Visoka vlažnost u termokupatilu

Visoka vlažnost u termokupatilu

Visoka vlažnost u termokupatilu je jedan od uslova za lečenje i udoban odmor. Indikatori vlažnosti variraju od 0% do 100%, a terapeutski efekat zavisi od podešene temperature i uslova vlažnosti. Optimalna vlažnost je:

  • za finsko kupatilo (sauna): 0-10%;
  • za toplo rusko kupatilo: do 35%;
  • za rusku parnu sobu: do 65%;
  • za tursko kupatilo (hamam): do 100%.

Ali kada se kupatilo ne koristi, trebalo bi da bude suvo. Visoka vlažnost dovodi do ozbiljnih problema.

Kršenje vlage

Drugi problemi nastaju zbog vlage u termokupatilu: izaziva koroziju metala, utiče na izolaciju žica, povećava rizik od kratkog spoja i požara. Kondenzacija se nakuplja u slivnicima: u njemu se leti pojavljuju vodene močvare, blato i insekti, a zimi odiše neprijatan miris. Jedan od problema je kršenje zdrave mikroklime: neprijatno je biti u takvoj prostoriji, ali možete zaboraviti na udoban odmor.
Ako se krše standardi vlažnosti u termokupatilu, brzo propada i zahteva stalne finansijske troškove za zamenu trule obloge i neuspešne instalacije. Drveni nameštaji prvo nabubre, a zatim istrunu. Gube svoju atraktivnost i funkcionalnost, nemoguće je spasiti trulo drvo, kupatilo će morati da se popravi.

Kako smanjiti vlažnost u svlačionici i kupatilu?

Moraju se instalirati odgovarajuća ventilacija i odvlaživači kako bi se uspostavio optimalni nivo vlage. Princip rada ovih uređaja je jednostavan: zagrevaju vazduh i pumpaju ga u parnu sobu. Kao rezultat, soba se osuši, kondenzat na zidovima isparava, višak vlage se uklanja, a u kupatilu se održava zdrava mikroklima. Efikasno je uključiti odvlaživače svaki put nakon korišćenja prostorije. Ovo je dovoljno da ne razmišljate o tome kako ukloniti vlagu u kadi i eliminisati njene posledice.
Za uspostavljanje i održavanje normalnih uslova potrebno je odabrati odgovarajuću sušaru. Neki modeli rade na struju, međutim, nedavno je sve više interesovanja za opremu na solarni pogon. Za razliku od električnih odvlaživača, oni ne troše skupu električnu energiju niti opterećuju elektroinstalaciju, što ih čini vatrootpornim.

Odvlaživanje vazduha u termokupatilu je jeftino

Solarno odvlaživanje prostorija prepoznato je ne samo kao efikasna, već i ekonomična opcija za eliminisanje visoke vlažnosti u termokupatilu. U prostoriji je instaliran jedan ili više kolektora, čija snaga zavisi od površine parne sobe. Oprema se automatski uključuje svaki put kada je sunce ozrači, ali se može isključiti dok koristite saunu. Pošto nije potreban električni priključak, ovo je najbolja opcija za odvodnjavanje neelektrificiranih objekata.
Solarni uređaji rade na besplatnoj solarnoj energiji, lako se instaliraju i po konkurentnim cenama. I što je najvažnije: omogućavaju vam da održavate vlažnost u termokupatilu na pravom nivou i štitite je od vlage i buđi.

Vratite vlažnost u termokupatilu u normalu

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav