Dupleks ventilacija

Dupleks ventilacija

Dupleks je stambeni objekat namenjen za dve porodice. Dva nezavisna dela dupleksa su ujedinjena zajedničkim krovom i bočnim zidovima, ali svaki ima svoj prednji ulaz i trem. U stvari, to su dve kuće sa zajedničkim zidom – još nije vikendica, ali ni gradska kuća. Neobičan raspored zgrade postavlja sopstvene standarde za inženjerske instalacije. Kakva bi trebala biti ventilacija u dupleksu?

Stope ventilacije u dupleksu regulisane su SNiP 41-01-2003 i TSN OVK-2000 i pretpostavljaju brzinu razmene vazduha od najmanje 30 kubnih metara za svaku odraslu osobu koja živi u kući.

Pošto je dupleks dizajniran za dve porodice, obično nije dizajniran za opštu ventilaciju. Kako se stvara nezavisni sistem ventilacije u dupleksu?

Vrste ventilacije

Stambene zgrade koriste prirodnu i prinudnu ventilaciju. Prirodna ventilacija je postavljena u fazi projektovanja dupleksa i sastoji se od ventilacionih šahtova, kanala i otvora. Zbog razlike u temperaturi i vazdušnom pritisku unutar i van zgrade obezbeđeno je kretanje vazdušnih masa. Ali ova vrsta ventilacije zavisi od vremenskih uslova i nije u stanju da obezbedi dovoljno svežeg vazduha za uspostavljanje zdrave mikroklime.

Da bi se uskladili sa normama razmene vazduha u dupleksu, prirodna ventilacija je dopunjena sistemima prisilne cirkulacije vazduha. Oni pumpaju svež vazduh kroz ventilatore, tako da njihov rad ne zavisi od temperature van prozora. Električne haube dobro rade svoj zadatak: obezbeđuju priliv svežeg vazduha, prethodno ga pripremaju (greju i suše, ako je potrebno), uklanjaju stagnirajuće vazdušne mase. Ali oni takođe imaju svoje nedostatke. Glavna je potrošnja skupog energetskog nosača: tokom rada, električne haube troše veliku količinu električne energije, njihov rad se ne može nazvati ekonomičnim.

Zbog toga vlasnici stambenih zgrada razmišljaju o alternativi: na primer, dupleks ventilaciji koju pokreće solarna energija.

Dupleks solarna ventilacija

U Kanadi, SAD i nizu evropskih zemalja, pravilna ventilacija u dupleksu se stvara pomoću uređaja koji troše samo sunčevu energiju. Postepeno, ova tehnologija postaje popularna u Rusiji i ZND, istiskujući električne haube sa tržišta. Princip rada solarne ventilacije je jednostavan: uređaji uzimaju spoljni vazduh, zagrevaju ga zbog sunčeve svetlosti, a zatim ventilator isporučuje zagrejane vazdušne mase u dupleks prostorije.

Dupleks solarna ventilacija

Uređaji se automatski uključuju svaki put kada ih sunce udari. Snaga uređaja se bira na osnovu ukupne stambene površine kuće. Uz pomoć solarnih kolektora, lako je instalirati lokalne ventilacione sisteme za različite oblasti dupleksa: na primer, odvojeno za kupatila i pomoćne prostorije.

Ispravna dupleks solarna ventilacija se stvara brzo i lako: ugradnja opreme ne zahteva izradu projektne dokumentacije ili promene u postojećem ožičenju inženjerskih komunikacija.

Ali prednosti ventilacije na solarni pogon se tu ne završavaju:

  • Ušteda.

Oprema radi besplatno, a cena uređaja je uporediva sa cenama električnih napa.

  • Bezbednost od požara.

Uređaji ne zahtevaju priključak na mrežu, nema dodatnog opterećenja na instalacijama, eliminiše se rizik od kratkog spoja i požara.

  • Automatski rad.

Uređaji se automatski uključuju i rade bez kontrole ljudi. Ali možete ih isključiti ako želite.
Ventilacija u dupleksu na solarni pogon je progresivno rešenje koje vam omogućava da napravite zdravu mikroklimu kod kuće uz minimalne troškove.

Kupite solarni kolektor za dupleks

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav