Vlažnost u industrijskoj zgradi

Vlažnost u industrijskim prostorijama mora biti u skladu sa indikatorima odobrenim u sanitarnim normama i pravilima. U suprotnom, nastaju problemi koji na kraju dovode do finansijskih troškova koji prelaze stotine hiljada rubalja.
Norme SNiP primenjuju se na sledeće industrijske prostorije:

  • hladno (bez grejanja) i nije im potrebna kontrola temperature – to su poluskladišne zgrade za privremenu upotrebu, gde nema stalnog osoblja;
  • zagrejan (sa temperaturom u radnom prostoru od 8 do 25 stepeni Celzijusa) – u takvim prostorijama se nalazi oprema i osoblje koje ga opslužuje, kojima su potrebni uslovi za rad u skladu sa zakonom, rade.

Standardi vlažnosti za industrijske prostorije

Standardi vlažnosti za industrijske prostorije

Reguliše indikatore vlažnosti SanPiN 2.2.4.548-96. Prema njegovim zahtevima, njegove norme treba da budu:

  • 70% – pri temp vazduha 25C;
  • 65% – pri temp 26C;
  • 60% – pri temp 27S;
  • 55% – na temp 28C.

Zašto je važno posmatrati način zasićenja vazduha vlagom u proizvodnim i magacinskim radionicama? Kao što je gore pomenuto, kršenje pravila dovodi do neprijatnih posledica:

  1. postoje prevremeni troškovi za popravku prostorija i zgrada – vlaga ima destruktivni efekat na metal, drvo, druge završne materijale i noseću konstrukciju industrijskog prostora;
  2. rastu troškovi povezani sa nekvalitetnim proizvodima – visoka vlažnost izaziva rast kolonija gljivica, ubrzano oštećenje uskladištene robe (tkanine se skupljaju, žitarice se lepe, metalni elementi rđaju, drvo truli i bubri) i opreme;
  3. broj obolelih radnika u preduzeću se povećava – buđ je neizbežna posledica visoke vlažnosti i uzrok razvoja alergija, astme i drugih opasnijih bolesti.

Šta je potrebno da se oslobodite vlage?

Pitanje: “Kako smanjiti vlažnost u industrijskoj prostoriji?” za velike industrije rešava se ugradnjom industrijskih odvlaživača vazduha i centralizovanih sistema za odvlaživanje vazduha. Apsorberi prekomerne vlažnosti vazduha rešavaju problem, ali zahtevaju značajne finansijske troškove za održavanje svog rada.
Ali kako rešiti problem prekomerne vlage u malim proizvodnim radnjama, gde su industrijski sistemi ventilacije suvišni?

Jeftino i efikasno odvlaživanje za male i srednje industrije

Jeftino i efikasno odvlaživanje za male i srednje industrije

Solarno odvlaživanje i ventilacija je univerzalno rešenje i široko rasprostranjena praksa u SAD i Evropi. U 2015. godini u Rusiji se pojavila kompaktna oprema za uklanjanje visoke vlažnosti u industrijskim prostorijama do 150 kvadratnih metara. Ovo je vazdušni solarni kolektor.
Prilikom korišćenja solarnog kolektora nema računa za struju, a stalno prisustvo nadzornog osoblja nije potrebno. Solarni kolektor je bezbedan uređaj koji ne emituje štetne materije. Takođe, uređaj je zaštićen od požara zbog prenapona. Montaža konstrukcije je prilično jednostavna, vlasnik je u mogućnosti da samostalno instalira kolektor, što znači da se vlažnost u industrijskim prostorijama eliminiše bez spoljne pomoći.

Oslobodite se proizvodnje vlage

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav