Izgradnja lokalnih sistema grejanja

Definicija lokalnog grejanja prema GOST-u pretpostavlja da se takvi sistemi smatraju onima gde su svi elementi koji čine inženjersku strukturu kombinovani i predstavljaju integralni uređaj. Njegova prednost je mogućnost da autonomno podesi potrebnu temperaturu u prostoriji, bez obzira na druge. Međutim, održavanje svake instalacije mora se vršiti pojedinačno.

Opis popularnih varijanti lokalnih sistema grejanja

Lokalno grejanje je neophodno u slučajevima kada centralizovano grejanje nije dostupno (za privatne kuće, vikendice) ili nije dovoljno. U ovom slučaju, uobičajena je upotreba sledećih tipova:

 • peći;
 • gasni;
 • alternativa: solarna, geotermalna i tako dalje;
 • električni.

Grejanje na struju

Grejanje na struju

Električna energija je skup resurs, tako da se lokalni sistemi grejanja na bazi nje primenjuju samo u nedostatku drugih opcija ili kao pomoćni. Postoji mnogo mogućnosti za organizovanje grejanja prostora na ovaj način.

 1. Konvektori i radijatori su najpopularnije opcije za električno lokalno grejanje. Grejači na ulje mogu biti veoma moćni i brzo zagrevaju prostoriju, ali za njihov rad je potrebno mnogo struje, a zagrejano telo često izaziva povrede u domaćinstvu. Konvektori imaju drugačiji princip rada i, u nedostatku drugih opcija, mogu se koristiti kao glavni sistem grejanja.
 2. Sistem podnog grejanja se može koristiti za dodatno grejanje. Montira se ispod podne obloge, kontrola se vrši pomoću termostata postavljenog na zid.
 3. Opcije opreme koje rade kao izvori infracrvenog zračenja su najekonomičnije. Neki od njih su efikasni i preko 90%. Istovremeno, troškovi takvih uređaja su prilično visoki, a karakteristike rada nisu ugodne za sve: zagrevaju predmete u prostoriji, a ne njenu atmosferu.
 4. Električno grejanje vode podrazumeva upotrebu kotlova sa grejnim elementima, elektrodama ili indukcijom i vodom kao nosačem toplote. Ova opcija je jedna od najefikasnijih pri organizovanju sistema grejanja zgrade na struju. Indukcioni kotlovi su skupi, ali se odlikuju povećanim sigurnosnim parametrima i izdržljivi. Ali ugradnja odvojenog električnog grejanja vode u delu ili prostoriji zgrade nije ekonomski izvodljiva.

Grejanje na gas

Grejanje na gas

Prirodni gas je jedan od najjeftinijih izvora toplote ako imate pristup do njega (glavne mreže). Dizajn zasnovan na njemu najčešće se sastavlja od gasnog kotla, čiji tip možete izabrati po svom ukusu i potrebama, i sistema za grejanje vode.
Prilikom rada lokalnog grejanja na gas, treba uzeti u obzir neke nijanse.

 • Isključivanje grejanja na gas tokom hladne sezone je neprihvatljivo, jer prilikom smrzavanja voda može razbiti zidove cevi. Istovremeno, nemoguće je ostaviti radni kotao bez nadzora, tako da ova opcija nije pogodna za seoske kuće i vikendice u kojima vlasnici ne žive stalno.
 • Za vodu kao nosač toplote postavljaju se strogi zahtevi u pogledu sastava i sadržaja soli i nečistoća.
 • Elementima sistema grejanja je potrebno stalno održavanje, jer su skloni koroziji i lomljenju.
 • Grejanje vode ne obezbeđuje brzo zagrevanje atmosfere prostorije odmah nakon uključivanja. Radijatori se takođe moraju redovno oslobađati od prašine i prljavštine, inače će se njihova efikasnost smanjiti.

Grejanje peći

Izgradnja lokalnih sistema grejanja

Ako gasovod nije dostupan, onda najpopularniji tip lokalnog grejanja za kuće u ruralnim područjima, pa čak i stanove, ostaje peć. Ovo je racionalan i relativno jeftin način grejanja na različite vrste goriva: drvo ili ugalj.
Peć je poseban element enterijera i relativno je jeftina za izgradnju i održavanje. Ona je u stanju da stvori jedinstvenu atmosferu u kući, ispunjavajući je toplinom i udobnošću. Međutim, postoje i nedostaci u korišćenju takvog uređaja za grejanje.

 • Peć zahteva dodelu velike površine za njegovu izgradnju.
 • Toplota iz peći se širi neravnomerno, što može dovesti do vlage u uglovima i prozorskim pragovima, neugodnosti za stanovnike.
 • Efikasnost grejanja peći je izuzetno niska u poređenju sa drugim vrstama i iznosi samo 25%.
 • Proces sagorevanja traje svaki dan i zahteva strogu i stalnu kontrolu. Zagrevanje hladne sobe takođe se ne dešava odmah.

Kombinovanjem peći sa vodenim krugom može se nadoknaditi niz negativnih aspekata u njenom radu, ali treba uzeti u obzir njegove karakteristične karakteristike (sprečavanje smrzavanja vode u cevima i redovno održavanje radi sprečavanja korozije i kvarova).

Organizacija autonomnog lokalnog grejanja korišćenjem solarne energije

Od alternativnih opcija za organizovanje lokalnog grejanja zgrada, korišćenje solarne energije je najpristupačnije. Sve više privlači pažnju vlasnika prigradskih stanova, privatnih kuća, jer podrazumeva odsustvo daljih troškova za plaćanje resursa.

 1. Pravilno odabrani solarni paneli mogu služiti više od 25 godina, a prosečan period otplate za kontinuirani rad je oko 3 godine. Postoje dve glavne opcije opreme za takav sistem grejanja: solarni paneli i vazdušni kolektori.
 2. U solarnim panelima, sunčeva svetlost se direktno pretvara u električnu energiju. Ova opcija je najtraženija da se kuća obezbedi električnom energijom, koja se zatim može potrošiti po nahođenju vlasnika, uključujući i za rad lokalnog sistema električnog grejanja.

Lokalno grejanje vazduha na bazi solarnog kolektora ne zahteva upotrebu dodatnih uređaja: sunčeva energija se u njemu direktno pretvara u toplotu.
Akumulacija električne energije za korišćenje u oblačnim danima, kada je efikasnost proizvodnje toplote od strane opreme smanjena, vrši se pomoću posebnih baterija. Uređaji ne zahtevaju stalno praćenje njihovog rada, mogu se koristiti u odsustvu vlasnika i ne zahtevaju nikakve dozvole za ugradnju i puštanje u rad.

Pogledajte katalog opreme

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav