Programi državne podrške razvoju solarne energije

Pregled sadržaja:

  1. Državna podrška solarnoj energiji u inostranstvu
  2. Kako je industrija podržana u Ruskoj Federaciji

Program podrške čistoj energiji u Rusiji pokrenut je 2013. godine, a prve ozbiljne strategije pojavile su se 2009. Investicije u industriju do 2035. godine, prema procenama stručnjaka, dostići će 53 milijarde dolara. Istovremeno, glavni deo posla na razvoju „zelenih” tehnologija trebalo bi da padne na pleća srednjeg i malog biznisa.

Strano iskustvo u korišćenju državne podrške za razvoj industrije

Najinteresantnije je iskustvo Kine u oblasti uspešnog razvoja neiscrpnih resursa uz pomoć države. Do danas je Kina izašla na prvo mesto po količini energije primljene uz pomoć solarnih elektrana: u 2016. godini bilo je moguće postići pokazatelj od 66,2 teravat-časa. Za samo godinu dana kapacitet postrojenja je povećan za 34,54 GV na 77,42 GV.

Program postepenog ukidanja upotrebe fosilnih goriva pretpostavlja da će do 2030. godine udeo proizvodnje energije na bazi alternativnih neiscrpnih izvora biti 20%.

Trenutno je ova cifra ograničena na 11%, pri čemu je 1% solarno.

Programi državne podrške razvoju solarne energije

U Evropi i SAD država podržava solarnu energiju, uspešno primenjujući sledeće mere:

  • preferencijalne tarife za solarne elektrane, dostupnost subvencija za njihovu izgradnju;
  • poreske olakšice;
  • mehanizme delimične nadoknade troškova za kredite za nabavku opreme.

Državna podrška solarnoj energiji u Rusiji

Kontinuirano se razvijaju zakonodavni okvir i programi državne podrške razvoju solarne energije u našoj zemlji. Postoje dva glavna dokumenta koja regulišu ovu oblast:

  1. Uredba Vlade Ruske Federacije br. 426 “O kvalifikaciji proizvodnog objekta koji radi na osnovu korišćenja obnovljivih izvora energije”, izdata 03.07.2008.;
  2. Uredba Vlade Ruske Federacije br. 1-r „O glavnim pravcima državne politike u oblasti povećanja energetske efikasnosti elektroprivrede na osnovu korišćenja obnovljivih izvora energije za period do 2020. godine“ od 08.01.2009

Rusija ima u svom arsenalu sve neophodne savremene tehnologije za rad sa solarnom energijom, razvijaju se i unapređuju silicijumski i višeslojni fotoelektrični pretvarači i sistemi za koncentrisanje. U 2016. godini tri kompanije su se pokazale kao aktivni predstavnici industrije.

  • Zajedničko preduzeće između Renova grupe kompanija i Rosnana, koje proizvodi modernizovane solarne baterije u Čuvašiji.
  • GC Hevel, koji je početkom godine najavio pokretanje solarnih elektrana Pleshanovskaia i Grachevskaia u Orenburškoj oblasti, kapacitet svake od njih je 10 MV.
  • Holding Ruski svemirski sistemi, koji je deo državne korporacije Roskosmos, završio je do početka 2017. godine stvaranje poboljšanog metoda električne zaštite za domaće solarne baterije.

Najznačajniji objekat ruske industrije je solarna elektrana od 100 kV koja se nalazi u Belgorodskoj oblasti. Uz podršku države grade se solarni parkovi snage 12 MV u Stavropoljskoj teritoriji i 10 MV u Dagestanu.

Podrška preduzećima koja rade na solarnoj energiji podrazumeva korišćenje “zelene tarife” koja garantuje prihod investitora na nivou od 14%, ostvaren većom cenom usluga za potrošača. Učešće u programu zahteva prolazak procesa konkursne selekcije koji se održava svake godine. Projekti se pripremaju na zahtev regiona.

U pripremi je nacrt zakona za podsticanje mikroproizvodnje čiste električne energije od strane potrošača. U dvorištima ili na krovovima privatnih kuća planirano je da se omogući postavljanje stanica do 15 kV, opremljenih sistemom za odlaganje viška u mrežu. Njihovo plaćanje po veleprodajnoj ceni dodeljuje se kompanijama za prodaju energije. Lični prihodi iz ovog izvora neće biti predmet oporezivanja.

Podijeli svoju ljubav