Prevencija i uklanjanje buđi u sauni

Ako se na površinama u sauni pojave crne tačke ili mrlje, onda se u sauni tako manifestuje buđ.
Buđ je gljivica, a ono što vidimo na površini rezultat je njene vitalne aktivnosti. Postoji mnogo varijanti gljivica, ali najopasnija među njima je crna.
Teško ga je otarasiti, šteti ne samo zidovima prostorije u kojoj se pojavio, već i ljudskom zdravlju, izazivajući razvoj bolesti: ekcema, upale očiju. Izaziva alergijski kašalj, iritaciju bronhija. Posebno je opasan za bebe i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom. Gljivica luči spore koje se talože na zidovima, a ako se ne oslobodite, onda se širi po prostoriji.

Odakle dolazi buđ u sauni i čemu to dovodi?

Odakle dolazi buđ u sauni? Aktivno se distribuira u pogodnim uslovima. Ključni faktori za povoljan rast:
visok nivo vlažnosti – u saunama i kupatilima ova cifra je više od 60%;

  • sobna temperatura. Niska temperatura promoviše razvoj gljivičnih kolonija – u rasponu od 4 do 20 stepeni, brzo se razvijaju;
  • nedostatak cirkulacije vazduha, nepravilna ventilacija – u kombinaciji sa dva navedena uslova stvara povoljno okruženje za pojavu crnih tačaka.
Prevencija i uklanjanje buđi

Šta se dešava ako se ne borite protiv buđi?

Ako ne preduzmete mere, gljivica će uticati na sve površine u prostoriji. Pojaviće se neprijatan miris, zidovi će postepeno početi da se ljušte, jer, umnožavajući, gljiva oslobađa otpadne proizvode koji uništavaju drvo. Pored činjenice da će biti neprijatno biti u takvoj sauni zbog njenog izgleda, boravak u njoj će postati opasan po zdravlje. Naučnici su dokazali da buđ može izazvati najopasnije bolesti kod ljudi, poput grudnih oboljenja.

Prevencija i uklanjanje buđi

Kao i bolest, gljivicu saune je lakše sprečiti nego se boriti. Kako ukloniti buđ u sauni? Da biste se rešili postojećih mrlja, moraćete da tretirate sobu hemikalijama:

  • hlor izbeljivač;
  • sirćetna kiselina;
  • limunska kiselina;
  • vodonik peroksid.

Ali najbolji lek je prevencija. Koja je efikasna zaštita od buđi u sauni?

Postoji nekoliko preventivnih mera:

  • izbegavajte nagle promene temperature koje doprinose stvaranju kondenzata u prostoriji. Sauna mora biti pouzdano izolovana i hidroizolovana;
  • redovno čišćenje parne sobe;
  • stvoriti odgovarajuću ventilaciju.

Isplativo je koristiti solarnu energiju za ventilaciju. Tada ventilacija neće zavisiti od struje. Solarni kolektor vazduha se može ostaviti uključen – pošto nema struje u radu uređaja, nema opasnosti od kratkog spoja i požara.

Sunčeva energija za zaštitu i otklanjanje buđi u sauni

Solarni kolektor se nosi sa problemom odvlaživanja i obezbeđuje cirkulaciju vazduha, obavljajući funkcije ventilacije u sauni. Ova metoda ventilacije se dugo koristi na Zapadu. Koriste ga i ruski potrošači.
Glavna prednost kolektora je njegov neprekidan rad, u prostoriji se održava optimalan nivo vlažnosti i dovod svežeg vazduha. Autonomija rada i jednostavna instalacija, pristupačna cena, bez kvarova – solarna energija eliminiše takve nevolje kao što je buđ u sauni.

Izaberite solarni kolektor

KATALOG
Podijeli svoju ljubav