Vlažnost u hangaru: problem i njegovo rešenje

I grejana i “hladna” skladišta bilo koje površine i dizajna suočavaju se sa problemom stvaranja kondenzata. Vlažnost u hangaru se pojavljuje zbog različitog toplotnog kapaciteta materijala zidova i krova. Noću se hlade, a sa dnevnim porastom temperature neravnomerno se zagrevaju: kao rezultat toga, vodena para se kondenzuje iz vazduha, taloži se u obliku kapljica na plafonu i zidovima.
Situacija je pogoršana u skladištima : ako je paropropusnost unutrašnjeg izolacionog sloja niska, onda se vlažnost vazduha unutar hangara povećava. Ovo utiče na udobnost radnika, ali što je najvažnije, stvara neprihvatljive uslove za skladištenje robe i robe i ubrzava koroziju nosivih konstrukcija.
Vlaga u hangaru dovodi do:

  1. Zamrzavanje rešetki, toplotnoizolacionih materijala i krovova: gube svoje operativne karakteristike, brže se ruše, skladište zahteva česte popravke.
  2. Kvar električnih instalacija i stvaranje situacija opasnosti od požara.
  3. Oštećenje uskladištenih artikala inventara.

Rešenja problema

Vlažnost u hangaru: problem i njegovo rešenje

Zbog visokog toplotnog kapaciteta metala, čelični nosači i rešetke su najskloniji stvaranju kondenzata: na njima se na prvom mestu akumulira voda. Još jedna „slaba tačka“ je krov. Toplotna izolacija krova samo delimično štedi od vlage u hangaru: kondenzat se i dalje formira, ali u manjim količinama. A sada se akumulira u izolacionom sloju, koji brzo propada.
Da bi se eliminisala vlaga u skladištima , preporučuje se organizovanje višeslojne toplotne zaštite, uzimajući u obzir paropropusnost slojeva: trebalo bi da se smanji od spoljašnjeg sloja do unutrašnjeg. Ove karakteristike je najbolje uzeti u obzir u fazi projektovanja hangara: u suprotnom, njegovo ponovno opremanje može skupo koštati vlasnika.
Često je jedna od opcija za rešavanje problema povećane vlage u prostoriji hangara grejanje. U stvari, ovo će samo pogoršati problem ako se ne stvori dobra toplotna izolacija: temperaturna razlika između unutrašnjeg i spoljašnjeg hangara će se povećati, a kondenzacija će biti još veća.
Efikasan način za rešavanje problema je smanjenje vlažnosti vazduha. Optimalna vrednost ovog indikatora: ne više od 45-50% (izuzetak su hangari u kojima se čuvaju tekstil i prehrambeni proizvodi: u ovom slučaju je dozvoljena vlažnost od oko 60%).

Korak po korak vodič za uklanjanje vlage u hangaru

Korak po korak vodič za uklanjanje vlage u hangaru
  1. Zamenite prirodnu ventilaciju mehaničkom ventilacijom: neorganizovan protok vazduha vam ne dozvoljava da kontrolišete indikatore vlažnosti.
  2. Kontrolišite temperaturu vazdušnih masa koje ulaze u skladište: kada se zagreju, prirodna vlažnost se automatski smanjuje i dostiže željene vrednosti.
  3. Instalirajte odvlaživače vazduha u blizini problematičnih područja: rešetki i nosača, koji stvaraju najviše kondenzata. Posebno je važno za hangare velike površine, gde je teško održavati konstantnu cirkulaciju vazduha samo zbog opreme za ventilaciju.

Ova šema će eliminisati vlagu u hangaru i rizike i troškove povezane sa tim. Međutim, pred vlasnikom skladišta se postavlja još jedno pitanje: koliko će koštati ugradnja nove ventilacije i odvlaživača i njihov rad?
Da biste uštedeli novac, trebalo bi da obratite pažnju na solarne uređaje. Ne zahtevaju priključak na električnu mrežu, ne troše struju – to jest, rade besplatno. Istovremeno, oni efikasno zamenjuju uobičajenu opremu: električne grejače ventilatora i puške – prvi koji su to razumeli u Evropi. A sada je oprema koja radi besplatno dostupna i u Rusiji.

Rezimirajući

Da biste eliminisali vlagu u hangaru, dovoljno je organizovati dobru ventilaciju. Ovo će izbjeći dodatne troškove za nepotrebnu izolaciju ili grijanje.
Stalno održavana cirkulacija vazduha će smanjiti njegovu prirodnu vlažnost i sprečiti stvaranje kondenzacije, bez obzira na vremenske uslove. A da biste uštedeli na radu ventilacione opreme, električne jedinice se mogu zameniti vazdušnim solarnim kolektorima. A vlaga u hangaru se više neće pojavljivati.

Idite u katalog opreme

Izaberite Solarni kolektori

VIŠE U KATALOGU
Podijeli svoju ljubav