Grejanje potkrovlja

Potkrovlje – prostorija ispod krova u stambenim zgradama. Inženjerske komunikacije i grejanje potkrovlja neophodni su uslovi za udobno korišćenje prostorija kao spavaće sobe, igraonice, dečije sobe, radne sobe.
Sistem grejanja u potkrovlju rešava niz problema:

 • održava stabilnu pozitivnu temperaturu u hladnoj sezoni;
 • ne dozvoljava zamrzavanje prostorije;
 • sprečava stvaranje leda i smanjuje performanse građevinskih i završnih materijala.
Grijanje potkrovlja

Pravilno dizajnirano grejanje potkrovlja u kući troši minimalnu količinu energije, ne povećava njegovu potrošnju tokom grejne sezone, omogućava vam da regulišete temperaturu u prostoriji i odgovorno je za zdravu mikroklimu.

Grejanje potkrovlja: savremene metode

Postoji nekoliko načina za zagrevanje potkrovlja u kupatilu i seoskoj kući. Prvi od njih je priključak na zajedničku kotlarnicu vikendice. U potkrovlju je postavljen cevovod, postavljeni su radijatori kroz koje cirkuliše rashladna tečnost – voda koja se zagreva u kotlarnici. Prilikom izbora optimalnog načina grejanja prostorije, preporučuje se da se uzmu u obzir sledeće nedostatke sistema za grejanje vode u potkrovlju:

 • Opterećenje kotla se povećava: ako prvobitno nije dizajniran za zagrevanje potkrovlja, onda će temperatura u drugim prostorijama pasti, a potrošnja goriva će se povećati.
 • Potkrovlje se ne zagreva dovoljno iz kotla: rashladna tečnost stiže u potkrovlje sa nižom temperaturom, već dajući toplotu drugim prostorijama. Ovo smanjuje efikasnost grejanja potkrovlja, ili dovodi do potrebe za ugradnjom velikog broja radijatora.

Drugi način je “topli pod”.
Ispod podne obloge po celoj površini poda polaže se grejni kabl priključen na mrežu. Temperaturu regulišu kontroleri, moguće je programirati rad sistema grejanja potkrovlja: automatski će se uključiti u pravo vreme, ili kada temperatura padne na postavljeni minimum. Ali “topli podovi” imaju svoje nedostatke. Njihova ugradnja zahteva ozbiljne vremenske i finansijske troškove: moraćete potpuno ponovo postaviti podove, odabrati vatrostalne materijale sa visokim koeficijentom prenosa toplote, na primer, prirodni kamen. Za rad je potreban trajni priključak na elektroenergetsku mrežu, troši se mnogo struje, tokom grejne sezone naglo rastu računi energetskih preduzeća. Ovo je skupo rešenje, teško za implementaciju i održavanje.

Grijanje potkrovlja

Dakle, vlasnici seoskih vikendica zaključuju da je ekonomičan način zagrevanja potkrovlja je autonomni sistem. Princip rada vazdušnog grejanja potkrovlja u kući je sledeći: grejač zagreva vazduh koji ulazi u njega i pumpa ga u prostoriju uz pomoć ventilatora. Zagrejane vazdušne mase kruže, ravnomerno odajući toplotu podu i zidovima. U potkrovlju se brzo uspostavlja pozitivna temperatura. Pored toga, višak vlage se uklanja iz vazduha, diže se iz cele kuće i akumulira se u potkrovlju. Građevinskim materijalima ne preti vlaga ili smrzavanje sa oštrim padom temperature. Produžava se vek trajanja krovne izolacije. Da zagrevanje vazduha ne stvara opterećenje na električnoj mreži, biraju se uređaji na solarni pogon.

Prednosti korišćenja solarne energije za grejanje potkrovlja

 1. Autonomija.
  Oprema za grejanje na solarnu energiju ne zahteva električni priključak ili korišćenje drugih goriva.
 2. Jednostavnost instalacije.
  Proizvodi se postavljaju na zidove ili na krov. Instalacija je jednostavna i brza, nije potrebna složena projektna dokumentacija.
 3. Efikasan rad.
  Uređaji održavaju pozitivnu temperaturu potkrovlja tokom celog jesensko-zimskog perioda.

Grejanje potkrovlja na solarnu energiju koristi se u stambenim zgradama u SAD, Kanadi, Rusiji, Evropi i ZND.

Kupite solarni kolektor za potkrovlje

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav