Kako napraviti grejanje privatne kuće efikasnim i jeftinim?

Čak i promišljeno grejanje privatne kuće ne nosi se uvek sa zagrevanjem dnevnih soba i pomoćnih prostorija. U hladnim zimskim danima temperatura pada ispod 20ºS … 25ºS ugodno za osobu, sobe se hlade i neprijatno je biti u njima.
Vlasnici nekretnina suočavaju se sa nedovoljnim grejanjem privatne kuće iz više razloga:

  • kršenje toplotne izolacije u određenoj prostoriji;
  • nedovoljan rad sistema centralnog grejanja – njegova snaga nije dovoljna da u potpunosti zagreje celu zgradu;
  • niska toplotna efikasnost kuće: prisustvo velikog broja pukotina kroz koje toplota izlazi.

Često je uzrok nedovoljnog zagrevanja loše osmišljeno ožičenje cevi za grejanje. U prostorijama koje se nalaze na maksimalnoj udaljenosti od kotla, rashladna tečnost ulazi poslednja, a njena temperatura nije dovoljna za punu razmenu toplote. Postavlja se pitanje zagrevanja pojedinačnih prostorija u privatnoj kući.

Kako napraviti jeftino grejanje privatne kuće?

Kako napraviti grejanje privatne kuće efikasnim i jeftinim?

Ako u hladnim danima temperatura u nekim prostorijama padne ispod željenog minimuma, postoji nekoliko načina za rešavanje ovog problema. Prvi je povećanje snage glavnog sistema grejanja. Na primer, instalirajte snažniji kotao, dodajte delove radijatora ili promenite ožičenje toplotnih cevi.

Ovo zahteva ozbiljne vremenske i finansijske troškove od vlasnika: pravi se novi plan inženjerskih komunikacija, ako cevi prođu ispod poda, moraće se započeti popravka u punom obimu. Snažni kotlovi troše više resursa – troškovi grejanja će se povećati. Ova opcija se teško može nazvati ekonomičnom.

Druga opcija je kupovina lokalnih grejača. Uključuju se samo kada je potrebno, ne utiču na rad centralnog grejanja, uz njihovu pomoć je lako održavati željenu temperaturu u prostorijama. To mogu biti uljni ili infracrveni grejači. Cena opreme je niska, ali njihov rad ima svoje nedostatke: morate dugo čekati dok se čak i mala soba ne zagreje. Za prostrane prostorije, rad lokalnih grejača je neefikasan – toplota se ne raspoređuje ravnomerno. Osim toga, većina kućnih aparata radi na struju, povećava se potrošnja najskupljeg energenta.

Još jedno rešenje za alternativno grejanje privatne kuće je upotreba toplotnih pušaka. Oni su lišeni nedostataka uljnih grejača: brzo podižu temperaturu u prostoriji i održavaju cirkulaciju toplog vazduha u njoj, tako da se prostorija ravnomerno zagreva. Ali potrošnja energije je još veća, a ako pištolj radi na tečno gorivo, potrebno je obezbediti uklanjanje izduvnih gasova štetnih za ljude i okolinu.

U potrazi za opcijom kako jeftino zagrejati kuću, vlasnici prigradskih nekretnina obraćaju pažnju na aparate koji rade na obnovljive izvore energije. Na primer, solarni kolektori. Ovo je najekonomičniji način, jer takav uređaj ne troši struju, tečno ili čvrsto gorivo, odnosno radi besplatno. Istovremeno, dobro se nosi sa svojim zadatkom i pogodan je za zagrevanje pojedinačnih prostorija u kući.

Najekonomičniji kućni grejač

Rad solarnog kolektora liči na šemu rada toplotnih topova, sa jedinom razlikom što se vazduh zagreva ne uz pomoć grejnih elemenata, već zbog energije sunčevih zraka. Zagrejane vazdušne mase se dovode u prostoriju pomoću ventilatora. U prostoriji se brzo uspostavlja prijatna temperatura.
Solarni grejač privatne kuće:

  • zagreva posebnu prostoriju ili pod;
  • radi nezavisno od centralnog grejanja;
  • ne zahteva priključak na električnu mrežu;
  • ne troši struju, tečno ili čvrsto gorivo;
  • ne predstavlja opasnost od požara;
  • bezbedno za ljude i životnu sredinu.

Među prednostima takvih uređaja su i njihova niska cena, uporediva sa kupovinom električne opreme i jednostavnost instalacije. Još jedna prednost je što njihov rad ne treba kontrolisati, kolektori održavaju pozitivnu temperaturu u kući i za vreme odsustva vlasnika.
Dodatno grejanje privatne kuće korišćenjem solarne energije je progresivna opcija koja se koristi u SAD, Kanadi, evropskim zemljama, a sada iu Rusiji.

Uštedite na grejanju za privatnu kuću

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav