Efikasna ventilacija na selu

Efikasna ventilacija na selu

Sistem ventilacije određuje udobnost korišćenja seoske kuće. Nedovoljno snabdevanje svežim vazduhom dovodi do neprijatnih posledica: mirisi stagniraju u prostorijama, poremećena je prirodna vlažnost, razvijaju se buđ i patogeni. Efikasna ventilacija u seoskoj kući stvara optimalan režim temperature i vlažnosti za čoveka i prostoriju, bez obzira na vremenske uslove.

Ventilacija na selu: vrste sistema i njihove mogućnosti

Ventilacija u seoskoj kući je podeljena na:

  1. Zonski i centralizovani.
    Centralizovani sistem pokriva sve prostorije seoske kuće: od podruma do potkrovlja. Vazdušne mase naizmenično prolaze kroz prostorije i uklanjaju se kroz ventilacione otvore. Zonski radi u određenoj prostoriji. Na primer, ventilacija toaleta u seoskoj kući ili u kuhinji je uređena odvojeno – u područjima kojima je potrebna dodatna ventilacija.
  2. .Prema načinu organizacije, ventilacija u seoskoj kući je podeljena na prirodnu i veštačku. Prirodna ventilacija se stvara razlikom u temperaturi i pritisku unutar i izvan prostorije. Svež vazduh ulazi u ventilacioni šaht kroz prirodne praznine, pukotine, spojeve i uklanja se kroz ventilacione otvore. Efikasnost prirodne ventilacije direktno zavisi od vremenskih uslova. Nepropusnost savremenih zgrada otežava protok vazduha u dovoljnoj zapremini. Zbog toga se češće koriste sistemi prisilne ventilacije. U njima se vazduh upumpava ventilatorima i uklanja kroz predviđene rudnike. Prisilna ventilacija vam omogućava da kontrolišete količinu dolaznog vazduha i održavate razmenu vazduha u bilo kojoj prostoriji.

Oprema za ventilaciju podruma u ​​zemlji je u stanju da reši dodatne zadatke: da odvodi prostoriju, zagreje vazdušne mase, spreči zamrzavanje prostorija tokom hladne sezone.

Sanitarni zahtevi za ventilaciju seoske kuće

SanPin 2.1.2.2645-10 uspostavlja stroga pravila u vezi sa uređenjem ventilacije stambenih prostorija, uključujući vikendice ^

  • nije dozvoljeno kombinovati ventilacione kanale kuhinje i kupatila sa ventilacijom dnevnih soba;
  • brzina kretanja vazduha u stambenim prostorijama ne bi trebalo da prelazi 0,2-0,3 m / s (za hladne i tople sezone, respektivno);
  • najmanje 25 m3 vazduha treba da uđe u zasebno kupatilo u roku od sat vremena.

Sistem prisilne ventilacije i zonska ventilacija u tuš kabini iu kuhinji vikendice stvara uslove za udoban i zdrav život, u skladu sa higijenskim zahtevima.

Oprema za prisilnu ventilaciju u zemlji

Oprema za prisilnu ventilaciju u zemlji

Izbor ventilacione opreme je prvi zadatak prilikom kreiranja sistema prisilne ventilacije. Ljubitelji alternativne energije su se dobro dokazali:vazdušni solarni kolektori.

Solarna energija se aktivno koristi za zadovoljavanje domaćih potreba. Opšti princip rada opreme na solarni pogon je sledeći: uređaj se automatski uključuje kada sunčeva svetlost udari u njega. Vazduh se zagreva i uduvava u prostoriju uz pomoć ventilatora, a zatim uklanja ili kroz prirodne praznine ili kroz ventilacioni otvor. Izbor u korist alternativnih izvora goriva smanjiće troškove potrošnje električne energije– oprema je autonomna, ne zahteva priključak na električnu mrežu. Da bi ventilacija u vikendici radila punim kapacitetom, uređaj se postavlja na sunčanu stranu kuće ili na krov – gde nema senčenja.

Pošto je solarna energija sveprisutna, koristi se za stvaranje ventilacije u seoskoj kući u udaljenim naseljima, na neelektrificiranim objektima, u zgradama u izgradnji, improvizovanim kućama i neogrevanim kućama.

Izaberite solarni kolektor

KATALOG
Podijeli svoju ljubav