Visoka vlažnost u skladištu povrća: kako se otarasiti i uštedeti

Normalna vlažnost vazduha je 65-70% i zavisi od klimatske zone i vremenskih uslova. Ali u zatvorenom prostoru, ova cifra varira. Vlažnost u skladištu povrća može da dostigne 80-95%. Šta je razlog njegovog rasta?

  1. „Disanje“ poljoprivrednih proizvoda: tokom skladištenja žitarice i povrće emituju toplotu, vodu i ugljen-dioksid.
  2. Nepravilno odabran način skladištenja korenskih useva.
  3. Loša ventilacija.

Visoka relativna vlažnost vazduha dovodi do stvaranja kondenzacije na zidovima usled dnevne temperaturne razlike. Pre svega, vodena para se taloži na metalnim konstrukcijama, na primer, valovitim pločama. Mora se obezbediti drenažni sistem za odvođenje kapljica vode, inače se vlaga akumulira na podu.

Posledice vlage na podlozi od povrća

Posledice vlage na podlozi od povrća

Sama po sebi, visoka vlažnost u skladištu povrća nije problem. Naprotiv, prema utvrđenim normama, za skladištenje krompira i korenskih useva, njegov indikator treba da bude najmanje 90%, za luk – najmanje 75-80%. Ako vlažnost u skladištu padne ispod ove granice, poljoprivredni proizvodi će početi da se ljuskaju i suše, a njihove karakteristike ukusa će se pogoršati (postati „guma“).
Ali visoka vlažnost u skladištu povrća neizbežno dovodi do stvaranja kondenzata i akumulacije vode. A to je ono što ga uzrokuje:

  • Korozija nosivih konstrukcija: gube snagu, skladište često zahteva popravku i brzo postaje neupotrebljivo.
  • Pojava truleži i buđi: gljiva uništava usev, što dovodi do značajnih finansijskih gubitaka.
  • Oštećenje žica i kršenje pravila zaštite od požara.

Stoga, prilikom projektovanja skladišta povrća, postoji težak zadatak: sprečiti stvaranje kondenzata bez smanjenja relativne vlažnosti vazduha. A jedino rešenje je održavanje cirkulacije vazduha. Zbog prinudnog kretanja vazdušnih masa, voda koja se taloži na zidovima će ispariti, bez stvaranja uslova za koroziju ili razvoj buđi.

Kontrola vlage: jeftina i efikasna

Opšte preporuke za postupanje sa vlagom u skladištu povrća su sledeće:

  • Ugradnja mehaničkog ventilacionog sistema: neće dozvoliti stagnaciju vazduha.
  • Odbijanje skladištenja proizvoda u rasutom stanju: ovom metodom je teško postići dobru ventilaciju korenskih useva. Najbolje je koristiti ventilirane kontejnere, kao što su plastične ili drvene kutije.
  • Organizacija slobodnog pristupa vazduha najproblematičnijim područjima: metalni nosači.

Da biste smanjili troškove instaliranja ventilacionog sistema i njegovog održavanja, možete zameniti električnu opremu vazdušnim solarnim kolektorima. Oni rade na principu grejača ventilatora, ali koriste energiju sunca za cirkulaciju vazduha i ne zahtevaju električni priključak. Ova metoda je dokazala svoju efikasnost i uspešno se koristi u zemljama Amerike i Evrope za smanjenje troškova farmi.

Sumirajući

Da povećana vlaga na povrtarskoj bazi ne donosi probleme, dovoljno je pravilno organizovati skladištenje poljoprivrednih proizvoda i uspostaviti dobru ventilaciju. Stalni tok svežeg vazduha će se osloboditi kondenzacije, sprečiti pojavu buđi i štetočina. Vaša žetva će biti potpuno sigurna.
A da bi se uštedeli resursi, preporučuje se zamena električnih grejača ventilatora solarnim kolektorima: zahvaljujući svojoj snazi, oni će održavati stalnu cirkulaciju vazduha bez trošenja skupih energetskih resursa. Troškovi održavanja skladišta neće rasti, a vlažnost u skladištu povrća biće u granicama normale.

Oslobodite sobu od vlage

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav