Razlike u vakuumima i ravnim kolektorima

Postojanje različitih vrsta heliopanela zahteva duboku analizu svakog od njih kako bi izabrali opciju koja uglavnom zadovoljava potrebe kupca. Razlike u vakuumima i ravnim kolektorima kao glavne vrste uređaja za upotrebu solarne energije su od najvećeg interesa.

Koja je razlika između vakuuma i ravnih kolektora?

Svaka vrsta opreme za upotrebu energije Sunca stvorena je za rešavanje specifičnih problema i u tom pogledu je dobila prilično određene karakteristike.

Vakuumski kolekcionari imaju značajan kapacitet rada koji prelaze takve za ravne modele, jer su u stanju da apsorbuju zračenje čak i sa zadnje površine cevi. Oni se savršeno nose sa svojim zadatkom u uslovima rada sa više sunčevog zračenja i zbog toga su neophodne u regionima sa nedovoljnim stepenom izolacije i dugog zimskog perioda, kada je aktivnost sunca relativno niska.

Prednosti cevastih vakuumskih modela takođe se mogu pripisati:

Koja je razlika između vakuuma i ravnih kolektora?
 • Neznatan obim toplotnih gubitaka, ova prednost pruža svojstva vakuuma;
 • dugačko ukupno radno vreme tokom dana;
 • sposobnost generisanja visokih temperatura;
 • Jednostavnost ugradnje pojedinih elemenata sistema bez direktnog kontakta sa rashladnom tekom, koja omogućava vruću zamenu cevi u slučaju oštećenja;
 • nedostatak stvaranja prepreka za prolazak vazduha i nisko jedrenje proizvoda;
 • Prisustvo udaljenosti između detalja takođe minimizira potrebe uređaja da se očisti od snega i drugih vrsta, što predstavljaju pretnju njegovom integritetu i performansama.

Visoka efikasnost vakuumskog kolektora omogućava štednju na grejanju vode do 70% energije iz drugih izvora. Međutim, ista cifra je dostižna kada koristite ravne modele pod optimalnim spoljnim uslovima rada.

Kolektori ravnog tipa pružaju najviše pokazatelje performansi u toplim sezonama godine, kada je sunce najaktivnije. Među njihovim prednostima su:

 • Upotreba tehnologije metode lemljenja za proizvodnju proizvoda koji isključuju upotrebu zakovica, vijke i zaptivnih materijala koji s vremenom gube svoja svojstva;
 • Upotreba selektivnog upijanja premaza za povećanje pokazatelja performansi funkcionisanja;
 • jednostavna i brza ugradnja, podrazumeva mogućnost paralelne ili dosledne veze;
 • nezavisno čišćenje snega i drugog zagađenja i nedostatak potrebe za redovnim održavanjem opreme;
 • Trajnost materijala koji se koriste za Skupštinu proizvoda;
 • Mogućnost instaliranja uređaja u bilo kojem potrebnom uglu, za razliku od vakuumskog cevastih kolektora, za instalaciju kojom bi radni ugao nagiba trebao biti najmanje 20 °.
 • Relativno nizak trošak projekta.

Karakteristike kolektora vazduha

Značajne karakteristike vazdušnih kolektora je upotreba vazduha kao rashladne tečnosti. Ulazi u jedinicu kroz ulazne rupe prirodnim konvekcijom, a ventilator ga pumpa nakon zagrevanja prostorija.

Vazdušni kolektori koji pripadaju ravnom tipu, jednostavni su u dizajnu, pouzdani i ne zahtevaju značajne troškove finansijskih sredstava za uređenje ventilacionih i grejnih sistema. Izmenjivač toplote nije potreban za rad uređaja ove sorte, od vazduha, za razliku od tečnih rashladnih sredstava, ne smrzava se.

Razlike u vakuumima i ravnim kolektorima i nedostacima druge opcije u ovom slučaju izravnavaju se upotrebom osnovnog različitog prevoznika toplote. Troškovi uređaja se mogu dodatno smanjiti pomoću njihovog punog sagrađenog izgrađenog u zidovima i krovu zgrada. Stvaranje moćnih struktura za grejanje i ventilaciju na osnovu gotovih elemenata i integracija heliopanela u bilo kojem raspoloživom inženjerskom sistemu.

Izaberite solarni kolektor

KATALOG

Izaberite kolektor za zagrevanje vode

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav