Kratak pregled metoda zagrevanja bazena

Nedovoljno zagrevanje bazena dovodi do brojnih problema:

  1. Kršenje sanitarnih i higijenskih standarda: ne samo da je neprijatno biti u takvom bazenu, već je i opasno po zdravlje, a rizik od prehlade se povećava.
  2. Prekomerna vlažnost: prostorija postaje vlažna, pojavljuje se neprijatan miris, voda se kondenzuje na zidovima i podu.
  3. Rast buđi: Zbog stalne vlage i hladnoće brzo se razvijaju kolonije buđi. Gljivica uništava strukturne i završne materijale, ubrzava propadanje i koroziju metala i razređuje izolaciju žica.

Obično je razlog nedovoljnog zagrevanja centralno grejanje male snage, koje nije u stanju da se nosi sa hladnoćom zgrade u zimskoj sezoni, ili narušavanjem toplotne izolacije. Kako zagrejati bazen tako da održava konstantnu ugodnu temperaturu za osobu, a da nema problema sa visokom vlažnošću? Postoji nekoliko opcija.

Savremeni sistemi grejanja za sobe sa bazenima

Kratak pregled metoda zagrevanja bazena

Prvo rešenje je povećanje performansi postojećeg (npr. vodenog) grejanja. Ali retko se pribegava: povećanje moći znači velike finansijske troškove. Potreban je novi kotao, drugačiji cevovod (a to podrazumeva kompletnu popravku), povećanje potrošnje goriva da bi se povećala temperatura rashladne tečnosti. Mnogi ljudi više vole da traže alternativne načine za rešavanje problema: koristite lokalni grejač za bazen.
Prednosti takvog rešenja:

  • Udobnost u bazenu više ne zavisi od zagrevanja kuće ili drugih objekata: grejač se može uključiti / isključiti po potrebi i podesiti na željenu temperaturu.
  • Minimalni vremenski troškovi: mnogi sistemi za grejanje bazena ne zahtevaju složenu instalaciju i preliminarne proračune dizajna. Samo treba da budu uključeni i spremni za rad.
  • Atraktivna cena: troškovi uređaja za grejanje su znatno niži od troškova nadogradnje celog sistema.

Ali efikasnost grejača zavisiće od karakteristika samih uređaja, njihove snage i principa rada. Uljani i infracrveni grejači nisu baš pogodni za bazen. Oni nisu u stanju da se nose sa velikom površinom, lokalno zagrevaju prostoriju, a u ostatku temperatura malo raste. Pored toga, potrebno im je mnogo vremena da zagreju vazduh.
Interesantniji u ovom pogledu su uređaji koji rade na principu toplotnih topova. Oni zagrevaju vazduh i raspršuju vruće vazdušne mase po zapremini prostorije. U bazenu će se brzo uspostaviti prijatna temperatura za osobu i lako je održavati na pravom nivou. Ali čak i ovde postoje nedostaci: toplotne puške troše mnogo električne energije, a ako su dizel (ili benzin), onda u procesu formiraju i izduvne gasove otrovne za ljude.
Ovi nedostaci su potpuno lišeni kod solarnog grejača za bazen. Radi na istom principu kao toplotni pištolj, ekološki je i ne troši skupe izvore energije. Ovo nas već tera da pažljivije pogledamo solarne uređaje.

Ekonomično grejanje u bazenu

Upotreba solarnih grejača vam omogućava da organizujete autonomno lokalno grejanje, koje se uključuje po potrebi. Tokom rada, solarni kolektor zagreva vazduh, dodatno ga prečišćava i eliminiše višak vlage. Uređaj odgovara na pitanje: “Kako zagrejati bazen?”, Kao i:

  • eliminiše kondenzat;
  • sprečava koroziju završnih i građevinskih materijala zbog visoke vlažnosti;
  • štiti predmet od pojave buđi.

Solarno grejanje je atraktivno jer za njegovu realizaciju nije potrebna izrada projektne dokumentacije, koordinacija ugradnje uređaja. Instalacija je jednostavna i brza, uradite sami. Cena uređaja za bazen je uporediva sa cenom električne opreme.
Uz pomoć solarnih uređaja lako je organizovati zagrevanje bazena, čak i ako nije elektrifikovan. Pošto kolektor vazduha nije priključen na mrežu, ne povećava opterećenje na njemu, ne stvara rizik od kratkog spoja i može se koristiti bez nadzora čoveka.

Zagrejte bazen

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav