Ventilacija staklenika

Staklenik – topla prostorija za rast i uzgoj biljaka. Ventilacija u stakleniku je neophodna za održavanje udobnog nivoa temperature i vlažnosti. Ako ovi indikatori ne održavaju normu, onda će biljne kulture uvenuti.

Pravilna ventilacija staklenika obezbeđuje:

 • potreban nivo toplote;
 • povećan nivo vlažnosti;
 • dovod svežeg vazduha.
Ventilacija staklenika

Prirodna ventilacija se može urediti obezbeđivanjem:

 • vrata;
 • ventilacioni otvori;
 • prozori;
 • filmske zavese.

Oprema koja će pomoći u praćenju klime u stakleniku:

 • termometar (za kontrolu temperature);
 • hidrometar (za kontrolu vlažnosti).

Efekat prirodne ventilacije u stakleniku zasniva se na temperaturnim razlikama. Obezbeđuje dotok svežeg vazduha i odliv otpadne toplote. Ovakva ventilacija staklenika funkcioniše automatski ako su ugrađeni senzori temperature i vlažnosti, pogoni za kontrolu vrata, prozora i ventilacionih otvora.

Pravilna ventilacija u stakleniku

Pravilna ventilacija staklenika povećava količinu useva koja se može dobiti. Za različite useve, optimalni indikatori temperature i vlažnosti su različiti. Razmotrite primere:

 • Krastavci: temperatura je dozvoljena unutar +25 … +28 ° C (na temperaturama iznad + 30 ° C, krastavci počinju da padaju); optimalna vlažnost vazduha je 85–95%.
 • Zeleni luk: optimalni nivo temperature je +18…+20°S tokom dana i +12…+15°S noću; vlažnost 75-85%.
 • Koper: temperatura + 15 … + 18 ° S; vlažnost vazduha nije niža od 75%.

Ventilacija industrijskih plastenika

Ventilacija industrijskih plastenika

Automatski ventilacioni sistemi staklenika pružaju udobnost biljkama i olakšavaju rad osobe: nema potrebe da se stalno prati nivo temperature i vlažnosti, ručno zatvaraju i otvaraju prozori i ventilacioni otvori.

Kako je organizovana ventilacija industrijskih plastenika?

Krmene grede za otvaranje se ugrađuju u raspone staklenika. Ventilacioni otvori zauzimaju do četvrtine površine krova, što obezbeđuje optimalnu temperaturu u periodima viška sunčevog zračenja.
Za ravnomernu distribuciju vazduha i stvaranje povoljne mikroklime, plastenici su opremljeni uređajima za prisilnu ventilaciju. Na primer, specijalni ventilatori sa podesivom brzinom. Ventilatori za cirkulaciju štite biljke od pregrevanja i eliminišu visoku vlažnost.

Ventilacija podzemnih plastenika je neophodan uslov za dobijanje useva. Glavni način da se organizuje je opremanje sistemom dovodnih i izduvnih cevi, u koje su ugrađeni električni ventilatori. Nedostatak takvog sistema je trošak električne energije.

Solarno grejani i ventilisani staklenik: da li je moguće?

Ekološki najispravniji i najisplativiji način da se automatska ventilacija može urediti u stakleniku,je korišćenje sunčeve energije.
Takvi sistemi su posebno česti na farmama u Kini (posebno za organizovanje podzemnih staklenika) i Nemačkoj. Postepeno, solarna ventilacija staklenika postaje uobičajena u Rusiji. Glavni razlog je smanjenje finansijskih troškova za snabdevanje električnom energijom ventilacionih sistema staklenika.

Kupite solarni kolektor za staklenik

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav