Ventilacija vikendice

Vikendica – udobna stambena zgrada u gradu ili u predgrađu (druga opcija je češća). Da li vam je potrebna ventilacija u vikendici? Povoljna mikroklima u stambenoj zoni direktno zavisi od dobre recirkulacije vazduha, tako da je ventilacija u vikendici neophodna.

Pravilna ventilacija u vikendici obezbeđuje:

  • ugodnu temperaturu i vlažnost vazduha;
  • dovoljno kiseonika;
  • odsustvo neprijatnih mirisa ili prašine;
  • zaštita imovine i samih prostorija od oštećenja kao rezultat mogućeg stvaranja gljivica, vlage, buđi.

Pravilna ventilacija u vikendici: norme

Pravilna ventilacija u vikendici: norme

Sistem ventilacije vikendice smatra se visokokvalitetnim ako obezbeđuje sledeće parametre povoljne mikroklime:

  • temperatura vazduha 20–25°C;
  • relativna vlažnost 45–60%.

Ventilacija vikendice: vrste

Razlikujte veštačku ili prirodnu ventilaciju vikendice.
Princip po kome funkcioniše prirodna ventilacija vikendice zasniva se na dejstvu gravitacionih sila (hladni vazduh se spušta, topli vazduh se diže). Razmena vazduha se vrši zahvaljujući otvorenim prozorima i ventilacionim otvorima. Istovremeno, prirodna ventilacija ima nedostatke:

  • kada se otvori jedan prozor, ventilacija se javlja samo u prostoriji sa otvorenim prozorom, što nije dovoljno za kvalitetnu ventilaciju;
  • kada otvorite sve prozore, za kratko vreme ćete ohladiti kuću, ali u vrućem vremenu do razmene vazduha neće doći ako je temperatura vazduha van prostorije veća od temperature vazduha unutra;
  • u režimu mikro-ventilacije, količina dolaznog vazduha može biti nedovoljna;
  • ventilacija se izvodi i kontroliše ručno.

Sistem veštačke ventilacije vikendice zasniva se na radu ugrađenih dovodnih i izduvnih kanala. Sistem je opremljen ventilatorima, filterima, kontrolnim uređajima. Svež vazduh se dovodi u prostoriju kroz dovodni kanal, a izduvni ventil izbacuje izduvni vazduh na ulicu. Ovaj sistem zahteva finansijska ulaganja: kako u instalaciju tako i u plaćanje računa za struju.

Solarni ventilacioni sistemi

Solarni ventilacioni sistemi

Odgovor na pitanje: “Da li mi je potrebna ventilacija u vikendici?” – “Potreba!”. Ali postoji li način da se izbegnu troškovi održavanja sistema? Postoji. Oprema koja može da akumulira sunčevu energiju je već razvijena. U Evropi, SAD, Kanadi, takvi uređaji se aktivno koriste, a takva oprema je dostupna i na ruskom tržištu. Kolektori koji se napajaju solarnom energijom se lako instaliraju i zahtevaju samo troškove kupovine, eliminišući problem tekućih troškova.
Ventilacija u vikendici uz pomoć opreme koja akumulira energiju sunčeve svetlosti čak iu hladnoj sezoni dostupna je od Krima do Kamčatke.

Kupite solarni kolektor za vikendicu

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav