Grejanje staklenika

Grejanje staklenika vam omogućava da uzgajate povrće, voće, bilje i sadnice cveća tokom cele godine. Prilikom kreiranja sistema grejanja staklenika, uzimaju se u obzir brojni faktori:

  • vrsta grejanja: vodeno, vazdušno, električno, solarno;
  • trošak energije;
  • prednosti i mane odabrane opreme.

Hajde da se zadržimo na ovim pitanjima detaljnije.

Vrste sistema grejanja

Grejanje staklenika

Princip rada sistema za grejanje vode u stakleniku je poznat: kotao zagreva vodu, koja cirkuliše kroz cevovod i odaje toplotu kroz radijatore. Grejanje vode je pogodno za grejanje plastenika i plastenika bilo koje veličine, ali se retko koristi zbog značajnih nedostataka:

  • složen dizajn;
  • skupo izvođenje – potrebno je kupiti kotao i radijatore, postaviti cevi;
  • prilikom povezivanja staklenika na grejanje kuće – pad snage celog sistema.

Zagrevanje vode je neefikasno i zbog sporog zagrevanja sporo reaguje na promene vremenskih uslova. Ovi nedostaci su lišeni električnog grejanja staklenika zimi.

U stakleniku je postavljeno nekoliko električnih grejača. Početni troškovi nisu visoki: samo za kupovinu opreme nisu potrebni složeni proračuni dizajna. Ali struja ostaje jedna od najskupljih vrsta energetskih nosača, tako da se električni zimski staklenik sa grejanjem teško može nazvati ekonomičnim rešenjem.

Zagrevanje staklenika zimi je najbolja opcija. Za njegovo uređenje nisu potrebni inženjerski proračuni, dovoljno je samo kupiti opremu potrebne snage. Uređaji zagrevaju vazduh i šalju ga u plastenike, gde cirkuliše i odaje toplotu zidovima, podu i zemljištu. Prostorija se brzo zagreva i brzo hladi kada se grejanje isključi, što vam omogućava da budete osetljivi na temperaturne fluktuacije.

Oprema za grejanje vazduha radi na različitim izvorima energije. Najskuplja opcija je struja, pristupačniji dizel i gas. Ali još privlačniji su uređaji koji se napajaju besplatnom solarnom energijom.

Solarno grejanje staklenika: efikasno i jeftino

Za “solarno” grejanje staklenika zimi se kupuju vazdušni kolektori. Cena opreme je uporediva sa cenama konvencionalnih električnih grejača. Montaža kolektora je jednostavna: uređaj se postavlja na zid ili krov i odmah je spreman za upotrebu. Nije potrebno kabliranje ili priključak za napajanje.

Kada sunčeva svetlost udari u kolektor, on se uključuje i zagreva vazduh. Zatim se tople vazdušne mase unose u staklenik i zagrevaju do željene temperature. Prednosti solarnog sistema grejanja u stakleniku:

Jednostavan za instalaciju i rad.

  1. Autonomija – grejanje ne zavisi od struje ili goriva.
  2. Niski troškovi kupovine i instalacije.
  3. Dug radni vek.
  4. Ekonomska izvodljivost kroz korišćenje besplatnog i pristupačnog energenta – solarne energije.

Solarno grejanje staklenika se uspešno koristi u Rusiji iu južnim i severnim regionima.

Kupite solarni kolektor za staklenik

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav