Vlažnost u privatnoj kući

Vlažnost u privatnoj kući treba da odgovara normi (45-60%). Ako je norma prekršena, a u privatnoj kući postoji povećana vlažnost, nastaju sledeće neprijatne posledice:

Vlažnost u privatnoj kući
  • pogoršanje mikroklime;
  • oštećenje objekata i imovine;
  • kondenzacija i buđ na zidovima i plafonu.

Pogoršanje mikroklime u stanu neizbežno dovodi do toga da se dobrobit ljudi i životinja pogoršava, biljke se razbole i venu. Ako je konstrukcija drvena, sa povećanom vlažnošću, drvo počinje da se deformiše i trune. Isto važi i za unutrašnje predmete, nameštaj itd. koji se nalaze u zatvorenom prostoru. Metalni predmeti zarđaju.

Buđ, koja se može formirati usled aktivnog razmnožavanja gljivica u višku vlage, izaziva ne samo neprijatne mirise, osećaj prljavštine i vlage, već je i jedan od uzroka alergija i drugih bolesti.

Kako ukloniti vlagu u privatnoj kući

Ako postoji takav zadatak kao što je uklanjanje vlage u kući, onda ventilacija ne radi ispravno. Često prirodna ventilacija (otvaranje i zatvaranje prozora) nije dovoljna za zaštitu od visoke vlažnosti u privatnoj kući, posebno u kupatilu, kuhinji i susednim prostorima. Zbog toga je poželjna prisilna ventilacija.
Prinudna ventilacija se obično zasniva na radu mehaničkih ventilatora koji zahtevaju priključak na mrežu: nape, ventilatori. Njihova upotreba je ograničena budžetom (trošak električne energije stalno raste) i lokacijom kuće – gde nema dalekovoda, električna ventilacija je nemoguća.

Kako smanjiti vlažnost u privatnoj kući i uštedjeti novac?

Strano i rusko tržište nude opremu za ventilaciju na solarnu energiju. Svež vazduh se dovodi u prostoriju kroz ulazni ventil, izduvni vazduh i višak vlage se uklanjaju kroz izlazni ventil. Tako je eliminisan problem visoke vlažnosti u privatnoj kući.

Solarni kolektori ne zahtevaju troškove rada, jer je solarna energija besplatna i dostupna svima u bilo kom regionu zemlje. Sunčevi zraci se mogu akumulirati zimi, leti, jeseni i proleća. Oprema ne zahteva složenu instalaciju, tako da se visoka vlažnost u privatnoj kući eliminiše lako i za kratko vreme. Sama oprema je sigurna, jer ne zavisi od mreže i mogućih padova napona. Uz pomoć solarnih uređaja, vlažnost u privatnoj kući će se kontrolisati, a troškovi plaćanja računa za struju neće rasti.

Oslobodite svoj dom od prekomerne vlage

Izaberite solarni kolektor

KATALOG
Podijeli svoju ljubav