Buđ u rasadniku biljaka

Buđ u rasadniku biljaka: odakle dolazi i kako se riješiti?

Buđ u rasadniku biljaka

Mikroskopska gljiva – buđ – je korisna za prirodu, ali štetna za proizvodnju useva. Ako se buđ pojavi u rasadniku biljaka, njen vlasnik će se suočiti sa gubicima, smrću sadnica, pokušajima da se spasu odrasli predstavnici flore, ozbiljnim ulaganjem vremena i truda. Zato što su gljivične bolesti najopasnije za bilo koje biljne kulture.
Buđ se razvija iz mikroskopskih spora koje se nalaze u zemljištu, vodi i vazduhu. Za domaće biljke zemljište se prethodno pari da bi se eliminisala buđ, ali se pri uređenju rasadnika koristi obično neobrađeno zemljište koje već sadrži spore gljivica. U maloj količini, oni ne predstavljaju pretnju, naprotiv: aktivno učestvujući u metaboličkim procesima, plesni doprinose obogaćivanju tla. Ali ako tlo postane kiselo i potpuno je prekriveno kolonijama gljiva, biljke počinju da venu.
Baštovan razmišlja o tome odakle dolazi buđ u rasadniku sa sadnicama, ako je gljiva već porasla. Obično je to zbog kršenja režima navodnjavanja, problema sa ventilacijom. Topli stajaći vazduh, prezasićeno zemljište, kondenzat na zidovima rasadnika stvaraju povoljne uslove za rast patogenih gljivica. Ubrzo se na tlu pojavljuje čvrsta bela, siva, žućkasta prevlaka – kolonija buđi.

Oštećenje buđi u rasadniku biljaka

Postoji mnogo gljivičnih bolesti biljaka. Najčešći plesni u rasadniku su šuga, pepelnica, siva buđ. Različite vrste gljiva utiču na različite delove cveća i drveća, pojavljuju se mrlje na listovima, pati korenov sistem. Ako se odrasla biljka još uvek može izlečiti, onda buđ na sadnicama biljaka dovodi do njihove smrti.

Oštećenje buđi u rasadniku biljaka
  • Šteta od gljivičnih bolesti je značajna.
  • Smrt sadnica.
  • Finansijski i vremenski troškovi za tretman biljaka.
  • Potrošnja na rekreativne aktivnosti.

Odakle je nastala buđ u rasadniku sa sadnicama postaje sve manje važno, mnogo je važnije sprečiti njeno širenje i odumiranje biljaka.

Kako ukloniti buđ u rasadniku biljaka?

Konvencionalne metode kontrole buđi – mehaničko i hemijsko čišćenje – nisu primenljive u rasadnicima. Dezinfekciona rešenja će ubiti ne samo gljivicu, već i biljke, otrovati tlo. Takođe je nemoguće potpuno zameniti tlo, iako neki baštovani i dalje pokušavaju da ažuriraju gornji sloj na kojem je izrasla plesni.
Da bi se uklonila buđ u rasadniku biljaka, u tlo se dodaju ugalj i drugi aditivi, ali to treba učiniti umereno, inače će se poremetiti kiselinsko-bazna ravnoteža, biljke će prestati da se razvijaju. Ni aeracija ne pomaže uvek. Jedino garantovano rešenje je uklanjanje viška vlage iz vazduha i sprečavanje prezasićenja zemlje vodom.
Ovo se radi ugradnjom sušača vazduha, koji normalizuju njegovu vlažnost, smanjuju rizik od kondenzacije na zidovima prostorije. Električni odvlaživači vazduha se takmiče sa uređajima na solarni pogon.

Jeftin način za borbu protiv buđi

Uređaji na solarni pogon stvaraju efikasnu ventilaciju kako bi pomogli u kontroli buđi u rasadniku biljaka i sprečili je da se ponovo pojavi. Oprema zagreva ulazni spoljni vazduh za 10-40ºC (u zavisnosti od godišnjeg doba) i nasilno ga dovodi u prostoriju. Stagnirajuće vazdušne mase se istiskuju, zamenjuju se svežim sa normalnom vlažnošću. Stalna cirkulacija vazduha, uklanjanje viška vlage omogućavaju vam da brzo uklonite plesni u rasadniku biljaka. A pošto oprema na solarni pogon ne zahteva priključak na električnu mrežu i ne zavisi od snabdevanja električnom energijom, sprečavanje buđi je isplativo.
U rasadniku biljaka je teško ukloniti buđ, mnogo je lakše preduzeti mere za sprečavanje njegove pojave. Ugradnja solarnih kolektora je jedna od opcija za stvaranje zdrave mikroklime za brz rast i razvoj sadnica.

Oslobodite se plesni na sadnicama

Izaberite solarni kolektor

KATALOG
Podijeli svoju ljubav