Visoka vlažnost u sauni

U fazi projektovanja, morate se zapitati: koja vlažnost treba da bude u sauni? Odgovor zavisi od toga kakvu saunu ili kupatilo želite da koristite. Na temperaturi od 90-100°C, normalna relativna vlažnost u suvoj sauni je 5-10%. U ruskom toplom kupatilu (vlažna sauna), temperatura od 75-90°C odgovara vlažnosti od 20-35%. U ruskom klasičnom kupatilu (parna sauna) na temperaturi od 45-65°C, indikatori vlažnosti su nominalno isti kao i vrednosti temperature od 40-65%. Vlažnost u sauni ne bi trebalo da bude previsoka, inače se mogu pojaviti sledeći problemi:

  • depresivno stanje osobe, loše osećanje (zbog težine pare);
  • pojava kondenzata i buđi na zidovima, podu, plafonu konstrukcije zbog viška vlage koja nije izneta;
  • deformacija drvenih konstrukcija, truljenje drveta.
Visoka vlažnost u sauni

Kako izbeći visoku vlažnost

Dakle, znate kakva bi vlažnost trebalo da bude u sauni. Ali šta treba učiniti da bi se održali optimalni parametri i kako smanjiti vlažnost u sauni? Rešenje je pravilna ventilacija. Prirodna ventilacija nije dovoljna za održavanje standarda vlažnosti i zaštitu vašeg zdravlja i stanja konstrukcije.
Možete primeniti veštačku ventilaciju. Obično se zasniva na upotrebi mehaničkih ventilatora koji se napajaju iz mreže. Sistem je efikasan, ali košta račune za struju.

Kako smanjiti vlažnost u sauni pomoću solarne energije

Rusko i strano tržište nude uređaje na solarnu energiju. Solarno odvlaživanje saune je popularno u inostranstvu i kod nas, jer vam omogućava da se efikasno nosite sa visokom vlažnošću, a da ne zahtevate troškove rada sistema. Sakupljači su u stanju da akumuliraju besplatnu i neiscrpnu energiju sunčeve svetlosti i kontrolišu vlažnost u sauni, bez obzira na region i klimu.

Zaštitite svoju saunu od visoke vlažnosti

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav