Efikasno eliminisanje visoke vlažnosti u rasadnicima biljaka

Za normalan rast, cvetanje i formiranje plodova plasteničkih useva važno je stvoriti pogodne mikroklimatske uslove. To uključuje: određenu temperaturu, nivo osunčanosti, cirkulaciju vazduha i vlažnost u rasadniku. Optimalne norme ovih indikatora zavise od vrste uzgajanih useva, klimatske zone, sezone, vremenskih uslova, starosti i faze razvoja predstavnika flore.

rasadnici biljaka

Na primer, vlažnost u rasadniku treba da bude između 60% i 90% – to vam omogućava da utičete na brzinu razvoja plodova i semena. Ali sa takvim parametrima postoji rizik od kondenzacije u jutarnjim i večernjim satima. A ovo rezultira:

  • Slabljenje biljaka.
  • Rizik od gljivičnih bolesti.
  • Odumiranje i opadanje lišća, odumiranje cveća.
  • Usporen razvoj.
  • Buđavo tlo.
  • Propadanje korena.

Zbog toga je prilikom projektovanja rasadnika potrebno odabrati opremu koja bi omogućila regulaciju vlažnosti, održavajući njenu vrednost na visokom nivou, ali istovremeno efikasno sprečavajući kondenzaciju.

Kako ukloniti vlagu u rasadniku biljaka?

Ovi ciljevi se mogu postići ugradnjom ventilacione opreme koja održava stalnu ili periodičnu cirkulaciju toplog vazduha. Zagrejane vazdušne mase eliminišu rizik od promaje, ne krše temperaturni režim i istovremeno se efikasno nose sa kondenzatom. Visoka vlažnost u rasadniku više ne ugrožava prinose!
Zbog toga farme kupuju i instaliraju termalne ventilatore ili solarne kolektore vazduha. Oni rade na istom principu: zagrevaju vazduh i dovode ga u rasadnik, održavajući cirkulaciju. Ali ako termo ventilatori treba da budu povezani na mrežu, onda vazdušni kolektori rade koristeći solarnu energiju, što je njihova ključna prednost.
Kolektori vam omogućavaju da automatizujete radne procese, ne zahtevaju kontrolu ljudi, ne izazivaju rizik od kratkog spoja. Ovo je ekološki prihvatljivo rešenje, što je dodatna prednost pri opremanju plastenika.

Oslobodite se viška vlage jeftino

Instalacija solarnih uređaja vam omogućava da odbijete povećanje opterećenja na elektroenergetskoj mreži i povećanje potrošnje električne energije. Održavanje rasadnika postaje ekonomično, struktura troškova farme ili poljoprivrednog kompleksa se optimizuje.
Visoka vlažnost u rasadniku više ne izaziva kondenzaciju: usevi su zaštićeni od rizika od bolesti ili truleži. Uspešni slučajevi upotrebe: farme u Evropi i Kini.

Pogledajte katalog opreme

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav