Vlažnost u podrumu stambene zgrade: inovativno rešenje problema

Podrum stambenih zgrada obično su namenjene tehničkim potrebama. Normacioni dokumenti jasno određuju koja vlažnost treba da bude u podrumu stambene zgrade, a njeno održavanje u naznačenim granicama poverena je organizaciji usluge (kompanija za upravljanje, HOA).

 1. Temperatura treba da bude najmanje 5°C
 2. Relativna vlažnost ne bi trebalo da prelazi 60%.

Vlažnost u podrumima višestambenih zgrada: uzroci, posledice

Vlažnost u podrumima višestambenih zgrada: uzroci, posledice

Pokazatelji mikroklime u prostorijama utiče set faktora, a prirodni spoljni uzroci (karakteristike vremena i sezone) ne igraju uvek vodeću ulogu u određivanju.

 • Nepravilna ili nedovoljna hidroizolacija temelja je čest problem za višespratnice. Nažalost, to se može u potpunosti rešiti samo uz pomoć skupe i dugotrajne procedure za izvođenje vertikalne hidroizolacije temeljnih zidova.
 • Nepravilno ili nedovoljno hidroizolacija podruma ne samo da pravi višak vlažnosti u sobi, već i na poplavu sa vodama tla. U najboljem slučaju, možete da uradite sa implementacijom premaza ili hidroizolacije ubrizgavanja, u najgorem slučaju, takođe ćete morati da opremite vertikalnu hidroizolaciju.
 • Odsustvo slepe zone u blizini višespratnice, napravljene u skladu sa regulatornim zahtevima. Trebalo bi da ima širinu od 0,7 m i nagib od 2-3 ° prema spolja, a takođe da viri iznad ivice strehe za najmanje 0,2 m.
 • Kršenje funkcionalnosti odvoda može biti povezano sa kvarom elemenata sistema ili njihovim kvarom. Kiša i voda će, kada se sneg otopi, teći direktno duž zidova i prodirati u zgradu i u podrum, što dovodi do vlage. Pravovremeni tehnički pregledi i popravke inženjerskih sistema garancija su održavanja zdrave mikroklime u prostorijama.
 • Odsustvo dovoljne toplotne izolacije zidova dovodi do kondenzacije, jer razlika između temperature izvan i u zatvorenom prostoru nije izglađena. Zidovi spolja mogu značajno da pomognu u rešavanju ovog pitanja – privlačenje stručnjaka za fasadni rad je takođe dostupan za stanovnike stambene zgrade.
 • Nedostatak ili odsustvo sistema prisilne ventilacije dovodi do stagnacije vazduha u prostoriji.
 • Povećana vlažnost i vlaga u podrumu stambene zgrade dovodi do stvaranja kondenzata i pojave buđi, korozije metalnih delova i cevi, razvoja patogene mikroflore.

Rešavanje problema visoke vlažnosti u podrumu

Rešavanje problema visoke vlažnosti u podrumu

Načini za poboljšanje mikroklima u podrumu visokih zgrada naveden su u “Pravila i norme tehničkog rada Stambenog fonda” od 27.09.2003

 • Ukazano je da prostorije ovog tipa treba provetravati u bilo koje godišnje doba kroz rad ventilacionih otvora i kanala ili drugih uređaja uz uslov da se obezbedi jedna razmena vazduha.
 • Otvoreni otvori su preduslov za održavanje zdrave mikroklime.
 • U slučaju povećanja vlažnosti u podrumu višespratnice, njen uzrok se mora eliminisati i intenzivirati ventilacija, na primer, postavljanjem vrata i prozora sa rešetkama ili roletnama. Ako je potrebno, dozvoljeno je napraviti od 2 rupe u podrumu za svaki deo kuće, postavljajući ih u zidove jedan naspram drugog.

U praksi je problem često izvan područja pažnje društva za održavanje zbog nedovoljnih vremenskih i finansijskih sredstava za rešavanje.U ovom slučaju da pokaže inicijativu u pronalaženju odgovora na pitanje kako ukloniti vlagu u podrumu stambene zgrade treba da bude stanovnici, jer posledice kašnjenja mogu uticati na stanje zgrade i zdravlje njegovih stanovnika najnepovoljniji način.

Upotreba solarnih kolektora za ventilaciju podruma

Pošto propisi dozvoljavaju ugradnju dodatne tehničke opreme za obezbeđenje prinudne ventilacije kako bi se uklonila vlaga iz podruma višespratnice, čini se da je korišćenje solarne energije najrazumnija opcija. Upotreba vazdušnih kolektora eliminiše stalno dodatno finansijsko opterećenje vlasnika stanova, a mogućnosti za uređenje prostorija su znatno proširene.

U modernoj novoj zgradi, topli i dobro provetreni suvi podrum može postati mesto za opremanje ostave, bilijar soba, pa čak i teretana. Montaža solarnih panela se vrši bez dozvola, oprema je vatrootporna i ne zahteva stalno održavanje i kontrolu.

Idite u katalog opreme

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav