Grejanje kuće za goste: izbor jeftinog i efikasnog sistema

Udobnost gostiju, opterećenje u niskoj sezoni i profit hotelskog kompleksa zavise od toga kako je organizovano grejanje pansiona. Za implementaciju optimalnog rešenja važno je odabrati moderan i dovoljno moćan grejač i minimizirati troškove njegove upotrebe.
Ako se kuća za goste koristi zimi, ne možete bez stvaranja punopravnog grejanja. Razmotrite najpopularnije opcije sa njihovim prednostima i nedostacima:

  1. Grejanje kaminom/šporetom.
Grejanje kuće za goste: izbor jeftinog i efikasnog sistema

Stvara prijatnu atmosferu koja dodatno privlači goste. Ali grejanje kaminom ne dozvoljava vam da ravnomerno zagrejete celu kuću: u udaljenim prostorijama biće hladno. Zahteva stalno održavanje (čišćenje dimnjaka) i veliku potrošnju goriva. Zaključak: skupo rešenje za dizajn i implementaciju, za udobnu upotrebu potrebno je koristiti dodatne grejače.

  1. Grejanje vode.

Najočiglednija, ali ne i najpogodnija opcija za kuću za goste. Ako instalirate sopstveni kotao u svakoj kući, to zahteva visoke troškove (kupovina opreme, izrada tehničke dokumentacije, koordinacija sa regulatornim organima). Stvaranje zajedničke kotlarnice za ceo hotelski kompleks je teško zbog velike teritorije: rashladna tečnost će se ohladiti tokom transporta od kotlarnice do kuća, kao rezultat toga, u njima će biti hladno. Zaključak: skupo i neefikasno rešenje.

  1. Autonomno grejanje vazduha.

U svakoj kući za goste je instaliran nezavisni grejač, koji u prostoriju duva topli vazduh i ravnomerno raspoređuje toplotu. Omogućava vam da održavate konstantno visoku temperaturu, radi gotovo nečujno, bez ometanja ostalih gostiju. Lako je izabrati model za servisiranje objekta bilo koje oblasti. Zaključak: rešenje koje se lako projektuje i realizuje, svaki pansion se posebno servisira, što omogućava da se objekat ne zagreva kada nije potreban, bez štete po druge objekte hotelske infrastrukture.

Poređenje savremenih grejača

Ako kuća ima centralno grejanje, ali je potrebno njeno dodatno grejanje, najbolje rešenje bi bila kupovina grejača za kuću za goste. Hajde da uporedimo moderne ponude i njihove mogućnosti.

Upoređeni parametarTopli podElektrični kaminVentilator grejačInfracrveni grejačVazdušni solarni kolektor
Cena opremeSkupo rešenjeZavisi od snage i modelaZavisi od snage i modelaZavisi od snage i modelaRešenje po pristupačnoj ceni čak i za moćne uređaje
Složenost vezeVisoka: potrebna je izrada projektne dokumentacije, koordinacija, građevinski radoviSrednji: neki modeli zahtevaju odvojene linije sile, stvaranje niša od suvog zidaNisko: radi odmah nakon povezivanjaNisko: radi odmah nakon povezivanjaNisko: radi odmah nakon povezivanja
Područje grejanjaSrednji: samo u prostoriji u kojoj je instaliranMali: samo pored stvarne opreme, nije pogodan za velike prostorijeVeliki: može zagrejati celu kuću za gosteMali: samo pored stvarne opreme, nije pogodan za velike prostorijeVeliki: može zagrejati celu kuću za goste
Troškovi u toku radaVisoka: velika potrošnja energijeSrednji: količina potrošene električne energije zavisi od snageSrednji: količina potrošene električne energije zavisi od snageSrednji: količina potrošene električne energije zavisi od snageNula: radi na besplatnoj solarnoj energiji
Efikasnost grejanjaSrednji: u stanju da održi podešenu temperaturuNizak: grejač ne radi ravnomerno, ugodan nivo toplote se održava samo u blizini uređajaVisoko: topli vazduh ravnomerno ispunjava celu zapreminu prostorijeVisoko: IR zraci zagrevaju sve površine u prostoriji i odaju toplotu okoliniVisoko: topli vazduh ravnomerno ispunjava celu zapreminu prostorije

Najmanje atraktivno rešenje je upotreba sistema “toplog poda”. I najpogodniji tip grejača za kuću za goste: grejači ventilatora i vazdušni solarni kolektori.

Jeftini sistemi grejanja za gostinske (hotelske) kuće

Toplotni topovi i solarni kolektori rade na istom principu, ali ako je „pušku“ potrebna struja (ili dizel), onda solarni uređaji koriste besplatnu solarnu energiju. Ovo je ključna prednost opreme, zahvaljujući kojoj se aktivno koristi u sektoru turizma širom sveta.
Uređaji su atraktivni i zbog ekološke prihvatljivosti: hotel se može pozicionirati kao ekoturistički objekat. Pored toga, oprema ne zahteva priključenje na električnu mrežu.

Rezultati

Za stvaranje složenog grejanja i dodatnog grejanja kuća za goste koristi se različita oprema. Grejači ventilatora i solarni kolektori su najpopularniji: sigurni su, jednostavni za održavanje, jednom se plaćaju i ne zahtevaju projektnu dokumentaciju za ugradnju.
Pored toga, solarno grejanje pansiona je efikasno za sobe različitih veličina, ne zahteva električni priključak i ne stvara opasnost od požara.

Idite u katalog sistema grejanja

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav