje crnu buđ u kući. I u najmanjoj količini mikotoksini izazivaju teške posledice: edem pluća, migrene, trovanja, mučninu i povraćanje.
 2. patogena buđ opasno jer se naseljava unutar ljudskog tela, izazivajući razvoj hroničnih bolesti. Ovakvim dejstvima su posebno podložni stariji ljudi, mala deca i oni koji imaju oslabljen imuni sistem iz zdravstvenih razloga.
 3. Alergeni mikroorganizmi(Aspergillus, penicillium) proizvode male spore koje izazivaju iritaciju kada zajedno uđu u gornje disajne puteve. To dovodi do stvaranja alergijskog rinitisa i drugih respiratornih bolesti.

Zašto buđ raste u kući?

Razlozi za razvoj kolonija gljivica u kući mogu biti nepravilno organizovana ventilacija i grejanje: vazduh stagnira, a zidovi se zimi promrzavaju. Prekomerna vlažnost je takođe posledica nedovoljne ventilacije. Najčešće se gljivice naseljavaju u prostorijama sa visokim sadržajem H2O u vazduhu: u kupatilu, podrumu i potkrovlju, u kuhinji.

Mesto lokalizacije često govori o uzrocima plesni:

 • njegovo poreklo u uglovima kuće može ukazivati na probleme sa funkcionisanjem cevovoda, curenja u sistemu grejanja:
 • uglovi na zidovima su prekriveni gljivicama u prisustvu pukotina u zidu i zamrzavanja,
 • uglovi na podu – u slučaju problema sa uređenjem kanalizacije i vlage u podrumu;
 • buđ se taloži na podu kuće kada se vrati pozitivna temperatura, ako prostorija nije bila zagrejana zimi;
 • buđ na plafonu kuće ukazuje na nedovoljnu ventilaciju i moguće odsustvo sušara, curenja u podu gornjeg sprata, ako ih ima;
 • prisustvo kolonije gljivica iza nameštaja znači da se površina ne zagreva zbog nedostatka cirkulacije vazduha u odgovarajućoj zapremini – moraćete da preuredite ormare ili izolujete zid spolja;
 • rasprostranjenost buđi na zidovima kuće, i na različitim visinama, posledica je visoke vlažnosti u prostoriji, može biti uzrokovana sušenjem stvari, velikim brojem sobnih biljaka, kuvanjem ili isparavanjem vode iz otvorenog prostora.

Zašto je buđ opasna u privatnoj kući?

Kako ukloniti buđ i gljivicu?

Čim problem postane primetan, estetika i lepota enterijera nestaju. Kolonija gljivica može prouzrokovati ozbiljnu finansijsku štetu,  skupe popravke, građevinske i završne materijale, temelje, izazivajući pukotine na nosačima, u naprednim slučajevima uzrokujući kolaps zgrade.

Prisustvo plesni šteti zdravlju članova porodice, čak i ako je nevidljivo za oko. Gljivicu je lako otkriti po specifičnom mirisu buđi i vlage.

Kako ukloniti buđ i gljivicu?

Oslobodite se buđi u svom domu što je pre moguće. Postupci za eliminaciju kolonija gljivica zahtevaju upotrebu moćnih hemikalija(obično sadrže hlor) i striktno poštovanje mera predostrožnosti. Ako su se mikroorganizmi u velikoj meri naselili, bolje je koristiti usluge specijalista.

Boja buđi može donekle pomoći u odabiru mera i akcionog plana kako da je se rešite.

 1. Beli buđ u drvenoj kući je ogromna opasnost. Pogađena područja moraju biti potpuno uklonjena, zdrava površina tretirana posebnim zaštitnim jedinjenjima.
 2. Crna buđ u kući ili njena sorta, koja menja boju tokom proizvodnje spora, javlja se na pozadini efekta staklene bašte. Nakon uklanjanja kolonija, prostorije treba dobro osušiti i povećati ventilaciju.
 3. Zeleni usevi i sitna mahovina pojavljuju se na mestima gde ima curenja bilo kog porekla. Pri površnom pregledu možda neće biti mnogo uočljivi, pa se svi faktori koji mogu dovesti do curenja vode (na primer, prisustvo cevi i kišnice napolju) moraju pažljivo analizirati.
 4. Plavi kalupi su izuzetno otporni i čak utiču na lakirano drvo. Oštećena mesta moraju biti oslobođena plaka i tretirana specijalizovanim alatom.

Upozorenje: Bela buđ se ponekad meša sa eflorescencijom – ostatkom koji isparava od jedinjenja prisutnih u vodi u kojoj je rastvor pomešan. Potrebno ih je ukloniti koristeći kompozicije namenjene za to.

Efikasna zaštita kuće od buđi

Buđ u kući od SIP panela, drveta ili bilo kog drugog materijala uvek je signal da sredstva za grejanje i ventilaciju ne rade dovoljno efikasno. Jačanje i reorganizacija postojećih inženjerskih sistema nije uvek moguće. Oprema dodatnih rešenja zahteva finansijske troškove, pa je važno odabrati ekonomski adekvatne opcije.
Upotreba kolektora vazduha,  radeći na energiji sunčeve svetlosti, u stanju je da reši problem otklanjanja buđi uz minimalna ulaganja i troškove rada. Instalacija opreme se vrši brzo i ne zahteva izdavanje dozvola, a njen rad doprinosi poboljšanju mikroklime prostorija, čineći ih neprikladnim mestom za razvoj gljivica.

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav